|

Chirac, Erdoğan'ı aradı: Üzgünüm

Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın, "Fransız Ulusal Meclisinin girişiminden dolayı çok üzgün olduğunu, teklifin yasalaşmasının engellenmesi konusunda elinden geleni yapacağını" ifade ettiği bildirildi.

Aa
00:00 - 14/10/2006 Cumartesi
Güncelleme: 17:51 - 14/10/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Chirac, Erdoğan'ı aradı: Üzgünüm
Chirac, Erdoğan'ı aradı: Üzgünüm

Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına” ilişkin yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilmesinden dolayı “çok üzgün olduğunu” ifade ettiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre Chirac, bugün sabah saatlerinde Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı. Bu konunun Fransa'da yaklaşan genel seçimlerle ilgili bir gelişme olduğunu belirttiği kaydedilen Chirac'ın, teklifin yasalaşmaması için elinden geleni yapacağını bildirdiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın da hükümetteki ve Türk komuoyundaki infiali Fransa Cumhurbaşkanı'na bir kez daha ileterek, “İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz” dediği öğrenildi.




Başbakan Erdoğan'ın da hükümetteki ve Türk kamuoyundaki infiali Fransa Cumhurbaşkanı'na bir kez daha ileterek, zamanında bu girişimin önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunduğunu hatırlattığı öğrenildi.


Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Ermenistan'a yaptığı ziyaret sırasında Ermeni soykırımı iddaları ile ilgili söylediklerinin de Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandığını belirten Başbakan Erdoğan'ın, Chriac'ın özellikle Türkiye'nin AB üyeliğiyle asılsız iddialar arasında bağlantı kuran sözlerini eleştirdiği ifade edildi. Erdoğan'ın, "Bu yaklaşımınızı benimsememiz mümkün değildir" dediği kaydedildi.


Jaques Chirac'ın Fransız parlamentosundaki gelişmenin Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan müzakareleri açısından hiçbir şeyi etkilemeyeceğini söylediği belirtildi.


Başbakan Erdoğan'a, "Duygularınızı tamamen anlıyor, üstelik paylaşıyorum" diyen Chirac'ın hükümetinin AB sürecini etkilememesi için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladığı belirtildi.


Chirac'ın açık konuştuğu için Başbakan Erdoğan'a teşekkür ettiği ve görüşlerine saygı duyduğunu söylediği de ifade edildi.


'İLİŞKİLERİMİZİ SİYASETE KURBAN ETMEMELİYİZ'

Başbakan Erdoğan'ın görüşmede Chirac'a Türkiye'de genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatarak, "İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz" dediği öğrenildi.


Fransa'daki yasa teklifinin Fransa anayasasındaki ifade özgürlüğü ilkelerine de aykırı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan'ın, bu girişimin Türk halkına mantıklı ve makul gerekçelerle izahının mümkün olmadığını dile getirdiği kaydedildi.

Erdoğan'ın ayrıca, "Bu bizim Ermenistan'la aramızdaki sorun. Tarihçilerin yapması gereken araştırmaların siyaset konusu yapılması bizi ayrıca üzmüştür" dediği ifade edildi.


Başbakan Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'tan Meclis'ten geçen teklifin yasalaşmasını engellemesini istediği öğrenilirken, "Bu aramızdaki ilişkilerin daha fazla yara almamasını sağlamak açısından önemli" dediği kaydedildi. Chriac'ın da bu anlayışı paylaştığını belirterek, bu konuda elinden geleni yapacağını söylediği bildirildi.


Türkiye'nin AB sürecini desteklemeye devam edeceğini tekrarlayan Chriac'ın "Duygularınızı ve tepkilerinizi gayet iyi anlıyorum" dediği ifade edildi.


Chirac'ın seçimlere gidilen hassas siyasi ortamda Türk-Fransız ilişkilerinin zarar görmemesi için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladığı ve Başbakan Erdoğan'a bir kez daha, "Duygularınızı ve tepkilerinizi gayet iyi anlıyorum" dediği öğrenildi.


18 yıl önce