|

Vatan direnişi

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleştirdiği kanlı darbe girişiminin başarısız olmasındaki en büyük etken, darbecilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü ele geçirememesi oldu. Milletin darbecilere karşı destan yazdığı şanlı direniş gecesinin en önemli merkezi olan Vatan Caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yaşananları dönemin yakın tanıkları Yeni Şafak’a anlattı.

Şahin Şen
00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 08:54 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde darbeye karşı ilk direnişi başlatan, vatandaşı FETÖ’cü askerlere karşı sokağa ilk çağıran yine bir elin parmaklarını geçmeyen bir kaç polis şefi oldu. Darbeye karşı direniş için anında organize olan polis müdürleri darbe girişiminin başarısız olması ve FETÖ’cülerin geri püskürtülmesinde tarihe geçen olayları başlattı.

ORGANİZE ŞUBE BAŞLATTI

  • Kalkışmanın meydana geldiği gece, İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde bulunan dönemin 3 polis şefi saat 21.30 sıralarında eski adıyla Boğaz Köprüsü’nün askerler tarafından trafiğe kapandığını öğrendi. Polis şefleri “DEAŞ bomba koyduğu için köprüye asker çıkarıldı” haberlerine “Böyle bir durumdan emniyetin haberi yoksa bu bomba değil, darbedir” diyerek FETÖ’cülerin darbe yaptığını anladı. Durumun vahametini anlayan 3 polis şefi, önce Organize Şube’ye giriş çıkışı yasakladı. Çünkü emniyet içindeki FETÖ’cü yapılanmayla en etkin mücadeleyi yürüten Organize şubeydi ve FETÖ’cülerin ilk hedeflerinden biriydi.

TALİMATLARI BEKLEMEDİLER

Kısa sürede şubedeki durumdan emin olan 3 polis şefi çelik yeleklerini giyerek darbeye karşı ilk direnişi başlatmak üzere harekete geçti. Polis şeflerinin talimatıyla Emniyete çıkan yolların kapatılması talimatı verildi. “Talimat gelmeden kendi başınıza göre hiçbir şey yapmayın” diyerek emir veren bazı emniyet mensuplarını dinlemeyen 3 polis şefi, Vatan Caddesine inerek durum değerlendirmesi yaptı. Darbecilerin 66’ncı Zırhlı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan geleceğini tahmin ederek, Vatan Caddesi üzerinde bulunan Akgün Otel önünden yolu kesmek için karar aldılar.

ARAÇLARLA YOLU KAPATTILAR

  • Akgün Otel önüne giden şefler vatandaşların araçlarını durdurarak “FETÖ’cü askerler darbe yapıyor. Bir girişim var. Emniyeti almaya gelebilirler. İsteyen vatandaşlar araçlarını yolda bıraksın. Gelecek olan tankları durdurmalıyız” diyerek vatandaşları hem darbe girişiminden haberdar ettiler, hem de Emniyeti almaya gelecek olan tanklara karşı ilk engeli koymuş oldular. Vatandaşların büyük desteği ile karşılaşan polis müdürlerinden biri o anları şöyle anlatıyor: “Bir araçtan karı-koca yaşlı bir çift indi. ‘Üzerimize düşen ne ise yapalım. Site yöneticimizi arayalım, herkese haber versin Komşularımız Emniyete gelsinler’ dedi”.

KALDIRIMDAN GEÇİŞ ENGELLENDİ

Vatandaşların darbeye karşı ilk sokağa çıktığı Vatan Caddesi’ne çok geçmeden saat 22.00’de 66’ncı Zırhlı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Topkışla’dan hareket eden 2 tank ve 5 zırhlı personel taşıyıcı Emniyet önüne gelmeden önce darbeye karşı ayaklanan halkla ardından da polislerle karşılaştı. Yolun kapalı olduğunu ve ilerleyemeyeceklerini anlayan darbeciler trafik ışıklarının yanından tank ve zırhlı personel taşıyıcıları (ZPT) kaldırıma çıkararak Emniyete doğru ilerlemeye çalıştı. Darbecilerin hamlesini gören polis şefi ise TIR ve birkaç otobüsü alelacele kaldırıma çıkarttırarak darbecilerin bu girişimini de bertaraf etti.

DERNEK VE STK’LAR ARANDI

  • Bu esnada polis şeflerinin gözüne tank ve ZPT’lerin arasında gelen askerin makam aracı olarak kullandığı “land” diye tabir edilen bir araç takıldı. Polis şefleri yolun kapandığını gören ZPT’deki biri polis üniformalı iki kişinin en önde bulunan ZPT’ye geçtiğini görünce ZPT’nin olduğu yere doğru ilerledi. Bu esnada darbe girişimini haber alıp Emniyete gelen ve polis şeflerine katılan bazı şube müdürleri ile görevli komiser ve amirler geçişi engellemek için ZPT’nin önüne geçerek set oluşturdu. Darbeye karşı bir halk direnişi oluşturmak için çabalayan polis şefleri psikolojik üstünlüğü ele geçirmek ve askerleri ikna ederek vazgeçirmek amacıyla Fatih’te bulunan dernek ve STK başkanlarını arayıp Emniyet önüne çağırdı.

