|

Türkmenlerden ‘Üç şehir’e destek

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cerablus-Azez arasında 100’er bin nüfuslu 3 şehir teklifine Suriye Türkmen Cephesi’nden de destek geldi. Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa, “En başından beri böyle bir isteğimiz var. En azından kamplarda yaşayanlar ve Suriye’den yeni gelecek olan kardeşlerimizin barınabileceği şehirler kurulmalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 00:14 - 29/09/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün, AB'ye Suriyeli mülteciler için tarihi bir teklifte bulundu. Cerablus-Azez arasında 100 bin nüfuslu 3 şehir kurulmasını isteyen Davutoğlu, “Van depreminde kurduk. Maliyeti AB üstlenecek, inşasını biz yapacağız. Türkiye'de toplama kampları gibi birşeyi kabul etmeyiz” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 3 şehir önerisine Suriye Türkmenlerinden destek geldi. Suriyeli Türkmenlerin en başından beri bu yönde bir isteklerinin bulunduğunu anlatan Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa, “En azından kamplarda yaşayanlar ve Suriye'den yeni gelecek olan kardeşlerimizin barınabileceği şehirler kurulmalı” dedi. Mustafa, Güvenli bölgeyi de bu sonuçların oluşması için talep ettiklerini anlattı.



İNSANLIK DRAMI YAŞANMIŞTI


Suriye Türkmenleri'nin Tel Abyad'da yaşadığı insanlık dramını hatırlatan Mustafa, “DAEŞ'ten temizlenen bölge, bir başta terör örgütü PYD'nin kontrolüne geçmişti. Bölgede Suriyeli Türkmenlere yönelik yaşanan etnik temizlik herkesin bildiği bir gerçek. Biz böyle durumların yeniden yaşanmaması için güvenli bölge olsun istedik” şeklinde konuştu. “En azından kamplarda yaşayanlar ve Suriye'den yeni gelecek olan kardeşlerimizin barınabileceği şehirler kurulmalı” diyen Mustafa, güvenli bölgenin bu yaşananların tekrarlanmaması için kurulmak istendiğini kaydetti.



GÜVENLİ BÖLGE İSTİYORUZ


Suriye iç savaşı beşinci yılına girerken Suriyeli Türkmenlerin de yeni bir hayata başlamak istediğini anlatan Mustafa, “İnsanlar hayat şartlarını beş yıldır süren iç savaşa göre ayarlamak zorunda kalıyor. Biz Türkiye'yi anavatanımız biliyoruz ama Suriye'de köylerimiz var. Türkmenlerin köylere dönmesini teşvik etmeye çalışıyoruz. Sürekli telkinlerde bulunarak, Suriye memleketimizdir, orada bin yıldır yaşıyoruz, topraklarımızda gözü olanlar var oraya dönmeliyiz diyoruz. Bu da ancak oluşturulacak şehirler sayesinde olur. Şehirler oluşursa, Suriyeliler geri dönebilir. Güvenle yaşanılacak bölge istiyoruz” diye açıkladı.



İNSANİ ŞARTLAR İÇİN ŞART


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da gündeme getirdiği şehirlerin kurulması halinde Suriye ile ilgili önemli adımların atılacağını kaydeden Başkan Mustafa, “Güvenli bölge kurulması talebi insani amaç taşıyordu. Mülteciler bu bölgelerde daha insani şartlarda yaşayabilirdi. Teklifi sonuna kadar destekliyoruz. Zaten bu şehirler kurulursa mülteci akınlarının yeniden Türkiye'ye gelmesi de engellenir. Ayrıca Cerablus- Azez hattında kurulacak şehirler sayesinde Türkiye'nin güney sınırı da terör örgütlerinden arınarak daha güvenli hale gelir” dedi.




#Suriye Türkmenleri
#Cerablus
#Azez
#Ahmet Davutoğlu
٪d سنوات قبل