|

Davalar hızlanıyor

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde Türkiye’de ilk defa ‘İstişare Kurulu’ oluşturuldu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, kurul sayesinde davaların hızlı bir şekilde sonlandırılacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:06 - 10/11/2015 Salı
Yeni Şafak

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Bahçelievler'deki binasından, Bağcılar Mahmutbey'deki yeni yerleşkesine taşındı. 7 bin metrekarelik eski binadan, 35 bin metrekare kapalı, 55 bin metrekare açık alana sahip yeni yerleşkesine taşınan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi artık vatandaşlara daha kaliteli hizmet verebilecek. Eski yerleşkede 10 tane İdare Mahkemesi, 11 Vergi Mahkemesi bulunurken yeni yapılan hizmet binasında 14 Vergi Mahkemesi 13 İdare Mahkemesi ve 4 kurul görev yapmaya başladı.


TÜRKİYE'DE BİR İLK

Bölge İdare Mahkemesi'nde 181 hakim 298 personel hizmet veriyor. Önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor. Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulunan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, iş yüklerinin çok ağır olduğunu ancak diğer bölge idare mahkemelerine örnek olabilecek bir projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Türkiye'de bir ilke imza atarak 'İstişare Kurulu' kurduklarını anlatan Yılmaz, bu kurulu görülmekte olan davaların ekonomik ve hızlı bir şekilde sonlandırılması için oluşturduklarını söyledi.


DEVLET VE VATANDAŞ KAZANACAK

Kurul'un zaman ve ekonomiden nasıl tasarruf sağlayacağına değinen Yılmaz, “Bu kurul sadece İstanbul'a ait bir kurul. Örneğin, Trafik Şube Müdürlüğü ile istişarede bulunacağız. Önümüze gelmesi anlamsız bu dosyalar için milyonlarca lira vekalet ücreti ödeniyor. Bu paranın devletin kasasında kalması için birden çok kurumla dirsek temasındayız. Vergi Dairesi Başkanlığı, İl Emniyet Trafik Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlarla periyodik olarak görüşmelerimizi devam ettireceğiz” dedi.


DOSYA YÜKÜ ÇOK FAZLA

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne mahkeme başı düşen dosya sayısı 2 bin 500'ü bulurken, Vergi Mahkemeleri'nde bu rakam 3 bin 500'lere kadar çıkabiliyor. Açılan davaların yüzde 70'i 1 sene içerisinde karara bağlanıyor. Bölge İdare Mahkemesi çalışanları iş yükünün çok olduğundan dolayı nitelikli iş verilemediğinden yakınırken bu duruma çözüm olarak ise mahkeme, hakim ve personel sayılarının arttırılması gerektiği görüşü savunuluyor.



Danıştay üyesi unutulmadı


Geçtiğimiz Ağustos ayında intihar eden Danıştay üyesi Ali Yaşar Yurdabak da Bölge İdare Mahkemesi'nin yeni mahkemesinde unutulmadı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı görevinde de bulunan Ali Yaşar Yurdabak'ın adı yeni yapılan yeni binadaki anaokuluna verildi. Anaokulu 60 çocuğa kadar eğitim hizmeti verebiliyor. Öte yandan Bağcılar'da bulunan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne avukatların ulaşımı için İstanbul Barosu Bakırköy Adliyesi'nden 2 saatte bir servis imkanı sağlıyor. Avukatlar ise bu duruma oldukça tepkili. Baro'nun sadece Bakırköy Adliyesi'nden değil Çağlayan ve Kartal Adliyelerinden de servis hizmeti vermesi gerektiğini savunan avukatlar, servis saatlerinin de kısaltılması gerektiğini düşünüyor





#Danıştay
#Davalar
#Ahmet Cüneyt Yılmaz
8 yıl önce