|

TOBB Irak'ta ABD desteğini test ediyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, beraberindeki heyetle birlikte Irak'taki Koalisyon Geçici Yönetimi'nin ABD'li Yöneticisi Paul Bremer ile görüştü.

Yeni Şafak
01:00 - 10/02/2004 Salı
Güncelleme: 13:17 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Sektör Kurulları'ndan bazılarının başkanları ve bürokratlar ile birlikte dün Irak'a gitti. Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı bu ziyaret, savaş sonrası Türkiye'den Irak'a yapılan ilk üst düzey ticari temas olması açısından ayrı bir önem taşırken, ABD'nin Başbakan Erdoğan'ın ziyareti esnasında Irak'ta işbirliği sözünün test edilmesi anlamını da taşıyor.

Irak'taki Koalisyon Geçici Yönetimi'nin ABD'li yöneticisi Paul Bremer'in daveti üzerine Bağdat'a gelen Hisarcıklıoğlu'nun beraberinde, TOBB Müteahhitlik Sektör Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, TOBB Ulaştırma Sektör Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, TOBB/DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Irak Koordinatörü Büyükelçi Ahmet Ökçün ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdürü Tevfik Mengü de bulunuyor. Savaştan sonra Türkiye'den Irak'a gerçekleştirilen ilk uçuşla Bağdat'a giden heyetle basına kapalı olarak yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Bremer'in yardımcısı Büyükelçi Richard Jones de yer aldı. Bremer, şunları söyledi: "Terör aslında hem Türkiye'nin hem Amerika'nın ortak bir sorunu oldu ve bu ülkeler teröre karşı cephe ülkelerdir. Buna artık Irak da katıldı.''

Bölge ülkelerinden bütün bunlara rağmen burada iş yapmaya ilgi bulunduğunu bildiren Bremer, "Türk firmaları da burada gelip iş yapma konusunda kendi kararlarını verecekler'' diye konuştu. Bu arada Hisarcıklıoğlu görüşme sonrasında Paul Bremer'e gümüş bir ibrik hediye etti.

TOBB heyeti, Paul Bremer ile yapılan görüşme öncesinde Özel Sektör Temsilcisi Thomas Foley ile biraraya geldi. Foley Türk heyetine, "zamanlamanız doğru. Türkiye yatırım ve ticaret konusunda Irak için çok iyi bir partner'' diye hitap etti.

Türkiye ile Irak'ın menfaatleri iç içe
Irak Geçici Yönetim Konseyi Dönem Başkanı Muhsin Abdulhamit, Türkiye ile Irak'ın menfaatlerinin iç içe geçtiğini vurgularken, "istikbalimiz ve geleceğimiz bir. Biz Türkiye ile çok çok iyi ilişkiler kurmak istiyoruz'' dedi. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile Irak ve Afganistan Koordinatörü Ahmet Ökçün'ü kabul eden Abdulhamit, şunları söyledi: " Şu anda altyapımız yok. Başbakan Erdoğan bize, 4 adet hastane yapmayı taahhüt etmişti.'' Hisarcıklıoğlu da, hastaneler için iznin çıkmadığını hatırlatarak, "izni çıkarın yapmaya hazırız'' şeklinde konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce