|

Katrilyonluk hayali bono satışını BDDK biliyormuş

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, 22 bin yatırımcının mağdur olmasına neden olan İmarbank'taki hayali bono satışıyla ilgili raporunda, 1 katrilyonluk satışın BDDK'nın bilgisi dahilinde yapıldığı belirtildi.

Yeni Şafak
00:00 - 24/05/2004 Pazartesi
Güncelleme: 13:24 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, İmarbank'taki hayali bono satışıyla ilgili yaptığı incelemeler tamamlandı. Raporda, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) hayali bono satışıyla ilgili çarpıcı açıklamalarına yer verildi. Raporda, SPK'nın, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, hayali bono satışını başından beri biliyordu. Hayali bono satışı BDDK'nın bilgisi dahilinde oldu" dediği bildirildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığındaki TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporunda geçen İmarbank ve Adabank'taki hayali bono satışları ile ilgili raporlar tamamlandı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından, İmarbank'taki hayali bono satışıyla ilgili BDDK ve SPK boyutlarıyla iki ayrı rapor hazırlandı. Her iki rapor da cumhuriyet savcılıklarına gönderildi. Raporlarda, İmar Bankası'nın yaklaşık 1 katrilyon liralık hayali bono satışıyla ilgili ilginç bilgi ve belgelere yer verildi.

SPK'dan BDDK'ya suçlama

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, hayali bono satışının SPK boyutu ile ilgili hazırladığı raporda, SPK'nın hayali bono satışıyla ilgili açıklamalarına yer verildi.

Raporda yer alan açıklamalara göre, SPK, hayali bono satışında kendisinin hiç bir suçu olmadığını belirterek, hayali bono satışında suçun tamamen BDDK'da olduğunu öne sürdü. SPK hayali bono satışısı konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bir sermaye piyasası kurumu olmayan ve dolayısıyla gözetim ve denetim yetkisine sahip olmadığı Uzan Grubu'nun bankası ile ilgili olarak, banka tarafından hazine bonosu satışlarına henüz başlandığı Kasım 2002' tarihinde, BDDK'nın ilgili bankaya, 'hazine bonosu satışlarıyla ilgili sorusu üzerine', banka yetkilileri, 'bunun bir hazine bonosuna endeksli mevduat toplama olmadığını ve bunun resmen hazine bonosu satışı olduğunu' ifade etmişlerdir. Bu nedenle, izinsiz hazine bonosu satışını BDDK başından beri bilmektedir. İmar Bankası'nın izinsiz hazine bonosu satışı yaptığı gözetim ve denetime yetkili makam olan BDDK'nın başından beri bilgisi dahilinde olmasına rağmen, sadece verilen ilanları görmediği iddiasıyla kurulun sorumlu olduğu ileri sürülemez."

SPK: Görevini yerine getiren tek kurum biziz

SPK, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunda, Uzan Grubu'na yönelik hiçbir kurumun üzerine düşen görevi tam olarak yerine getirmediğini belirterek, Uzan Grubu'nun üzerine sadece kendilerinin gittiğini öne sürdü. SPK, Uzan Grubu şirketlerinin sahipleri ve yöneticileri hakkında toplam 78 adet suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak,

"Bu şirketlerin mevduat, kredi ve grupla ilgili olarak kurulumuzca yapılan diğer tespitleri ise derhal muhtelif tarihli yazılar ile BDDK'ya bildirilmiştir. Bu çerçevede, anılan gruba ilişkin olarak yasal görevlerini yerine getirme gayreti içerisinde olan belki de tek kurum Sermaye Piyasası Kurulu olmuştur" görüşünü savundu.

Hem BDDK, hem SPK suçlu

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hayali bono satışıyla ilgili raporlarında, hem BDDK, hem de SPK suçlu bulundu. Raporda, hayali bono satışının 21 Ekim 2002 ve 3 Temmuz 2003 tarihleri arasında gerçekleştirildiği belirtilerek, bankanın yetkisi olmadığı halde, bu dönemde müşterilerine toplam 1 katrilyon 20 trilyon liralık, faizi ile birlikte ise 1.3 katrilyon liralık karşılıksız bono satışı yaptığı vurgulandı.

Raporlarda, BDDK eski yönetiminin hayali bono satışında, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarını, SPK yöneticilerinin ise hayali bono satışları konusundaki ilanları izlemedikleri için kusurlu oldukları vurgulandı.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce