|

Nobel Ödülü, Türk edebiyatının onuru

Alber Einstein'ın torunu Oswald Le Winter Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verilmesine çok sevindiğini belirterek “Bu ödülle Türk edebiyatı onurlandırıldı" diye konuştu

Helin Şahin
00:00 - 4/12/2006 Pazartesi
Güncelleme: 00:40 - 4/12/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Nobel Ödülü, Türk edebiyatının onuru
Nobel Ödülü, Türk edebiyatının onuru

Albert Einstein'ın şair torunu Oswald Le Winter, Türk şiirinin büyük ustalarından İlhan Berk ile 'Arzın Merkezi'nde Buluşmalar' adlı etkinlikte bir arayı geldi. Konuşmasında Türk edebiyatının diriliğinden övgüyle söz eden Le Winter, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verilmesi ile Türk edebiyatının onurlandırıldığını söyledi.Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dün bir araya gelen iki şair, şiirin ve şairin dünyadaki öneminden söz ettiler. Ünlü bilim adamı Albert Einstein'ın şair torunu Oswald Le Winter, Batı ülkelerinin Türkiye'den ürktüğünü belirterek, Batının Türk Edebiyatı'nın diriliğinden faydalanamadığını ifade etti. Türk şiir dilinin 8 bin yıllık bir geleneği olduğunu söyleyen Le Winter , bu geleneği korumanın bir mucize olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: " Kitaplarımın Türkçe'ye çevrilmesinden çok büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verilmesi beni çok sevindirdi. Nazım Hikmet'le İlhan Berk de bu ödülü hakediyorlardı. Ama onlara verilmedi. Bu ödül Türk Edebiyatını onurlandırdı.”

ŞİİR GAİPTEN BİR SES

Şair İlhan Berk ise şiiri tarif etmenin zor olduğunu söyleyerek, şiiri 'gaipten gelen ses' olarak niteledi. Berk şunları söyledi: "Şiir okuyan hırsız, katil ve cani olamaz. Yazık ki dünya insanı yeterince şiir okuma olanağı bulamıyor. Şiir sadece zengin bir tabakaya hitap ediyor. Kitapevine girip, 'Şiir nerede' diye sorduğunuzda size küçük bir raf gösterirler. O küçük raf, tüm dünyaya seslenir."


Çocuklarım dünyanın dörtbir yanında

Almanya'da küçük bir köyde yaşadığını anlatan Le Winter, sık sık evlendiğini ve çocuklarının dünyanın dört bir yanına dağıldığını söyledi. Bazı çocuklarının kendisiyle görüşmemesinden yakınan Le Winter, bunun sorumlusu olarak ABD basının kendisi hakkında yazdıklarını sorumlu gösterdi. "20 yıl devlet için çalıştım. Keşke hiç çalışmasaydım. Keşke hep sadece şiir yazsaydım. Çünkü ruhumu temizliyor" diyen Le Winter, şairin keşfettiği doğruyu şiirine yansıttığını dile getirdi. Le Winter, Türkiye'de olmanın kendisine manevi bir enerji verdiğini belirterek, bu davetin kendisi için şeref olduğunu söyledi.



17 yıl önce