|

Uyuyan devi uyandırdılar

Türkiye ‘ye en fazla doğrudan yabancı yatırıma sahip ülke olan Hollanda, Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyor. Devlet televizyonu ABD ile yaşanan kriz sonrası Türkiye’ye geldi. İş dünyası ile görüşen kanal yetkilileri iş dünyasının “kriz uyuyan devi uyandırdı” mesajı ile geri döndü.

Murat Palavar
04:00 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 01:26 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
İş dünyasından Hollanda'ya sıcak mesajlar
İş dünyasından Hollanda'ya sıcak mesajlar

Türkiye ile Hollanda arasında büyükelçilerin yeniden atanmasının arifesinde Hollanda Devlet televizyonu İstanbul’da son yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin geniş çaplı bir haber hazırladı. Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda yıllardır lider ülke unvanını taşıyan Hollanda, geçen yıl da bu konumunu korudu. Hollanda devlet televizyonu NOS, son ekonomik gelişmelerle ilgili ekonominin nabzını tutmak için İstanbul'da iş adamlarını dinledi. Televizyonun muhabiri ilk olarak 'birçok ürünü ithal ettiğiniz Amerika ile nasıl mücadele edeceksiniz?' sorusunu Türk iş dünyasnın temsilcilerine yöneltti. ' Amerika'ya karşı bir boykot olacak mı?' sorusunda yanıt arayan Hollanda televizyonu, verilen cevapları ekranlarına taşıdı.

DEV UYANDI

Programda görüşlerine yer verilen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, ABD ile yaşanan krizin devi öldürmek yerine uyuyan devi yeniden uyandırdığını söyledi. Bostan, “Çıkarılan bu kriz Türk halkının ve Türk endüstrisinin uyanmasına sebebiyet veriyor. Amerika’nın uygulamış olduğu politika uyuyan bir devi öldürmek yerine uyandırıyor” dedi.


DAHA FAZLA ÜRETECEĞİZ

Yine hızlı büyümeye devam etmemiz gerektiğini söyleyen Bostan, şunları söyledi: “Ama hızlı büyümeye devam edeceğimiz kalemi değiştirmemiz gerekiyor. Bu kalem gayrimenkul olmaması gerekiyor çünkü gayrimenkuldeki, doluluğumuz belli bir oranına ulaştı. Bundan sonra savunma endüstri şart. Bir de üretim kalemimizi kredilerle değil öz sermayemizle yapmamız gerekiyor. Biz üretim yapacağız derken gidip bankalardan faizlerle büyük kredilerle borçlanıyoruz. Dolayısıyla burada da yurtdışına borçlanıyoruz. Bunun yerine öz sermayeli olması gerekiyor”


MEVZU VATANSA KENDİMİ ŞURADAN AŞAĞI ATARIM

Tüm Kalkınma İş Adamlari ve Girişimciler Derneği (TÜMKİAD) Başkanı Nihat Tanrıkulu ise Hollanda devlet televizyonu muhabirinin hiç beklemediği bir hareket yaptı. İnşaatlarını gezdiren Tanrıkulu, şantiyesinin 17’inci katından Hollandalı muhabire "Konu vatansa kendimi buradan aşağı atarım" diyerek kriz karşısındaki duruşunu gösterdi. Türkiye’ye yöneltilmiş ekonomik bir savaş olduğunu söyleyen Tanrıkulu, doların yükselmesinin en büyük sebeplerinden birisinin ekonomik bir kriz çıkartmak olduğunu ifade etti. Tanrıkulu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’yi dünyanın altıncı süper gücü yapmak istiyor. Tabii kim ister güçlünün yanında bir güçlü daha çıksın” diye konuştu.


Yabancıya ev satışları arttı

Altun Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Altun, 15 gün içinde en büyük satışı yurtdışına yaptıklarını söyledi. Doların yükselmesi dairlerin fiyatını daha uyguna hale getirdiğini söyleyen Altun, “Yabancılara satışlar daha çoğaldı. Evet faizler yükseldi. Ama biz kendi içimizde kampanyalar yaparak ödemeleri rahatlattık. Bankaya gitmeden bir çözüm ürettik. Bir önceye aya oranlar satışlarımız yüzde 40-50 arttı” diye konuştu.

2 bin üzerine firması var

Hollanda’nın 2 binin üzerinde Türkiye’de şirketi bulunuyor. Lipton, Cif, Algida Holanda menşeili firmalar arasında yer alıyor. ING Bank, NN Sigorta ve Credit Europe Bank finans sektöründe Türkiye’de faaliyet gösteren firmalar. Gıda sektöründe ise Vivident, Mentos, Chupa Chups, Big Babol, Center Fresh, Broklyn bulunuyor. KLM Royal Dutch Airlines ve Martinair ise Hollanda’nın turizmdeki şirketleri. DAF Kamyon Uzel Massey ferguson traktörleri ve Shell yine Hollanda menşeili firmalar olarak Türkiye’de faaliyet gösteriyor..

#Hollanda
#Türkiye
#Ticaret
6 yıl önce