|

Yeni sistem daha demokratik

Yeni Şafak ve TVNET ekipleri, Türkiye’nin dörtte bir nüfusunu bünyesinde barındıran İstanbul’da referandum nabzını tutmaya devam ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/04/2017 Pazar
Güncelleme: 06:12 - 2/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yeni sistem daha demokratik olacak
Yeni sistem daha demokratik olacak

Bugünkü durağımız olan Beylikdüzü’nde kimi vatandaşlar parlamenter sistem iyileştirilmeliydi diyerek ‘hayır’ oyu kullanacağını söyledi kimi de Cumhurbaşkanlığı sisteminin daha demokratik olacağına inandığı için ‘evet’ diyeceğini açıkladı.

TEK OTORİTE MİLLET OLACAK

Yüksel Arı: “Cumhurbaşkanlığı sistemi, parlamenter sisteme nazaran daha demokratik. Çünkü parlamenter yapıda bir parti seçimde en yüksek oyu almış olmasına rağmen Başbakanlık yetkisini Cumhurbaşkanı’nın elinden alıyor. Sonra kabineyi kurabiliyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise halk bizzat Cumhurbaşkanı’nı belirleyecek ve kendi kabinesini kuracak. Başka otoriteden onay almasına gerek kalmayacak. Çünkü milletin sandıkta verdiği onay yeterli olacak.”

SİSTEMİN SORUNLARI İYİLEŞTİRİLMELİYDİ

İlker Önder: “Ben hayır diyeceğim. Çünkü bu kadar yetkinin tek elde toplanmasını doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanlığı sistemi yerine parlamenter sistem iyileştirilebilirdi, çağın koşullarına daha uygun hale getirilebilirdi.”

Devlette uyum sağlanacak

Ayhan Akı: "Yeni sistem ile kurumlar arası uyumun sağlanacağını, bürokrasi engeli aşılarak yönetim hız kazanacak. Çünkü gelişmiş ülkelere yetişmek için önümüzde çok uzun yol var. Hızla ve güçle ileryebilmek için kurumların işbirliği içinde çalışması gerekiyor o yüzden evet."

#Cumhurbaşkanlığı sistemi
#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
7 yıl önce