|

Bu fotoğraf hakkında bir şeyler yaz.

15 Temmuz kalkışması, teknoloji çağında darbe yapmanın mümkün olamayacağını gösterdi. Eski usul yöntemlerle halkı baskı altına alma çabasına inat, insanlar dakikalar içinde sosyal medya üzerinden örgütlenerek darbecilere karşı durdu. O gece yaşananlar, anbean cep telefonlarıyla kayıt altına alınırken kamuoyu ve uluslararası toplumun haberdar olması sağlandı.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 08:49 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

15Temmuz kalkışması, Türkiye’ye siyasal, ekonomik ve toplumsal zararları yanında darbecilere farklı bir mesaj da verdi. Tek vücut olarak direnişe karşı koyan toplumun her kesiminden insan, internet çağında darbe yapmanın mümkün olmadığını da kanıtladı. Darbecilerin en bilindik taktiği olan iletişim kanallarını ele geçirerek topluma korku salan ve baskı kuran yöntemleri 15 Temmuz’da ters tepti.

İNTERNET ÇAĞINDA HADSİZ KALKIŞMA

  • 1960, 1971 ve 1980 darbesinde olduğu gibi TRT’den bildiri okuyan bir zihniyetin artık yeni dünya düzeninde yeri olmadığı anlaşıldı. 28 Şubat dönemindeki gibi ana akım medya kanallarını baskı altına alarak TV ve radyo üzerinden halkı ve seçilmiş hükümeti yıldırma döneminin sonuydu bu yaşananlar. 2021 yılından bakıldığında 15 Temmuz’da yaşananlar ve halkın verdiği cevap çok netti: Sosyal medyanın hâkim olduğu, internetin uzaklığı ortadan kaldırdığı, telefon başta olmak üzere birçok teknolojinin bireyler arasındaki iletişimi saniyelere indirgediği bir ortamda, darbe yapamaz ve demokrasiye zarar veremezsiniz.

SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ

Zira 15 Temmuz gecesi, TRT’den bildiri okutarak darbe yapabileceğini düşünen zihniyet, halkın birkaç saat içinde örgütlenip büyük bir demokrasi direnişi ile karşılaştı. Türkiye’nin dört bir yanından, her kesiminden yüzbinlerce insan dakikalar içinde sokağa döküldü. Kimi komşusunun kapısını çalıp sokağa davet ederken kimi sosyal medya gruplarından arkadaşlarıyla bir araya gelerek direnişe katıldı. Haber kanalları ve internet sitelerinin başı çektiği dijital kitle haberleşme araçlarının yaygınlığı bu kez darbecilerin değil, bugüne kadar Türkiye’nin darbelerden neler çektiğini bilen toplumun işine gelmişti.

ERDOĞAN’IN EKRANLARDAN ÇAĞRISI HALKI SOKAĞA DÖKTÜ

  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ulusal TV kanallarına internet araması üzerinden bağlanarak, halkı bu hain darbe girişimine karşı koymaya çağırdı. Erdoğan’ın hükümetin ve siyasal kurumların görevinin başında olduğunu cep telefonu üzerinden açıklaması, halk üzerinde hem bir motivasyon hem de dakikalar içinde meydanlara çıkacak halka bir çağrı oldu. O ana kadar siyasi liderinin akıbetinden ve can güvenliğinden habersiz olarak direnişini sürdüren darbe karşıtı vatandaşlar, Erdoğan’ın çağrısıyla birlikte moral buldu.
#​15 Temmuz
#teknoloji
#sosyal medya
3 yıl önce