|

Sel köprüleri yıktı

Ordu’da şiddetli yağış Fatsa ve Ünye’de sele dönüştü. Taşkın sonucu Karadeniz Sahil Yolu’nu birbirine bağlayan 8 köprü yıkıldı. Yol çift taraflı ulaşıma kapandı. Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Metrekareye yer yer 80 kilogram yağış düşen Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde çok sayıda heyelan, toprak kayması, su baskını ve dere-ırmak taşması olayı yaşandı. Risk altında bulunan 8 konut tedbir amaçlı tahliye edildi. 30 yıldır böyle bir yağış görülmediği belirtildi. Felaketten 500 bin kişi direkt etkilendi. Bir fabrikada mahsur kalan 165 kişi botlarla tahliye edildi. 650 tarım işçisi kurtarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vali ve büyükşehir belediye başkanını arayarak bilgi aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:00 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Azgın sel suları 8 köprüyü yıkarken, Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı.
Azgın sel suları 8 köprüyü yıkarken, Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı.

Ordu’da şiddetli yağışların ardından yaşanan sel felaketi hayatı felce uğrattı. Ev ve iş yerleri sular altında kaldı, kent genelinde 8 köprü yıkıldı, Karadeniz Sahil Yolu bir süre ulaşıma kapandı. Mahsur kalan vatandaşlar ekipler tarafından kurtarıldı. Meteoroloji, sağanak yağışın süreceği uyarısı yaptı.

Ordu şiddetli yağışa teslim oldu. Azgın sel suları 8 köprüyü yıkarken, Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı. Ordu’nun Ünye, Perşembe, Fatsa ve Çaybaşı ilçelerinde etkili olan sağanak yağış hayatı felce uğrattı. Kent genelinde çok sayıda heyelan, su baskını ve dere-ırmak taşması meydana geldi. Ünye’de Karadeniz Sahil Yolu’ndaki ulaşımı sağlayan Cevizdere Köprüsü’nün de aralarında bulunduğu 8 köprü azgın sel sularına dayanamayıp çöktü. Karadeniz Sahil Yolu’nda trafik uzun süre aksadı. Kara yolunda kilometrelerce uzunluğunda araç kuyrukları oluştu. Karayolları ekiplerinin teknik incelemesinin ardından yol kontrollü olarak tek şeritten ulaşıma açıldı.


İŞÇİLER MAHSUR KALDI

Ünye’de sular altında kalan br tekstil işletmesinde 165 işçi, Fatsa’da da 650 mevsimlik tarım işçisi mahsur kaldı. İşçilerin imdadına belediye ve AFAD ekipleri yetişti. Kurtarılan işçiler, güvenli alanlara taşındı. Perşembe ve Fatsa’da sel nedeniyle risk altında bulunan 8 konut tedbir amacıyla tahliye edildi. Ordu Valisi Seddar Yavuz, metrekareye yer yer 80 kilogram yağış düştüğünü belirterek, “Devletin tüm imkanları seferber edildi. 550 personelimiz, 300 iş makinesi sahada çalışıyor. Kamu araçlarının dışında özel sektöre ait iş makinelerini de devreye soktuk” dedi.

  • Erdoğan bilgi aldı
  • Ordu’daki sel felaketi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu’da yaşanan sel felaketine ilişkin Vali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’dan bilgi aldı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ordu’ya giderek afet bölgesinde incelemelerde bulundu.

7 yaralının durumu iyi

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da, afet sebebiyle 7 kişinin yaralandığını, hiçbirinin hayati tehlikesi bulunmadığını açıkladı. Yaralanmalardan birisinin yıldırım düşmesi sonucu gerçekleştiğini aktaran Yılmaz, mahsur kalan bütün vatandaşların da kurtarıldığını belirtti. “7 ilçemiz, yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı alan bu afetten etkilendi” ifadelerini kullanan Yılmaz, 100’e yakın menfezin kırıldığını, 100 mahallede ciddi sorun olduğunu ifade etti. Ekipler, suyun denize akmasını engelleyen köprü altındaki ağaçları vinç yardımıyla çıkartmak için çalıştığını aktaran Yılmaz, 600’e yakın personelin kritik noktalarda hazır beklediğini dile getirdi.