ANAYASAL SUÇ İŞLİYORSUNUZ

En öndeki ZPT’nin üzerine çıkan yarbay rütbeli Osman Akkaya askere emir vererek polis şefleri üzerine ateş açtırdı. Açılan ateş tank ve ZPT’lerin geçişini engellemek için kaldırıma park edilen İETT otobüsünün yakıt deposuna geldi. Polis şefleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü işgal etmeye gelen darbeci askerleri gözaltına almak istese de, devreye giren bazı rütbeliler
“Talimat yok bekleyin”
dedi. Bunun üzerine en öndeki ZPT’nin etrafı polis tarafından çevrilirken, polis şefleri ve diğer rütbeliler tank ve ZPT’lerde bulunan askerleri geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışarak
“Yaptığınız darbedir, gidin, geri dönün, anayasal suç işliyorsunuz, yargılanır ve müebbet cezalar alırsınız, yarın sabah hepinizi gözaltına alacağız”
dedi.

HELİKOPTERE VURUN TALİMATI

  • Polis şefleri bir yandan darbeci askerleri ikna etmeye çalışırken bir yandan da tedbir alarak vatandaşın askerlere yaklaşmasını engelleyerek, askerin halkın üzerine ateş açmasının önüne geçti.
    ZPT’nin etrafının çevrilmesiyle birliği yöneten yarbay, darbeci askerlerin bulunduğu helikoptere polise ateş açılması talimatını verdi. Ancak vatandaşların yoğunluğundan çekinen darbeciler bir sorti yaparak ateş açamadan uzaklaştı.
    Polislerin dik duruşu ve telkini sayesinde darbe girişiminin başarısız olduğuna inanan 2 tank ve 4 ZPT geri giderek kışlaya döndü. Ancak polis şefleri en öndeki ZPT’nin geri dönmesine izin vermedi.

Konseyin mesajları ele geçti

Yurtta Sulh Konseyi’nin WhatsApp konuşmalarını canlı canlı gören polis, durumu İstihbarat Şube Terörle Mücadele Şubesine bildirdi ve darbeye katılan askerleri tek tek tespit etti.
Yapılan tespitlerin ardından polis ekipleri 16 Temmuz sabaha karşı darbeye katılan ve kayıplara karışan FETÖ’cülere ilk operasyonu bu sayede gerçekleştirdi.
Darbecilerden emir alan ikinci bir helikopterin İstanbul Emniyet Müdürlüğü bahçesine inmek istediğini haber alan polis şefleri, darbecilerden aldıkları ZPT’nin üzerinde bulunan uçaksavarı söktürdü.

UÇAKSAVAR ÇATIYA YERLEŞTİRİLDİ

  • Sökülen uçaksavar darbecilerin Emniyete inmesini engellemek amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün çatısına yerleştirildi. Hatta uçaksavarın ağır olması ve döner mekanizmasının olmaması nedeniyle 16 Temmuz 2016 günü sabah saatlerinde uçaksavarı kullanan polis memuru, bir demir doğramacıya götürdü ve uçaksavara döner ayak yaptırmak istedi.
    Darbe girişiminin sabahında karşısında sivil giyimli, aracında da uçaksavar olan birini gören sanayi esnafı 155’i arayarak “Burada darbeci asker var, yanında da uçaksavar var, gelin teslim alın” ihbarında bulundu.
    Özel Harekât polisleri operasyon için hazırlanırken, uçaksavarın döner ayak yapılmak üzere emniyet tarafından gönderildiği ortaya çıktı. Döner ayak yapılan uçaksavar tam bir ay boyunca Emniyetin çatısında ateşe hazır vaziyette bekletildi.

ÜNİFORMASI ÇIKARILDI

ZPT’nin üzerine çıkan dönemin polis şefi, FETÖ’cü Mithat Aynacı’yı gözaltına almak istedi. Darbeye karşı toplanan ve öfkeli olan halkın Aynacı’yı linç edeceğini düşünen polis şefi, polis üniformasını Aynacı’nın üzerinden çıkarttırdı. Polis şefi sivil bir polis memurunun üzerinden çıkarttığı gömleği Aynacı’ya giydirerek, Aynacı’yı gözaltına aldı ve zırhlı polis aracına koydu. Mithat Aynacı ve darbeci yarbay emniyete götürülürken ZPT ise polisler tarafından ele geçirildi. Aynacı cep telefonunun şifresini polise söylemezken, darbeci yarbayın telefonunu inceleyen polis ekibi darbenin beyin takımı tarafından kurulan “Yurtta Sulh Konseyine” ilk ulaşan ekip oldu.

#​FETÖ
#15 Temmuz
#Vatan Caddesi
#Yeni Şafak
3 yıl önce