|

İlaçta söz Beştepe’de

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nın teklifi üzerine ilaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar yeni dönemde artık Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşları 6 veya bir yıllık sürelerle değerlendirmeye tabi tutulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:26 - 11/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İlaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar yeni dönemde artık Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
İlaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar yeni dönemde artık Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında çıkarılan kararname ile lağvedilen bakanlıkların yeni teşkilat yapılanması da belirlendi. Teşkilat yapılanmanın yanı sıra birçok alanda da atılacak adımlar sıralandı. Bunlardan birisi ilaç fiyatlarının tespiti ile ilgili düzenleme oldu. Sağlık Bakanlığı’nın teklifi üzerine ilaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar yeni dönemde artık Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. 1 numaralı kararnamede dikkat çeken düzenlemelerden bazıları şöyle:

SOSYAL HİZMETLER BELEDİYEYE

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına bağlı taşra teşkilatında yer alan sosyal hizmet kuruluşları Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek esaslar çerçevesinde iz özel idareleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilebilecek.

ESERLER MERKEZDE TOPLANACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılan düzenleme ile bilimsel ve sanatsal çalışma araştırma ve çalışmaları kolaylaştırmak amacıyla elverişli bütün eserler ile belgelerin bir araya getirildiği kapsamlı bir merkez oluşturulacak.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANACAK

Kararname ile Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanacak. Kurul tarafından alınan kararlar kamu yararı kararı yerine geçecek. Kurulun sekretaryası, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Acil sağlık hizmetlerinde afet ve acil durumlara yönelik sağlık hizmetlerinin sunumunda ihtiyaç duyulacak haberleşme, ilaç, tıbbi ve teknik malzemelere yönelik planlama, tedarik, dağıtım ve depolama faaliyetleri yürütülecek, acil sağlık hizmetlerinin sunumu için gerekli telsiz haberleşme altyapısı kurulup işletilecek. Sağlık yapılarının standartları belirlenecek ve mimarisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılacak.

HASTANELER GRUPLANDIRILACAK

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları 6 veya bir yıllık sürelerle değerlendirmeye tabi tutulacak. Değerlendirme sonuçlarına göre, hastaneler yukarıdan aşağıya doğru a, b, c, d ve e şeklinde gruplandırılacak. Hastanelerin ağırlıklı ortalaması, il düzeyinde hastanelerin grubunu belirleyecek. Hastaneler tıbbi ve mali kriterler ile kalite, hasta ve çalışan güvenliği ve eğitim kriterleri çerçevesinde Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre 6 aylık veya bir yıllık sürelerle değerlendirmeye tabi tutulacak.

  • Kronik hastalıklara özel ilgi gösterilecek
  • Halk sağlığını korumak ve geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele edilecek, birinci basamak sağlık hizmetleri yürütülecek. Bu amaçla birinci basamak sağlık kuruluşları kurulacak ve işletilecek. Gerektiğinde bunlar birleştirilecek, ayrılacak, nakledilecek veya kapatılacak. Bulaşıcı, bulaşıcı olmayan, kronik hastalıklar ve kanser ile anne, çocuk, ergen, yaşlı ve engelli gibi risk gruplarıyla ilgili olarak izleme, sürveyans, inceleme, araştırma, bağışıklama ve kontrol çalışmaları yapılacak.

PERFORMANSA BAKILACAK

Sağlık kuruluşlarında her türlü koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sağlanacak, faaliyetleri izlenecek ve değerlendirilecek, iyi uygulama örnekleri yaygınlaştırılacak. Performans değerlendirmesi yapılacak ve değerlendirme sistematiği için her türlü alt yapıyı kurulacak.

Sağlıkta yurt içi firmalara ağırlık

Yurt içi firmalara araştırma, geliştirme, prototip ve seri üretim faaliyetlerini yaptıracak. İhtiyaç halinde yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerle alım garantili sözleşmeler yapılabilecek ve yedi yıla kadar gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebilecek.

Asgari komisyon için yeni yapı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığının tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında toplanacak. Komisyon, en az on üyesinin katılmasıyla toplanacak. Kurul, üye oylarının çoğunluğu ile karar verecek.

#İlaç
#Beştepe
6 yıl önce