|

Güngören patlamasında cezalara onama

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İstanbul Güngören'de 2008'de 17 kişi ile anne karnındaki bir bebeğin öldüğü, 90 kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin davada, 2 sanığa 18'er kez verilen "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ile diğer 6 sanığın çarptırıldığı hapis cezalarını onadı.

Yeni Şafak
15:50 - 30/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:53 - 30/03/2016 Çarşamba
AA

Davada, yerel mahkemenin kararının temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini tamamladı.



Daire, 2 sanığa 18'er kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ile diğer 6 sanığa verilen hapis cezalarını onadı.



Dairenin kararında, sanıklar yönünden suçun sabit olduğu belirtilerek, bombalı saldırıyı gerçekleştiren sanıklara bilerek yardım edenlerin de suçun asli faili olarak cezalandırılmasına hükmedildi.



Sanıklar uzun tutukluluk süresi nedeniyle tahliye edilmişti


Davanın sanıkları uzun tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak 2013'te yerel mahkemece tahliye edilmişti.



Yargıtay'ın yerel mahkeme kararını onamasının ardından sanıklar hakkındaki hüküm kesinleşmiş oldu. Yargıtayın temyiz incelemesi sırasında tutuklama kararı verme yetkisi bulunmuyor. Bu nedenle Yargıtay kararının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesinin ardından, tahliyesine karar verilen sanıklar hakkında infaz süreci başlayacak ve yakalama kararı çıkarılacak.



Yerel mahkemenin kararı


Davayı karara bağlayan, kapatılan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuklu sanıklardan Hüseyin Türeli ve Nusret Tebiş'in "PKK terör örgütüne yarar sağlamak ve örgüt adına patlayıcı madde kullanmak suretiyle adam öldürme, yaralama, mala zarar vermek suretiyle devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik" suçları nedeniyle, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 302/1. maddesine göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti.



Bu sanıklara, "bomba patlatmak suretiyle hamile bir kadının da olduğu 17 kişiyi öldürmek" suçundan da ayrı ayrı 17'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, aynı sanıkların "patlayıcı madde bulundurmak" suçundan 10, "bomba patlatmak suretiyle 79 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 16 yıl hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.



Sanıklardan Ziya Kıraç ve Abdurrahman Oral'ı, "PKK terör örgütü üyesi olmak" suçundan 12'şer yıl hapis cezasına çarptıran heyet, sanık Şerafettin Kara'ya "PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan toplam 11 yıl 3 ay, Aydın Ağlar'a "PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 9 yıl, Mehmet Salih Yanak'a "PKK terör örgütü üyesi olmak", "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 19 yıl 6 ay, Şaban Güneş'e "PKK terör örgütü üyesi olmak" suçundan 2 yıl 1 ay ve Cihan Aydın'a da "PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme", "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 15 yıl 9 ay hapis cezası vermişti.



Davanın geçmişi


Güngören Güven Mahallesi Menderes Caddesi'nde 27 Ağustos 2008'de 10'ar dakika arayla meydana gelen iki ayrı patlamada, hamile Filiz İkiz'in de aralarında bulunduğu 17 kişi ölmüş, 90 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından yapılan operasyonla yakalanan 9 kişi hakkında dava açılmıştı. Sanıklardan Cihan Aydın da hazırlanan ek iddianame doğrultusunda 9 sanıkla birlikte yargılanmıştı.

#Güngören patlaması
#hapis cezası
8 yıl önce