|

Çin'in Doğu Türkistan'daki zulmü protesto edilecek

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi, Çin'in Doğu Türkistan'da açtığı toplama kamplarına tepki göstermek için dünyanın farklı noktalarındaki STK'larla aynı anda Fatih'te prostesto gösterisi düzenleyecek.

Yeni Şafak
22:32 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 22:41 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv: Çin polisi Doğu Türkistan'da terör estiriyor
Arşiv: Çin polisi Doğu Türkistan'da terör estiriyor

2 milyon metrekareye yaklaşan yüz ölçümü ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin en geniş idari bölgesi olan Doğu Türkistan (Sincan Uygur Özerk Bölgesi), sözde özerk bir cumhuriyete sahip olsa da Çin'in baskıcı politikaları ile yıllardır zulüm altında.

Çin, Doğu Türkistan'da açtığı toplama kamplarında sistematik asimilasyon uyguluyor.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (iHAK), bu kamplara tepki göstermek için yarın (6 Kasım) Salı günü saat 13.00'de Fatih'teki Saraçhane parkında protesto gösterisi düzenleyeceğini açıkladı.

İHAK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • BM İnsan Hakları Konseyi 6 Kasım 2018 Salı günü Cenvere'deki merkezinde Çin Hükümetiyle karşılıklı Çin'deki insan hakları ihlallerini değerlendireceği bir oturum yapacak.
  • Aynı gün, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur, Kazar, Kırgız vb. Müslüman Türk toplumuna yönelik baskı ve zulümlerini protesto etmek için dünyanın bir çok noktasında STK'lar sokaklarda olacak.
  • Bizler de aynı gün öğlen namazının akabinde Fatih Camii avlusunda buluşup, Fatih Saraçhane Parkı'na kadar yürüyerek kitlesel bir basın açıklaması yapacağız.
  • Doğu Türkistan'daki zulme sessiz kalmamak için sizleri de bekliyoruz.


Sapkın uygulama

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) aileleri “yeniden eğitim” adı altında toplama kamplarına gönderilen Uygur Türklerinin çocuklarının yaşama şartları bahanesiyle ailelerinden koparıldığını açıklamıştı. HRW, Sincan’da Uygur Türklerine uygulanan kitlesel gözaltı uygulamalarıyla ilgili yayımladığı son raporda, Çinli otoritelerin “aşırılıkla mücadele” adı altında yürütülen keyfi gözaltılar nedeniyle anne ve babalarından ayrı kalan çocukları akrabalarına vermek yerine devlete ait yetimhanelerde topladığını iddia etmişti.

ZORLA YERLEŞTİRİLİYORLAR

HRW Çin Koordinatörü Sophie Richardson, Pekin yönetiminin bölgedeki Müslüman Türk çocukları ailelerinden ayırarak zorla devlete ait yetimhanelere yerleştirmesini “sapkınca bir hükümet programının parçası” olarak nitelendirdi. Halen 2017 yılı öncesinde bölgedeki yetimlerin yalnızca yüzde 24’ünün devlet yetimhanelerinde ikamet ettiği bilgisine yer verilen raporda, bu oranın 3 yılda yüzde 100’e çıkarılmasının amaçlandığı kaydedildi.

DEVLET TALİMATI

Çin Komünist Partisi Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Çın Çüenguo’nun, Ekim 2016’da yayımladığı kararla 2020’ye kadar bölgedeki yetim çocukların tamamının devlet yetimhanelerine yerleştirilmesi talimatı verdiğine işaret edilen raporda, siyasi eğitim kamplarında tutulan Uygur Türklerinin çocuklarının bu politikanın hedefi olduğu ileri sürüldü.

#Çin
#Doğu Türkistan
#İstanbul
5 yıl önce