|

Türkiye yatırımcı için süper güç

Food and Drink Federation (FDE) Başkanı Ian Wright, İstanbul’da katıldığı toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin sürekli büyüyen ekonomisi ve genç nüfusu ile fırsatlar sunduğunu kaydeden Ian Wright, “Yatırımcılar açısından Türkiye bölgesel süper güç” dedi. Ian Wright, uluslararası gıda ve içecek firmalarının Türkiye’nin bu konumunu kullanarak stratejik yatırımlar yapabileceğini söyledi.

Murat Palavar
04:00 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:21 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Wright, İstanbul’da katıldığı toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Wright, İstanbul’da katıldığı toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Food and Drink Federation (FDE) Başkanı Ian Wright, gıdanın gelecek yıllarda savunma ve güvenlik sektörü kadar önemli bir konumda yer alacağını söyledi. Gıda güvenliği açısından Trump ve etkilerini değerlendiren Ian Wright, korumacı ekonomi yöntemlerinin kısa zamanlı dünya ölçeğinde etkilerinin olacağını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, İstanbul'da gerçekleştirildi. Program öncesinde Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulunan Ian Wright, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Wright, Türkiye'nin bulunduğu şartlar itibariyle yatırımcıyı mıknatıs gibi çeker durumda olduğunu kaydetti.


YATIRIMCI AÇISINDAN TÜRKİYE BÖLGESEL SÜPER GÜÇ

Türkiye'nin gıda alanında fırsatlar ülkesi olacağını söyleyen Wright, “Genç ve dinamik bir nüfusa sahip Türkiye'nin gelecek açısından önemli fırsatlar barındırıyor. Bu kadar büyüyen bir ekonomi ve büyüyen bir nüfus var. Sürekli artan bir pazar var” dedi. Yatırımcılar açısından Türkiye’yi ‘bölgesel süper güç’ olarak tanımlayan Wright, “Uluslararası gıda ve içecek firmaları Türkiye'nin bulunduğu bölgesel süper gücü kullanarak stratejik yatırımlar yapabilirler" dedi.


Tarımsal üretimde ilk on içerisindeyiz

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye’nin, tarımsal üretimde dünyada ilk 10’da yer aldığını belirterek, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma kapsamında uluslararası ortaklarla bölgede ve dünya çapında üzerlerine düşen görevi yapmaya gayret gösterdiklerini ifade etti. FAO ile yürüttükleri Ortaklık Programı kapsamında, Orta Asya’daki kardeş ülkelere, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla finansman ve teknik destek sağladıklarını kaydeden Pakdemirli, program başarılı olduğu için ikinci fazına “ormancılık” alanını da eklediklerini bildirdi.Pakdemirli, 2050 yılında küresel nüfusun 9,7 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, gıda arzının neredeyse yüzde 50 artması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, “Ancak erozyon, arazi bozunumu, iklim değişikliği ve çatışma ortamları tarımsal üretime, dolayısıyla gıda güvenliğine olumsuz etki yapan başlıca faktörlerdir” dedi.


Sektörde değişim hızlı

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, sektörün çok hızlı değiştiğini söyledi. ABD’de alışverişlerin % 60’ının internetten yapıldığını söyleyen Tütüncü, “Alışveriş sepeti büyüklüklerine baktığımızda fiziksel market arabaları ABD’de ortalama 55 $ büyüklüğündeyken online kanalda 91 $ büyüklüğüne ulaşıyor. Yani fiziksel market arabalarını gözümüzde canlandırırsak, online’da alışveriş başına %65 daha dolu bir sepet karşımıza çıkıyor” dedi. Paketlenmiş gıdadan vazgeçilmeyeceğini belirten Tütüncü, “Güvebli gıda için paketleme hayati önemde” dedi.

#Food and Drink Federation
#Yatırım
#Türkiye
5 yıl önce