|

Üreticiye 5 yıl KDV sıfırlansın

Maliye Bakanlığı’nın KDV’de yapacağı reform için görüşlerini açıklayan MÜSİAD, iş dünyasının arazi yatırımlarında KDV alınmamasını istedi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 2023 yılına kadar, özellikle KOBİ’lere rahatlık sağlayacak uygulama ile üretimin katlanacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2017 Salı
Güncelleme: 23:35 - 31/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üretim yapacak işletmelerin alacağı arazi ve yapacağı inşaatlardan 2023’e kadar KDV alınmamasını istedi. MÜSİAD, Maliye Bakanlığı’nın 32 yıllık geçmişe sahip KDV’de yapmaya hazırlandığı reform çalışmalarına ilişkin görüşlerini ilk kez açıkladı. MÜSİAD’ın öneri paketinde üretim yapmak için arazi ve inşaat çalışmalarından 5 yıl verginin alınmaması önerisi de var. Bakanlık uzun süredir uygulanan katma değer vergisinin (KDV) üretimi ve ihracata ket vurması üzerine yeniden KDV düzenlemesi, için harekete geçti.

İYİ MODELLİ GELİŞME

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kanun değişikliği çalışmaları sürerken Yeni Şafak’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. İYİ adını verdikleri ekonomi modelini ortaya koyduklarını ifada eden Kaan, imalat, yatırım, ihracat üçlüsünü harekete geçirecek,Türkiye’de üretimi katlayacak önerileri olduğunu söyledi. Hükümete bu konuda görüşlerini aktaracaklarını ifade eden Kaan, özellikle üretimi sırtlayan KOBİ’ler için yeni üretim alanları açılmasını istediklerini kaydetti. Sanayi bölgelerinde pahalı fiyat, ve arazi yetersizliği handikapları ile karşılaşan üreticilerin önünün açılmasını isteyen Kaan, 2023'e kadar 5 yıl üretim için yapılacak yatırımlardan KDV alınmamasını istedi. İş dünyasının daha sade bir KDV düzenlemesi beklentisi olduğuna işaret eden Kaan, üreticinin sadece üretime odaklanması gerektiğini kaydetti.

MÜSİAD’ın hükümete sunacağı öneriler:

Teferruatla çok uğraştık düzenleme yalın olsun

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, daha sade bir vergi sistemi olması gerektiğini söyledi. İş dünyasının tefereruatlarla uğraşmak zorunda kaldığını söyleyen Kaan “Biz diyoruz ki net bir vergi belirleyin. Net olsun. Biz işimize odaklanmamız lazım. İş dünyası çok yoruluyor” dedi.

KOBİ’leri büyütecek
özel sanayi bölgeleri teşvik edilsin

Orta ölçekli sanayi bölgeleri Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) diye bir kavram ortaya attıklarını ifade eden Abdurrahman Kaan, küçük ölçekli KOBİ’leri orta ölçekli duruma getirecek özel sanayi bölgelerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kaan “Küçük sanayi bölgeleri 200 metrekareye kadar. Ondan sonra nereye gidebilirler organize sanayi bölgelerine (OSB). OSB’ler 3 bin metrekareden başlıyor. OrtasI yok yani. Biz de diyoruz ki bu ortaya 500 ile 2 bin metre arasında büyüyebilen orta ölçekli sanayi bölgelerine ihtiyaç var” dedi.

5 yıl devlet vergi almasın

Üreticinin önündeki en büyük sorunlardan birinin KDV olduğunun altını çizen Kaan, üretim amaçlı arazi alımları ve inşaatlarında KDV’nin 5 yıl alınmamasını istedi. Kaan şunları söyledi:“Örneğin ortalama bir sanayi bölgesinden bin metrekare yer almak için sadece KDV 900 bin lira tutuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bunu iş dünyası çok yüksek bir bedel olarak görüyor. İcabında bunu satın almaktan vazgeçiyor. Bazı yerlerde arazi metrekaresinin 7-8 bin lira olduğunu düşünürseniz ödediği KDV 1 milyonun da üzerine çıkıyor. Burada KDV’nin belli bir süre sıfırlanmasını istiyoruz. Yani ticari yatırımlarında işyerinde yatırımların sıfırlanmasını istyoruz. Bu durumda yatırımların daha da artması sağlanacak. Devletin bir kaybı da yok. 5 yıl 2023’e kadar KDV'siz bir süreç istiyoruz.

OSB’lerde tavan fiyat uygulansın

Türkiye’de sanayi bölgelerinde yer kalmadığını belirten Kaan, kalan yerlerde de arazi fiyatlarının çok pahalı olduğunu söyledi. Abdurrahman Kaan “Özellikle OSB’lerde arsa fiyatlarında bir tavan fiyat oluşturulması gerekiyor” dedi.

Sanayi şehirleri kurulsun

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, limanlara ve ana yollara yakın ekonomik şehirler, ekonomik Zone’ların kurulabileceğini söyledi. Kaan. “Yüzbinlik şehirler kurulabilir. Yalova’nın dağlık kesimlerine. Bandırma civarına yeniden sıfırdan şehirler kurulabilir.Siz orada üretim yapıp Bandırma Limanı’ndan çıkış yapabilirsiniz” diye konuştu.

  • SAMEKS verileri artışta
  • MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS’in Temmuz 2017 sonuçları açıklandı.Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 59,2 değerine yükseldi. Endekste gözlenen bu artışta sanayi endeksinin 6,3 puan artarak 62,4 puana yükselmesi etkili oldu.
  • ORANLAR ZİRVE YAPTI
  • Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yılın ikinci çeyreğini 55,3 puan ortalamasıyla kapatan SAMEKS Bileşik Endeksi’nin, yılın üçüncü çeyreğinin ilk dönemi olan Temmuz ayına 59,2 puanla girdiğini ve bu döneme ilişkin büyüme oranı için oldukça olumlu bir işaret verdiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:
  • “Bu seviye SAMEKS’in tarihi zirvesi olarak kayıtlara geçerken, endekste gerçekleşen artışta sanayi sektöründe gözlenen hızlanma belirleyici bir rol oynadı. Hem sanayi hem de hizmet sektörüne ait istihdam alt endeksinin 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi, Nisan 2017 dönemi itibariyle yüzde 10,5’e gerileyen işsizlik oranındaki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etti. Temmuz ayında her iki sektörde de girdi alımlarının artması, reel sektöre yönelik olumlu görünümün devam eden aylarda da süreceğinin sinyalini verdi.

#MÜSİAD
#Abdurrahman Kaan
7 yıl önce