|

Milli birlik Beştepe’de

FETÖ’cü çetenin darbe kalkışmasına karşı ortak ses olan Ak Parti, CHP ve MHP’nin genel başkanları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Erdoğan, her üç partinin 15 Temmuz’daki darbe kalkışması karşı göstermiş oldukları tutum nedeniyle teşekkür etti.

Yeni Şafak
16:04 - 30/07/2016 السبت
Güncelleme: 13:24 - 30/07/2016 السبت
Yeni Şafak

15Temmuz gecesi FETÖ'nün gerçekleştirmeye çalıştığı darbe kalkışmasına Türkiye'deki bütün siyasi partilerden, iş dünyasından, spor camiasından ve STK'lardan tepki gelmişti. FETÖ'cü darbecilerin TBMM'yi, MİT'i ve birçok kurumu bombalamasının ardından AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısı ile mecliste toplanarak darbe kalkışmasına ortak tepki göstermişti. Meclisin darbeye karşı dik duruşu ve siyasi parti liderlerinden gelen sert kınama mesajları Türkiye'de darbe kalkışmasının başarısızlıkla sonuçlanmasında önemli bir rol oyandı. Nitekim bu durum meydanlara inen halkta da karşılığını buldu ve ideolojik ve siyasi farklılıklar bir kenara konularak darbeye karşı ortak mücadele verildi.



BEŞTEPEYE DAVET ETTİ


CHP ve MHP liderlerinin darbe kalkış- masına karşı net bir tavır takınmasından sonra Başbakan Binali Yıldırım kendilerine teşekkür etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da iki lideri darbe karşısındaki tutum- larından ötürü arayarak kendilerine teşekkür etti. Bu gelişmelerin ardından Cum- hurbaşkanı Erdoğan üç siyasi partinin liderlerini aynı anda Beştepe'ye davet etti.



ÜÇ PARTİYE TEŞEKKÜR


25 Temmuz'da yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısındaki kararlı tutumları nedeniyle teşekkür etti. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi parti liderlerinin bundan sonraki süreçle ilgili önerilerini de aldı. 2 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanının darbeye karşı açık ve net duruşları nedeniyle parti liderlerine teşekkür ettiğini belirtti.



KALINDAN AÇIKLAMA


Kalın'ın verdiği bilgiye göre, Erdoğan 15 Temmuz gecesi yaşananlar konusunda genel başkanları da bilgilendirdi. Kalın, Külliye'de gerçekleşen görüşmede, “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri etrafında kenetlenen milletimizin özgürlük, güvenlik ve refahı için atılacak adımlar, OHAL uygulaması, güvenlik tedbirleri, Anayasa çalışmaları ve ekonomi politikalarının” ele alındığını açıkladı.



Benzer şekilde FETÖ'ye karşı gerekli tedbirlerin alınması için de görüş birliğine varıldığını belirten Kalın, “Devleti ele geçirmeye ve yıkmaya çalışan FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele edileceği belirtilmiş ve 15 Temmuz darbe girişimine benzer bir hadisenin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasının zarureti üzerinde durulmuştur” dedi.


Kalın, ortak sorunlara kalıcı çözümler üretmek için siyasi diyalog mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılması hususunda görüş birliğine varıldığını da belirtti.



Mektupla davet edildiler


Üç siyasi lider Külliye'ye mektup ile davet edildi. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fatih Kasırga tarafından gönderilen mektupta, “FETÖ mensubu teröristler tarafından cebir ve şiddet kullanmak suretiyle, anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri, meşru Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilen, silahlı darbe teşebbüsü milletimizin demokrasisine sahip çıkarak, ortaya koyduğu kahramanca direniş sayesinde engellenmiştir” denildi. Mektupta siyasi partilerin birlik ve beraberliğe önem göstermesi istenirken, “Bu zorbalığa karşı gösterdiği kararlı tutumla, tüm kurumlarımıza çok önemli sorumluluklar yükleyen milletimiz, birlik ve beraberliğimizin en üst düzeyde olması gereken bu kritik dönemde, diğer kuruluşlarımızla birlikte, siyasi partilerimizden de bunun gereğini yerine getirmesini beklemektedir” ifadelerine yer verildi.








#15 Temmuz
#Darbe direnişi
٪d سنوات قبل