|

Kalkışma çatısı

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:48 - 14/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Muhalefet, paralel yapı ve marjinal örgütler, Meclis’te önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen İç Güvenlik Paketi tasarısına karşı tek çatı altında birleşti. Önceki gün '13 Şubat - Okulları Boykot' eylemleriyle 'ikinci Gezi' için bir nevi prova yapan Birleşik Haziran Hareketi, paketin yasalaşmasıyla birlikte sokakları terörize etme hazırlığında. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı aynı noktada buluşturan tasarı, ülkede kaos çıkarmak isteyen 'kalkışma çatısı'nca bahane olarak kullanılacak.  


HEPSİNİN HESABI VAR

Sandıktan umudunu kesen ve sokaktan medet uman CHP, MHP ve HDP, 7 Haziran seçimlerindeki muhtemel hezimetlerini bu yolla bastırmak istiyor. CHP ve MHP’yi Cumhurbaşkanlığı seçiminde aynı çatı altında buluşturan paralel yapı ise hem muhalefeti hem de marjinal örgütleri destekliyor. Haftaya Meclis'e gelecek tasarı ile ilgili kışkırtıı bir dil kullanmaktan çekinmeyen Kılıçdaroğlu, “Bu süreç biraz daha ileriye giderse halkın direnme hakkı ortaya çıkacaktır” demişti. Kılıçdaroğlu ayrıca “Türkiye’de yeni bir ulusal kurtuluş savaşı başlatmak zorundayız” diyerek savaş dili kullanmıştı.  27 Mayıs 1960 askeri darbesi öncesinde de CHP’den bugünküne benzer açıklamalar gelmişti. Dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, “Şartlar olgunlaşırsa darbe meşrudur” diyerek cuntacılara adeta 'yapacağınız darbe meşrudur' mesajı vermişti. 


BAHÇELİ DE ÇATIYA

Kamu güvenliği konusunda daha temkinli bir tavır sergilemesi beklenen Devlet Bahçeli’nin de 'kalkışma çatısı' altına girmesi dikkat çekti. Bahçeli, “İç güvenlik paketi Türkiye’yi felakete sürükler. Türkiye önce polis devleti olmaya, sonra yok olmaya sürüklenir” diyerek kamu güvenliğine yönelik düzenlemeleri eleştirdi.  


DEMİRTAŞ ÇÖZÜM’LE TEHDİT EDİYOR

6-8 Ekim olayları öncesi yaptığı çağrı ile sokakları bir anda ateş çemberine döndüren HDP'li Selahattin Demirtaş ise tasarıyı bir anda 'çözüm süreci' ile ilgili pazarlık konusu yaptı. Demirtaş'ın, “Tasarı, süreci dinamitleyecek kadar tehlikelidir” demesi dikkat çekti. Bu ortamda Gezi eylemlerini referans alan ve kendilerine 'Birleşik Haziran Hareketi' adını veren çatı organizasyonun Mayıs 2013 provası, sokaklarda kaos ihtimaline ilişkin soru işaretlerine neden oldu.  İLHAN TOPRAK - ANKARA

#iç güvenlik
#gezi
#protesto
#gerginlik
9 yıl önce