|

Türkiye CHP’nin adayını matbaadan öğrendi

Günlerce aday bulmak için çırpınan CHP’nin son dakikaya bıraktığı cumhurbaşkanı adayını merakla bekleyen partililer oy verecekleri ismi matbaadan sızan bir afiş ile öğrendi. CHP seçmeni, daha önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ya aday bulamamış, ya da adaylarını merdiven altı yerlerde oldukça sönük duyurularla öğrenmek zorunda kalmıştı.

Yeni Şafak ve
12:17 - 4/05/2018 Cuma
Güncelleme: 12:40 - 4/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
CHP, yıllardır seçmenlerine aday açıklarken hüsran yaşattı.
CHP, yıllardır seçmenlerine aday açıklarken hüsran yaşattı.

Türkiye, 24 Haziran’daki seçimlere doludizgin hazırlanırken CHP’nin cumhurbaşkanı adayı da bugün itibariyle netleşti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Cuma günü şenlik havasında açıklayacağız’ dediği adayı Türkiye CHP’li bir milletvekilinin ayaküstü açıklamasından ve bir matbaa köşesindeki İnce’nin adaylık afişinin fotoğrafından öğrendi.

‘Cumhur’un adayını bulamadılar

Daha önce de Cumhurbaşkanı adaylarını kendi içinden bir türlü bulamayan, kimi zamanlarda ‘ithal’ adaylarla süreci götürmeye çalışan CHP, 99 seçimlerinde de ‘yavru partisi’ DSP’ye kaptırdığı oylar nedeniyle Meclis dışında kalmıştı.

CHP seçmeni 2000’de zorlu bir bekleyişin ardından AYM Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanı olması dayatmasına mecbur kalmıştı.


Takvimler 2007’yi gösterdiğinde ise bu kez milletin adayını 367 garabetiyle engellemekle kalmadı, kendi adayını dahi çıkarmayıp milletin oylarıyla temsil hakkı kazandığı Meclis’i oylama günü terk etti.


Çöp kutusunun önünde adaylığını açıklamıştı

Kılıçdaroğlu’nun CHP seçmenine büyük umutlarla duyurmak istediği bir diğer aday da 2014 yılındaki seçimlerde CHP’nin adayı olarak belirlenen Ekmelettin İhsanoğlu idi. Büyük bir toplantı ile bu ismi ilan etmek isteyen CHP yönetimi bunu başaramamış, İhsanoğlu, gazetecilerin sorularını bir sokak arasında çöp konteyneri önünde cevaplayıp aday olduğunu ilan etmişti.


İnce’nin adaylığı ‘matbaadan’ öğrenildi

Türkiye günlerdir cumhurbaşkanlığı adayını bir türlü belirleyemeyen CHP’ye kitlenmişti ki CHP Meclis Grup Toplantısında adaylık için ismi söylenen CHP’li İlhan Kesici bombayı patlatarak Muharrem İnce’nin ismini açıkladı.

Kılıçdaroğlu’nun ‘eşim bile bilmiyor, Cuma günü herkese gümbür gümbür açıklayacağız’ dediği adayı Türkiye akşam saatlerinde matbaadan sızan afişlerle öğrendi. Sabah saatlerinde toplanan CHP grubu Muharrem İnce’nin adaylığını oybirliği ile kabul ederek resmen ilan ettiler.


Dayatmalarla nereye kadar

1999 seçimlerinde seçmenini Bülent Ecevit’in partisi DSP’ye kaptıran CHP, o dönem Meclis dışında kalmıştı. 2000’de Süleyman Demirel’in görev süresinin dolamasının ardından uzun tartışmaların ardından DSP aday olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i dayatarak Cumhurbaşkanı seçtirdi. Sezer görevi boyunca milletten kopuk bir tablo sergileyerek görev süresini doldurdu.

367 garabeti ve adaysızlık

2007 yılında Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin dolmasıyla birlikte, iktidarda olan AK Parti 365 vekil ile Abdulalh Gül’ü cumhurbaşkanı adayı olarak seçmek istedi. CHP’liler ise 367 garabeti ile aday dahi çıkarmayarak Meclis’teki oylamaya katılmamış ve Anayasa Mahkemesi’nin yolunu tutmuştu. Bunun ardından anayasa referandumu ve erken seçimin ardından MHP’nin de Meclis’e girerek destek vermesi ile Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçilmişti.

2014 CHP’liler adayını gördüklerinde şoke oldu

2014 yılına gelinince ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olmasının ardından muhalefet kanadı çatı aday olarak ayaküstü Ekmeleddin İhsanoğlu’nu açıklamıştı. Kapı önünde açıklanan aday İhsanoğlu ilk kez kameraların karşısına çıktığı an ise tamamen bir hayal kırıklığı idi. İhsanoğlu, ilk açıklamasını sokakta çöp konteynerinin önünde yaparken AK Parti, adayı Erdoğan’ı görkemli bir törenle kamuoyuna duyurmuştu.

#CHP
#Muharrem ince
#Ekmeleddin İhsanoğlu
#Ahmet Necdet Sezer
#DSP
6 yıl önce