|

Türk bayrağı beş kıtada dalgalanıyor

Avrupa ve ABD’nin krizle boğuştuğu ortamda Türk şirketlerinin yurtdışındaki yatırımları ve sağladıkları istihdam rakiplerine parmak ısırtıyor. Dış pazarlarda iştirak sayısı 426’ya ulaşan 29 Türk şirketi, Antarktika dışında 5 kıtada 63 ülkeye yayıldı. Bu şirketlerin yurtdışı varlıkları 36.8 milyar dolara, satışları 23.5 milyar dolara yükseldi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/12/2014 Salı
Güncelleme: 22:09 - 29/12/2014 Pazartesi
Diğer
Türkiye ve çevre ülkelerde kendilerini kanıtlayan Türk şirketleri, küresel güç olabilmek adına yurt dışı yatırımlarını 2014 yılında da hız kesmeden sürdürdü. Holding ve şirketlerden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin küresel değer zincirinde aldığı pay artarken, Türk şirketleri ve holdinglerinin yurt dışı yatırımları Antarktika dışındaki 5 kıtada 63 ülkeye ulaştı. 

IRAK, RUSYA ÖN SIRADA

Türk şirketleri; ürün ve pazar çeşitliliği, marka bilinilirliğini artırma ve maliyet avantajı nedeniyle yurt dışı yatırımlarını bu yıl da sürdürürken; Türk yatırımcısı hammaddeye erişim kolaylığı için Afrika ve Asya-Pasifik’e; bürokratik kolaylıklar için Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine; üretim ihracı Türkiye’ye gerçekleştirilecekse Avrupa ve Orta Asya’ya; lojistik yakınlıktan dolayı Avrupa Birliği ülkeleri ve Orta Doğu’ya yatırım yapıyor.

Türk yatırımcılar için yeni pazarlara giriş yaparak, yeni müşterilere ulaşmak en temel yatırım motivasyonu olarak göze çarparken, Irak, Rusya, Çin ve Hindistan pazarları yatırım planlarında öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Bu kapsamda Koç Holding’in, yurt dışında faaliyet gösterdiği ülke sayısı 22’ye ulaştı. Topluluk şirketlerinin 2012 sonunda kombine yurt dışı satışları 18,6 milyar doları bulurken, yurt dışındaki istihdam sayısı yaklaşık 9 bin kişi oldu.

ULUSLARARASI İŞ ORTAKLARI

Sabancı Holding ise 18 ülkede faaliyet gösterirken, ürünlerini Avrupa, Orta Doğu, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’nın çeşitli bölgelerinde pazarlıyor. Uluslararası iş ortakları arasında, konularında dünyanın önde gelen isimleri Ageas, Aviva, Bridgestone, Carrefour, Citi, E.ON, Heidelberg Cement ve Philip Morris yer alıyor. 

BORUSAN GRUBU ABD’DE

Borusan Grubu, farklı iş kollarında Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve ABD başta olmak üzere pek çok pazarda faaliyet gösteriyor. Borusan Mannesmann yurt dışında 355 kişiye  istihdam sağlarken, Borusan Makina ve Güç Sistemleri’nin toplam satışlarının yüzde 42’si yurt dışından geliyor. 

Fabrika sayısı 25’e çıktı

United Biscuits satın alımı sonrası Yıldız Holding’in yurt dışındaki fabrika sayısı 25’e yükseldi. Böylelikle ihraç pazarlarını 100’e yükselten holdingin marka sayısı 320'ye ulaştı.  Yıldız Holding, yurt dışında toplam 15 bin kişiyi istihdam sağlaıyor. Doğuş Holding ise ABD'den Bulgaristan'a, İtalya'dan Tayland'a kadar birçok ülkede faaliyette.


Dünyada 116 bin kişiye iş

Kadir Has Üniversitesi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve ABD merkezli Columbia Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan “Çok Uluslu Türk Şirketleri” raporuna göre, 29 Türk şirketinin yurt dışında 426 iştiraki var. Rapora göre, yurt dışında 100 milyon doların üzerinde yatırımı olan Türk şirketi sayısı 2007 yılından bu yana 19’dan 29’a yükseldi. 2012 sonu itibarıyla yurt dışı varlıklarını 36 milyar 766 milyon dolara yükselten şirketler, 23 milyar 415 milyon dolar satış rakamı ve 115 bin 539 istihdama ulaştı.


Belarus'ta   % 80 hisse

İletişim ve teknoloji şirketlerinden Turkcell ise yüzde 41,45’ine sahip olduğu Fintur aracılığıyla Kazakistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan’da GSM faaliyetlerini sürdürüyor. Yüzde 55 oranında iştirak ettiği Astelit, Ukrayna’da, “life” markası ile faaliyette.  Belarus’ta 2008 yılından beri faaliyet gösteren BeST’in hisselerinin yüzde 80’i Turkcell’e ait. Grup'un istihdamı 8 bin 500 kişi.


İstihdamın % 40'ı yurtdışı

Şişecam Topluluğu, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan’da üretim yapıyor. Yurt dışında 12 ülkede 25 üretim tesisi bulunan Şişecam’ın yurt dışı yatırımları 2,5 milyar dolar seviyesinde olurken, toplam istihdamının yüzde 40’ı (8 bin kişi) yurt dışında. 

#Türk şirketleri
#Koç Holding
#Sabancı Holding
#Philip Morris
9 yıl önce