|

'Komiser Wolf çetesi' çökertildi

Kendilerini polis, jandarma ve savcı olarak tanıtıp Almanya'da yaşayan biri Türk kökenli 46 Alman vatandaşını telefonla dolandırdıkları tespit edilen uluslararası çete, İzmir polisinin çalışmasıyla çökertildi. Müştekileri 278 bin 786 avro dolandıran ve aralarında 'Komiser Wolf' lakaplı suç örgütü elebaşının da bulunduğu 20 şüpheliden 11'i tutuklandı. Operasyona ismi verilen Markus Wolf, yaklaşık 30 yıl boyunca Doğu Alman İstihbarat Servisi'nin 1 numaralı ismi olmasının yanı sıra batılı servisler için 'yüzü olmayan adam' olarak nitelenen ve yaklaşık 4 bin casusu başarıyla koordine eden bir isim olarak biliniyor.

Yeni Şafak
16:20 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 16:57 - 2/12/2018 Pazar
AA
'Komiser Wolf' lakaplı suç örgütü elebaşı R.F. ile 8'i kadın 20 şüpheli gözaltına alındı.
'Komiser Wolf' lakaplı suç örgütü elebaşı R.F. ile 8'i kadın 20 şüpheli gözaltına alındı.

İzmir'de kendilerini polis, jandarma ve savcı olarak tanıtıp Almanya'da yaşayan biri Türk kökenli 46 Alman vatandaşını telefonla 278 bin 786 avro dolandıran uluslararası suç örgütü, İzmir polisinin titiz çalışmasıyla çökertildi.

46 Alman vatandaşını dolandırmışlar

Telefonda kendilerini polis, jandarma ve savcı olarak tanıtan çetenin 46 Alman vatandaşını dolandırdığı İzmir polisinin çalışması sonucu ortaya çıkarıldı.

Almanya'da yaşayan Türk kökenli Alman vatandaşının telefonla dolandırıldığını Türk polisine bildirmesi üzerine İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı.

Araştırma sonucu Türk kökenli kişinin parayı İzmir'de oturan B.A. isimli kadının hesabına, B.A'nın da havaleyi, babasına, annesine ve kardeşlerine yönlendirdiği, bu kişilerin de hesaptaki paraları çektiği belirlendi.

"Komiser Wolf"

Aynı hesaba hepsi Alman vatandaşı 46 kişinin 278 bin 786 avro para gönderdiğini tespit eden polis, INTERPOL aracılığıyla Alman vatandaşlarının bilgisine başvurdu.

  • Müştekilerin kendisini "Komiser Wolf" olarak tanıtan kişinin verdiği hesaba para gönderdiklerini ve şikayetçi olduklarını bildirmeleri üzerine şüphelilerin İzmir'deki adreslerine operasyon düzenlendi.
    Operasyonda "Komiser Wolf" lakaplı suç örgütü elebaşı olduğu öne sürülen R.F. ile 8'i kadın 20 şüpheli gözaltına alındı.

R.F'nin evindeki aramada, Almanca ve Türkçe yazılı 6 sayfa "ceza kararnamesi" ibareli belge, 2 tabanca, 4 şarjör ve çok sayıda mermi, cep telefonu ve esrar ele geçirildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan R.F. ile birlikte yaşadığı B.A'nın aralarında olduğu 11 şüpheli tutuklandı, diğerleri ise serbest bırakıldı.

Yüzü olmayan adam


  • Türk güvenlik güçlerinin operasyona Markus Wolf ismini vermesi ise dikkatlerden kaçmadı.
  • Wolf, yaklaşık 30 yıl boyunca Doğu Alman İstihbarat Servisi Stasi’nin uluslararası istihbarat toplama bölümü HVA'nın başkanlığını yaptı.
  • Uzun yıllar fotoğrafı çekilemediği için batılı gizli servisler tarafından 'yüzü olmayan adam' (The man without a face) olarak isimlendirilen Wolf, soğuk savaşın en etkin casusluk operasyonlarına imzasını attı.
  • Görev yaptığı 1958-87 yılları arasında HVA, batılı ülkelerde 4 bin casus çalıştırmış, NATO karargahlarına ve hatta Batı Alman Şansölyesi Willy Brand’ın ofisine kadar sızmıştı. Brand, bu gerçeklerin ortaya çıkmasının ardından istifa etti.
  • Wolf, 2006 yılında 83 yaşında hayatını kaybetti.
#Alman vatandaşı
#dolandırıcılık
#Interpol
#telefon dolandırıcılığı
5 yıl önce