ULAŞIM TEK ŞERİTTEN

Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık ise, can kaybının olmamasının tek tesellileri olduğunu belirterek, “Çaybaşı tarihinde ilk defa camiyi bile su bastı. Selin vurduğu kısımlarda üst ve altyapı hiçbir şey kalmadı. Yaklaşık 30 yıldır bu şekilde bir yağış görmedim. 2.5 ton civarında fındık yağışta sele gitti, üretici yola sermişti.” dedi. Sel felaketinden yaklaşık 500 bin vatandaşın etkilendiği bildirildi.


Meteoroloji’den uyarı

Meteoroloji’den Doğu Karadeniz için son dakika uyarısı geldi. Açıklamada, Doğu Karadeniz’de saat 00.00’dan bugün 15.00’e kadar fırtına beklendiği ve başta denizciler olmak üzere ilgililer ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği vurgulandı. Meteoroloji ayrıca, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illeri için de uyarıda bulunarak, şiddetli yağışların bugün de etkili olacağını kaydetti.


Hasar büyük

Ünye’ye giderek çöken Cevizdere Köprüsü’nde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede yüksek oranda maddi hasar oluştuğunu söyledi. Soylu, Başkan Erdoğan’ın talimatıyla selden kaynaklanan bütün maddi hasarın devlet tarafından karşılanacağını vurguladı. Karadeniz’i birbirine bağlayan tek yoldaki köprünün bir tarafının yıkıldığını anımsatan Soylu, tek yönden ulaşımın sürdüğünü belirtti.

ANA ARTERİ KULLANMAYIN

Soylu “Özellikle uyarımız şu, bu ana arter kullanılmaması gerekir. Çok acil işi olmayanlar dışında kullanılmamalı, böyle bir tedbir alırsak iyi olur. Onun için vatandaşlarımız bulundukları yerde kalabilirse iyi olur. Tek bir geçiş var. Allah göstermesin yine ani bir yağmurda yolda bir birikme olursa büyük sıkıntı ile karşı karşıya kalırız” ifadelerini kullandı. Maddi hasarlardan daha önemli olanın can güvenliği olduğunu vurgulayan Soylu, “Allah’a şükürler olsun bir can kaybımız söz konusu değil. Buradaki köprü meselesi de yol meseleleri de telafi edilir” dedi. Soylu’ya incelemelerinde AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da eşlik etti.


AFAD yetişti

Şiddetli yağış, Ordu’nun Ünye ve Fatsa ilçelerindeki bir çok noktada heyelana yol açtı. Yaralanan vatandaşlar yardım istedi. İhbarın ardından heyelan bölgelerine AFAD ekipleri sevk edildi. Yaralılar, yapılan ilk müdahalenin ardından hastanelere kaldırıldı. Afet bölgesinde 4 ilden AFAD ekipleri bot, motopomp ve dalgıç pompa ile afete müdahale etti. Ayrıca 7 ayrı AFAD il müdürlüğü müdahale için hazır bekliyor.

  • Elmalı çamura battı
  • Antalya'nın Elmalı ilçesinde yaşanan selin Karaköy Mahallesi'nde oluşturduğu hasarın boyutu gün ağarınca ortaya çıktı. Sağanak nedeniyle meydana gelen selden dolayı mahallede bazı evler, bir ilkokul, ahırlar zarar gördü, hayvanlar telef oldu. Mahalle sakinlerinden Mustafa Altuğ, "Selle tonlarca toprak, taş dağdan mahallemize kadar indi. Hasarımız büyük. Çamurun altında kalan birçok küçükbaş hayvanımız telef oldu" dedi. Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, ilçede yaşanan sel olaylarıyla ilgili hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, seralardaki hasarın 15 milyon lirayı bulabileceğini söyledi. Öztekin, "Yaklaşık yarım saat içerisinde metrekareye 60-70 kilogram yağış düştü. Bunu 2-3 ayda yağması gereken yağmurun yarım saatte yağması olarak özetleyebiliriz. Çok korkunç bir manzara var" diye konuştu.
#Ordu
#Süleyman Soylu
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce