Üniversiteyi yarıda bırakanlara ikinci şans kapısı açılıyor: Yeni düzenleme yolda

12:54, 31/03/2026, SalıG: Güncelleme: 13:04, 31/03/2026, Salı
Diğer
Üniversiteyi yarıda bırakanlara ikinci şans kapısı açılıyor: Yeni düzenleme yolda
Yükseköğrenimi yarıda kesilen öğrencilere müjde!

Yükseköğrenimini çeşitli nedenlerle yarıda bırakmak zorunda kalan öğrenciler için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması beklenen öğrenci affı teklifinde kapsamın genişletilmesi ve başvuru şartlarının sadeleştirilmesi öngörülüyor. Yeni düzenlemede af da var diploma iptali de var. Peki öğrenci affı kimleri kapsıyor işte detayları...

Yükseköğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan öğrenciler için okula dönüş yolunu açan düzenlemede sona gelindi. Öğrencilerin yeniden okula dönmesini sağlayacak teklif için iki seçenek üzerinde duruluyor.

Dar kapsamlı seçenekte, 1 Temmuz 2022 sonrası ilişiği kesilenler kapsama alınacak. Bu durumda en az 190 bin öğrencinin okula dönmesi bekleniyor.

Geniş kapsamlı seçenekte ise 2022 öncesi de kapsama dahil edilecek. Ancak bu kez 'önceki aflardan yararlanmamış olma' şartı aranacak. Bu durumda 700 ila 800 bin kişinin yeniden üniversiteye dönmesi mümkün olabilecek.

Af düzenlemesi ön lisans ve lisans öğrencilerini kapsıyor

Yaklaşık 30 maddeden oluşan düzenlemede, affın ön lisans ve lisans öğrencilerini kapsaması öngörülürken, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kapsam dışında tutulması planlanıyor.

Fen-edebiyat, mühendislik, hukuk ve sosyal bilimler başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitimini yarıda bırakan geniş bir öğrenci kitlesine yeniden üniversiteye dönüş imkanı sağlanması hedefleniyor.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı Yükseköğretim Kanunu teklifinde öğrenci affına ilişkin kapsamın genişletilmesi planlanıyor.

Etik ihlallerine ağır yaptırımlar geliyor

Düzenleme, öğrenci affının yanı sıra akademik etik ihlallerine yönelik yaptırımları da içeriyor.

Tez, makale veya projelerini yapay zekâya ya da üçüncü kişilere hazırlatarak akademik unvan elde ettiği tespit edilenler üniversiteden çıkarılacak, diplomaları iptal edilecek.

Söz konusu kişilere ayrıca
5 bin
ila
10 bin
lira arasında adli para cezası uygulanması öngörülüyor.


UNESCO'nun Paris'teki toplantısında Türkiye'nin eğitimdeki başarıları örnek gösterildi
Gündem
UNESCO'nun Paris'teki toplantısında Türkiye'nin eğitimdeki başarıları örnek gösterildi
YKS'ye 2 milyon 425 bin 560 aday başvurdu: 921 bin 225 aday ilk kez başvurdu
Gündem
YKS'ye 2 milyon 425 bin 560 aday başvurdu: 921 bin 225 aday ilk kez başvurdu
Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme ve atamaların tarihi belli oldu
Gündem
Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme ve atamaların tarihi belli oldu


Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026