Türkler Almanya'da 500 bin kişiye istihdam sağlıyor

Ekonomi Servisi
04:00, 18/02/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 05:23, 18/02/2026, Çarşamba
Yeni Şafak
Türkler Almanya'da 500 bin kişiye istihdam sağlıyor
Fotoğraf: Arşiv

3,5 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya’da 100 bin Türk girişimci var. Bunlar 500 bin kişiye istihdam sağlarken 90 milyar avro ciro elde ediyor. Girişimcilerin üçte biri hizmet sektöründe %25’i ticarette, %20’si inşaatta, kalan kısmı ise üretim, turizm, lojistik ve sağlık alanlarında faaliyet gösteriyor. Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Almanya Temsilcisi Kemal Şahin, “Bu rakamlar yalnızca ekonomik büyüklüğü değil stratejik potansiyeli de ortaya koyuyor” dedi.

Almanya’da yaklaşık 100 bin Türk girişimci faaliyet gösteriyor. Bu girişimcilerin yaklaşık üçte biri hizmet sektöründe bulunuyor. Sektörel dağılımda yüzde 25’lik payla toptan ve perakende ticaret ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise son yıllarda artış gösteren ve ülkede hızla artan taahhüt projelerinin etkisiyle yüzde 20 pay sahibi olan inşaat sektörü bulunuyor. Gıda ve tekstil yüzde 12 paya sahip olurken, turizm yüzde 8, lojistik yüzde 6, sağlık vb hizmetler ise yüzde 5’lik payla bu sektörleri takip ediyor. Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Almanya Temsilcisi Kemal Şahin, Türk girişimcilerin Almanya'da 90 milyar avro ciro ürettiğini ve yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.


3,5 MİLYON TÜRK ALMANYA’DA YAŞIYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından Antalya’da düzenlenen ‘DTİK Almanya Çalıştayı’nda konuşan Şahin, “Dünyada 6,5 milyon, Almanya'da ise 3,5 milyon Türk kökenli insan yaşıyor. Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacmi 50 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamlar yalnızca ekonomik büyüklüğü değil aynı zamanda stratejik potansiyeli de ortaya koyuyor” diye konuştu. Almanya'nın birçok önemli şehrinde toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatan Şahin, bu şehirlerde 1.000'in üzerinde kişiye ulaştıklarını bildirdi. Şahin, “Amacımız kalıcı, sürdürülebilir ve stratejik bağlar kurmaktı. Biz rekabetin değil, birlikte üretme ve kazanmanın gücüne inanıyoruz" diye konuştu.


BU POTANSİYELİ STRATEJİK GÜCE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ

Almanya'daki Türk iş dünyasının mevcut yapısının değerlendirildiği toplantıda, diaspora diplomasisi perspektifinde iş birliği alanları ve DTİK Almanya yapılanmasının kurumsal yol haritası, Türk diasporasının iş dünyasındaki rolü ve geleceğe dönük ortak hedefler ele alındı. Çalıştayın açılışında konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Sekreter Yardımcısı Adem Yavuz da, “Türk diasporası bilgi, deneyim, network ve gönül bağı demek. Eğer bu potansiyeli organize edebilirsek, sürdürülebilir ve stratejik bir güce dönüştürebiliriz” dedi.


DEİK 90 ÜLKEDE TEMSİL EDİLİYOR

DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Adem Yavuz, açılışta yaptığı konuşmada, diasporanın doğrudan yatırım, ticaret köprüleri, girişimcilik ve bilgi transferi açısından büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti. Yavuz, DTİK'in yaklaşımının diaspora girişimcilerini görünür kılmak, iş dünyası ile diaspora arasında köprü kurmak ve yerel otoritelerle temas noktalarını çoğaltmak olduğunu dile getirdi. Yavuz, şunları aktardı: “90 ülkede 1.100'ün üzerinde üyeye sahibiz. Üyelerimizin yüzde 51'i Avrupa'da, yüzde 16'sı Avrasya'da, yer almakta.”


E-ticaretten bilançoya yüzde 40’ı katkı
Ekonomi
E-ticaretten bilançoya yüzde 40’ı katkı
Deprem bölgesinde geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Ekonomi
Deprem bölgesinde geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Tarım satış kooperatiflerine 800 milyonluk kredi
Ekonomi
Tarım satış kooperatiflerine 800 milyonluk kredi
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026