|

Ajan tercüman

Türkiye ile Rusya arasındaki heyetlere tercümanlık yapan ve aynı zamanda Rus vatandaşı da olan Leyla İzmailova’nın Adnan Oktar örgütü adına casusluk yaptığı ortaya çıktı. Türkiye, ‘siyasal ve askeri casuslukla’ suçlanan İzmailova’nın iadesini isteyecek.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 04:08 - 25/08/2019 Pazar
Yeni Şafak
Adnan Oktar
Adnan Oktar

Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü’ne yönelik görülecek olan davada Oktar’a ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçlaması da yöneltilmişti. Bu suçlamanın nedeni ise Oktar grubuna mensup olan Leyla İzmailova isimli tercüman neden oldu. 15 yıldır örgüt üyesi olan İzmailova, Rusya ile Türkiye Dışişleri bakanları arasında Astana görüşmelerini de içeren ikili toplantılarda tercümanlık görevinde bulunarak görüşmeleri kelimesi kelimesine örgüte aktardı. İzmailova’nın 2018 yılında gerçekleştirilen bu iki toplantı dışında, geçtiğimiz aylarda bir başka üst düzey toplantıya da tercümanlık yaptığı ortaya çıktı.

GÖRÜŞME MAYIS’TA GERÇEKLEŞTİ

Oktar grubu hakkında iddianamenin hazırlık aşamasında olduğu süre içerisinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı yetkililerinden bir heyet 2-3 günlük bir program dahilinde Rusya’ya gitti. Adli kaynaklardan edinilen bilgilere göre 20 Mayıs tarihinde Rusya’daki Adalet Bakanlığı temsilcileriyle yapılan görüşmeye Türk heyetin çevirmenliğini 1 saat boyunca farklı bir kişi gerçekleştirdi. Görüşmenin ilerleyen saatlerinde ise farklı bir tercüman Türk heyetine tercümanlık için yerini aldı.

ŞÜPHELENİNCE GÖRÜŞMEYİ SONLANDIRDI

Gelen ikinci tercümanın kendisini tanıtırken ismini ‘Leyla’ diyerek tanıtması üzerine Adnan Oktar soruşturmasının iç yüzüne hakim olan üst düzey bir Türk yetkili şüphelenerek tercümana soy ismini sordu. Tercüman, soy isminin ‘İzmailova’ olduğunu söyledi. Üst düzey Türk yetkili bu cevap üzerine Rus yetkililerle yapılan görüşmenin içeriğini güvenlik nedeniyle güncel meseleler üzerine yönelterek görüşmeyi kısa bir süre devam ettirerek sonlandırdı. Rusya Adalet Bakanlığı temsilcileriyle yapılan görüşmeye tercümanlık yapan ismin görüşme esnasında ‘siyasal ve askeri casusluk yapmak’ suçundan soruşturulan şüpheli Leyla İzmailova olduğu belirlendi.

İADESİ İSTENECEK

İzmailova’ya yöneltilen, ‘siyasal ve askeri casusluk yapmak’ suçlaması ayrı bir soruşturma dosyası üzerinden yürütülüyor. Soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle koordineli bir şekilde yürütülüyor. Diplomatik bilgileri Oktar grubuna aktaran İzmailova’nın Rusya Genelkurmay Başkanlığı ve Rus İstihbaratı tarafından çok sayıda üst düzey diplomatik görüşmede aranan isimlerden bir tanesi olduğu da soruşturma birimleri tarafından yapılan tespitler arasında yer alıyor. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında şüpheli İzmailova’nın Rusya’dan iadesinin talep edileceği de edinilen bilgiler arasında yer aldı.

  • Üst düzey görüşmeleri Oktar’a aktardı
  • İzmailova, 30 Ocak 2018 tarihinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yapılan Soçi’deki görüşmede tercüman olarak görev yaptı. İzmailova ayrıca Mersin Akkuyu Nükleer Santral görüşmeleri çerçevesinde yine tercüme görevinde bulundu. Yapılan görüşmelerdeki bilgileri de Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü üyelerinden Ece Koç’a Whatsapp üzerinden aktardı.
#Leyla İzmailova
#Adnan Oktar
#Örgüt
#Casus
5 yıl önce