|

FETÖ'ye İsveç kalkanı

Afganistan’dan İsveç’e iltica eden FETÖ’cü öğretmenler Yılmaz Ayten ve Sami Yavuz’un, ülkede düzenlenen operasyonlardan kaçırıldığı ortaya çıktı.

M. Şakir Saraç
04:00 - 1/02/2019 Cuma
Güncelleme: 01:20 - 1/02/2019 Cuma
Yeni Şafak
Sami Yavuz - Yılmaz Ayten
Sami Yavuz - Yılmaz Ayten

Afganistan istihbarat güçleri Aralık 2017’de Kabil’in Taimani bölgesinde, FETÖ’nün şemsiye kuruluşu Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları bünyesindeki bir okula operasyon yaptı. Okulun çevresini 3 saat boyunca kuşatma altında tutan Afgan güçleri operasyonda FETÖ’cü öğretmenler Yılmaz Ayten ve Sami Yavuz’u tutuklayarak ev hapsine aldı.

OPERASYONU MU ÖĞRENDİLER?

Ev hapsi kararı çıkmasının ardından FETÖ’cüler, Türkiye’de kovuşturma yapılması korkusu nedeniyle Birleşmiş Milletler’in Kabil’deki bürosuna müracat ederek “İsveç’e iltica” talep etti. Başvuruyu 13 ay bekleten İsveç, Afgan devletinin FETÖ’cülere yönelik operasyon başlatmasından 5 gün önce talebi kabul etti.

40 FETÖ’CÜYE GÖZALTI

Bunun üzerine Türkiye’nin daha önce iadesini istediği 2 FETÖ’cü apar topar ülkeyi terk etti ve İsveç’e gitti. İsveç ve FETÖ’cülerin operasyonu önceden haber aldığı ve harekete geçtiği değerlendiriliyor. Yaklaşık 20 yıldır Afganistan’da faaliyet gösteren FETÖ’nün okullarında yaklaşık 8 bin kayıtlı öğrencisi bulunuyor.
Afgan polisi, geçtiğimiz hafta Afganistan’da Mezarı Şerif ve Herat kentlerinde bulunan 3 FETÖ okuluna operasyon düzenledi.
Operasyonlarda FETÖ ile bağlantılı 6 öğretmenin de aralarında olduğu en az 40 kişi gözaltına alındı.
#Afganistan
#FETÖ
5 yıl önce