|

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Öncelik sahip bulma

Başıboş sokak köpekleri sorununun çözümü için 4 bakanlığın yürüttüğü çalışma son şeklini alıyor. Buna göre öncelik hayvanın sahiplendirilmesi olacak, çiple takibi yapılacak. Barınak sayısı artırılacak, sokaklar başıboş köpeklerden arındırılacak. Sakat, hasta ve saldırgan olanlar ise direkt uyutulacak.

Resul Ekrem Şahan
04:00 - 25/05/2024 Cumartesi
Güncelleme: 04:45 - 25/05/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Hayati tehlike oluşturan başıboş sokak köpeği sorununun çözümü konusunda harekete geçildi. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamlı bir çalışma yaptı. Oluşacak teklif kamuoyunun da katkısıyla son şeklini alacak.


AVRUPA NE YAPIYOR?

Sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması amacıyla kanuni düzenleme getiren 7 Avrupa ülkesindeki yasalar incelendi. Bu 7 ülkede barınaklarda bakım, kısırlaştırma ve alındığı yere geri bırakma ile uyutma uygulamaları öne çıkıyor. Hollanda ve Yunanistan'da kısırlaştırma ve alındığı yere geri bırakma politikası uygulanırken, Almanya, İtalya, Polonya ve Portekiz'de barınak usulü işletilmekte. İngiltere'de ise belirli sürede sahiplenilmeyen hayvanlar uyutuluyor.


SAHİPLENDİRME SÜRESİNDE 3 ÖNERİ

Çalışmaya göre, yerel yönetimler bütçelerinden pay ayıracak, yaptırım kısmı Meclis’te konuşulup değerlendirilecek. Sahiplendirme süresinin 15 gün, 3 hafta ya da 30 gün olması tartışmaya açılacak. Sokak köpeklerine ilişkin düzenleme Meclis’e torba teklifi ile gelecek. İlk aşamada hayvanseverlere ve topluma, hayvanların yoğun olarak sahiplenilmesi çağrısı yapılacak. Sürecin kampanyası “sahiplendirme” üzerine kurulacak.


FOTOĞRAFI ÇEKİLİP İLAN VERİLECEK

Sahiplendirme sürecinde izlenecek yol da netleşmeye başladı. Sokak köpeklerinin fotoğrafları çekilip ilan yayınlanacak. Sahiplendirilen hayvana çip takılacak. Sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği izlenecek. Sahiplendirme sürecinde hayvanı sahiplenen kişinin salt kimlik bilgilerinin alınmasıyla yetinilmeyecek. Sokak köpeğini sahiplenen kişilerin hayvana eziyet edip etmediği, öncesinde böyle bir sicilinin olup olmadığı da soruşturulacak. Sakat, hasta ve saldırgan olan hayvanlar için direkt uyutulma yöntemi uygulanacak.


BARINAKLARA YER TAHSİSİ

Barınak yapımı konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Emlak’tan yer verecek, Tarım ve Orman Bakanlığı “ormanlardan” yer tahsis edebilecek. Bu şekilde de sokaklardan hayvanların çekilmesi sağlanacak.


#sokak köpeği
#sorun
#sahiplendirme
23 gün önce