|

Rogers''tan Merkez''e bekle-gör tavsiyesi

Ünlü yatırımcı Jim Rogers dolardaki yükselişte Merkez Bankası''nın bekle-gör politikası uygulayıp piyasayı izlemesi gerektiğini söyledi. Piyasanın dolar/TL''de hangi seviyeyi uygun gördüğünü beklemek gerektiğini söyleyen Rogers, ''Para birimlerinin seviyesine piyasa karar verecek'' dedi

.
00:00 - 27/08/2013 الثلاثاء
Güncelleme: 22:06 - 26/08/2013 الإثنين
Yeni Şafak
Rogers''tan Merkez''e bekle-gör tavsiyesi
Rogers''tan Merkez''e bekle-gör tavsiyesi

Cuma günü 2 liranın üzerine çıkarak rekor kıran ABD Doları, yeni haftaya 1,9933 seviyesinden başladı. Gün ortasında 1.99''un üzerinde kalmaya devam eden dolara saat 11.53''te yeniden 2 lira seviyesinden teklif geldi. Ancak bu seviyeden işlem gerçekleşmedi.Piyasalar hareketliliğini sürdürürken Yatırımcı Jim Rogers, TCMB''nin doların TL karşısındaki yükselişiyle ilgili olarak, ''Hiç bir şey yapmadan piyasayı beklemeli'' tavsiyesinde bulundu. Merkez Bankası''nın piyasanın dolar/TL''de hangi seviyeyi uygun gördüğünü beklemesi gerektiğini söyleyen Rogers, ''Bu durumda para birimlerinin seviyesine piyasa karar verecek'' şeklinde konuştu

SERMAYE ÇIKIŞLARI BİRKAÇ YIL SÜREBİLİR

Rogers, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının 1-2 yıl sürebileceğini belirterek yatırımcıların cari açığı olan ülkelere yönelik endişeleri olduğunu belirtti. Rogers, küresel ekonomide cari açığı yüksek tüm ülkelerin para birimlerinin bu süreçten etkileneceğini de vurguladı. Rogers Türkiye''ye ilişkin ise; ''Türkiye ciddi cari açık sorunu olan bir ülke. Yatırımcılar sermaye çıkışlarıyla Türkiye''nin cari açığını finanse etmekte zorlanacağını düşünecek. Türkiye bu süreçten etkilenecek. Sadece Türkiye değil tüm ülkeler musluk-larının kısılmasından etkilenecek'' dedi.

Altında yükselişe devam

Altına yatırım yaptığını daha öncede dile getiren söyleyen Rogers, ''Şu anda altın almıyorum ama önümüzdeki dönemde yükseleceğine inanıyorum. Ama hiçbir şey belli olmaz. Belki de bir İspanya iflası ya da benzer büyüklülükte bir gelişme yaşanacak ve de her şey tersine dönecek. Ama bir süre daha yükseleceğine inanıyorum'' dedi.

Merkez''den ayar geldi

TCMB dün döviz satım ihalesinde minimum 350 milyon dolar satacağını açıklamıştı. İhaleye 585 milyon dolar teklif gelirken; oluşan en yüksek, en düşük ve ortalama fiyatlar sırasıyla 1.9935, 1.9911 ve 1.9919 lira oldu. TCMB bugün minimum 50 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açacağını açıkladı. Öte yandan açıklamanın ardından ilk tepki olarak dolar/TL 1.9915''ten 1.9930''un üzerine çıktı. HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, TCMB''nin normal günlerde yapılacak döviz satım ihalesinin minimum tutarını 50 milyon olarak açıkladığını hatırlattı.


٪d سنوات قبل