|

Türkiye ekonomisi çok iyi bir noktada

ABN Amro Türkiye Genel Müdürü Douglas Kennedy, “AKP iktidarıyla Türkiye ekonomi alanında geri dönülmez iyileşmeye girdi. 2001'deki krizin bir daha yaşanma imkanı yok” dedi

Sevgi Koçak
00:00 - 26/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:24 - 26/05/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye ekonomisi çok iyi bir noktada
Türkiye ekonomisi çok iyi bir noktada

ABN Amro Türkiye Genel Müdürü Douglas Kennedy, Türkiye'de bankalar ve aracı kurumların kendi paralarını harcamaya başladığını ve bunun Türkiye ekonomisi için yeni bir gelişme olduğunu söyledi. Kennedy, 85 yıldır Türkiye'de faaliyetlerinin bulunduğunu ve bu yıl içinde başta büyük şehirler olmak üzere 9 şube açacaklarını söyledi. Türkiye'de uzun yıllara varan tecrübelerinin bulunduğunu, geçmişte odaklandıkları konunun yatırım bankacılığı olduğunu belirten Kennedy, ticari bankacılığa odaklanmak ve bundan sonra müşterilerle yüz yüze olabilmek için şube açtıklarını kaydetti. Kennedy, Türkiye'de 175 çalışanın bulunduğunu belirterek, şubeler aracılığıyla uzmanlıklarını ve dünya genelindeki ağlarını Türkiye'deki müşterilere sunacaklarını söyledi. Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler ve finansal stabilite sayesinde yerli ve yabancı bankaların son iki yıldır uzun vadeli proje finansman kredisi kullandırmaya yöneldiğine dikkat çeken Kennedy, Türkiye'de büyümenin son 5 yılda odaklı hareket ettiğini ifade etti. Kennedy, şube açmak için neden bu kadar yıl beklemelerini ise, hiçbir yabancı bankanın yapmadığı kadar Türkiye'ye taahhütlerinin bulunduğuna dikkat çekerek, hedeflerinin ise organik büyüme olduğunu ifade etti.

2001'İN TEKRARI MÜMKÜN DEĞİL

Douglas Kennedy, işsizlik, cari açık ve enflasyonun Türkiye ekonomisini etkileyen unsurlar olduğuna dikkat çekerek, kredi derecelendirme ve bazı kuruluşların yaptığı araştırmaların Türkiye'deki makroekonomiyi ve yapısal reformları destekler ve burayı teşvik eder nitelikte olduğunu söyledi. Kennedy, "Türkiye'nin kalkınması, ekonomisinin güçlülüğünden dolayı, 2001 krizinin tekrar olması mümkün değil, hatta zor" dedi. Kennedy, yılsonunda cari açığın biraz daha azalacağını, doğrudan yabancı yatırımlarda da 2006 rekorunun aşılacağı yönündeki öngörülerini aktarırken, faiz oranlarının da biraz daha yüksek seyretmek zorunda olduğunu, Merkez Bankası'nın da faizlere ilişkin ilk adımını üçüncü çeyrekte atabileceğini söyledi.


9 şube açmamız Türkiye'ye inancımızın net göstergesi

ABN Amro Kurumsal/Ticaret Müşterilerden sorumlu Avrupa Başkanı Sander Pruijs, Einstein'ın "Bir ülkeyi tanımak için o ülkenin toprağıyla temas etmek lazım" sözünü felsefe olarak aldıklarını ve bu doğrultu da Türkiye'de şube açarak, müşterileriyle birebir temas edeceklerini söyledi. Pruijs, birkaç yıl önce ABN'nin küresel stratejisi çerçevesinde orta ölçeğe odaklanmaya başladığını ve Türkiye stratejilerini de yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Türkiye için bireysel bankacılıktan

bahsetmediklerini aktaran Pruijs, genel stratejilerinin gittikleri ülkenin başkentinde bir ofis açarak çalışmak olduğunu kaydetti. Pruijs, "Küresel stratejimiz ile Türkiye'deki fırsatları bir araya getirmeye karar verdik. Bunu her ülkede yapmıyoruz, burada yapmamız ise Türkiye'ye olan inancımızı gösteriyor" dedi. Pruijs, birleşme ve satın almalara ilişkin bir soru üzerine, bunu açıklayamayacağını ancak Türkiye'deki ortaklarıyla derin ilişkileri bulunduğunu ifade etti.



17 yıl önce