|

Yatırımlarımızı ikiye katlarız

Çin’in Türkiye’deki yatırım miktarının şu anda 2,8 milyar dolar olduğunu belirten Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, bunu iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yatırım yapmak için ilgi gösterdikleri sektörlerin genişlediğine dikkat çeken Deng Li, “Ana amaçlarımızdan biri, Çin’den Türkiye’ye yapılan yatırım hacminin 2021’e gelindiğinde 6 milyar dolar seviyesine ulaşması” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 29/03/2019 Cuma
Güncelleme: 01:06 - 29/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Deng Li ve Murat Kolbaşı (Sağda)
Deng Li ve Murat Kolbaşı (Sağda)

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, Çin'den Türkiye'ye yapılan yatırım hacminin 2021 yılına kadar iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından dün İstanbul’da düzenlenen “Türkiye-Çin Ticaret ve Yatırım Semineri” kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Deng Li, Kuşak ve Yol Projesi'nin Çin ile Türkiye arasında birçok alanda iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

İLGİ DUYDUĞUMUZ SEKTÖRLER GELİŞİYOR

Son birkaç sene için Çin şirketlerinin Türkiye'deki altyapı sektörüne önemli yatırım yaptığını dile getiren Deng Li şunları kaydetti: "Çin'in şu an Türkiye'deki yatırım miktarı 2,8 milyar dolar. Türkiye'de bulunan Çinli personel sayısı 8 bin” dedi. Yatırım yapmak için ilgi gösterdikleri sektörlerin genişlediğine dikkat çeken Deng Li, “Mesela Jiangsu eyaletimizden gelen bir şirket, çok yakın zamanda Türkiye'de tekstil fabrikası için yatırım yaptı. Çin ile Türkiye arasında finans, enerji ve diğer konularda görüş alışverişi sürüyor. Kısa zamanda iki ülke arasındaki ticari ilişki daha hızlı gelişecek. Ana amaçlarımızdan biri, Çin'den Türkiye'ye yönelik yatırım hacminin 2021 senesine gelindiğinde 6 milyar dolar seviyesine ulaşması” dedi.

BEKLENTİM ÇİNDEN 1,2 MİLYON TURİST

DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, toplantının Türkiye için önemine işaret ederek, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin 2018 sonunda 23 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Kolbaşı, "Bunun 20 milyar doları ithalat, 3 milyar doları ihracat, 17 milyar dolarlık bir açığımız var, bunun giderilmesi için Türk firmaların oraya daha fazla ihracat yapması gerekiyor” dedi. Türkiye’in Çin'e yaptığı ihracatı 2021’e kadar 3 milyar dolar’dan 6 milyar dolara çıkarma hedefi olduğunu da belirten Kolbaşı, “Turizmde ise 800 bin hedefleri var, şu an 400 bin, onu da ikiye katlama hedefleri mevcut ama ben 1 milyon 200 bin diyorum. Çünkü turizmin gelişimini daha kolay buluyorum. 2021'de beklentim, turist sayısının 1 milyon 200 bine gelmesi.”

Vize konusunda yapılan çalışmalar olduğunu dile getiren Kolbaşı, istenen seviyede olmamasına rağmen, çoğu ülkeye göre önemli iyileştirmeler yapıldığını aktardı.”

  • İLİŞKİLERİ DAHA DA İLERİYE TAŞIRIZ
  • Güney-Güney İş Birlikleri Geliştirme Komitesi Başkanı Lyu Xinhua, toplantı kapsamında iki ülke iş insanlarının ticaret yapmak için ikili toplantıları gerçekleştirmeye devam ettiklerini aktardı. Seminer kapsamında, Çinli şirketlerin İstanbul’a geldiğini anımsatan Lyu Xinhua, şu bilgileri verdi: “Şu an bu toplantı kapsamında Türkiye’de 28 Çinli şirket bulunuyor, içinde 40 tane de Çinli girişimci var. Amacımız İstanbul’a gelip iki ülke arasındaki ticari ilişkiyi daha iyi seviyeye taşımak, ticari ilişkileri geliştirmeye odaklandık. Kuşak ve Yol Projesi ortaya çıktıktan sonra, Türkiye dahil bu alandaki iş birliklerimiz somut meyveler ortaya çıkardı. Mesela Türkiye için hızlı tren projesini birlikte ortaya çıkardık, meyvelerini de gördük, bu konuya devam etmemiz lazım. Getirdiğimiz heyet çok sayıda sektörü, kapsamlı şekilde kapsıyor.”
#​Çin
#Türkiye
#Yatırım
#Deng Li
#Murat Kolbaşı
#DEİK
5 yıl önce