|

4 Şubat Kanser Günü

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Yılda ülkemizde erkeklerde 97 bin oranında kanser vakamız var. Kadın oranımız 62 bin, toplam Türkiye’de 160 bin kanser vakamız gerçekleşiyor. 100 bin kişide 215 kişi kansere yakalanıyor" dedi.

Yeni Şafak
17:58 - 4/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:01 - 4/02/2015 Çarşamba
IHA
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Gümüş, kanserin sağlık alanında önemli bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Tedavi, teşhis ve önlenmesi konusunda ciddi tedbirler alınması gereken ve son yüzyıl içerisinde devam eden bir hastalıktır. Ülkemizde 81 ilimizde kanser kayıtlarımızı kontrol altında tutarak bütün illerimizde kanser kayıtçılığımız yüzde yüz bir alana taşıyarak tüm kanser vakalarımızı değerlendiriyoruz. Yıl da ülkemizde erkeklerde 97 bin oranında kanser vakamız var. Kadın oranımız 62 bin, toplam Türkiye’de 160 bin kanser vakamız gerçekleşiyor. 100 bin kişide 215 kişi kansere yakalanıyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla kanseri önlemeye yönelik çalışmalarla bu sayıları azaltmak istiyoruz. Bunların başında, tütün ile mücadele geliyor. Tütün birçok kanserin sebebini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı bu mücadelede aktif rol almış, önemli tedbirler almıştır. 1993 yılında yüzde 33 oranında tütün kullanan vatandaşımız varken, bugün bu oran yüzde 27’lere gelmiştir. Yüzde 6’lık bir azalma var. Bu, hastalıkların azalmasına neden oluyor. Özellikle akciğer hastalıklarında yüzde 25’lik azalma görülüyor. Bu, son yıllarda tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ve maruziyetin azalmasına bağlı olarak alınan bir sonuçtur. Tümörlere yönelik azalmalar da uzun vadede görülecektir" diye konuştu.

Erken teşhisle yaşam oranları arasında ciddi bir ilişkiler olduğunu kaydeden Gümüş şunları kaydetti:"KETEM denilen erken teşhis ve tarama merkezlerimizin sayısını da daha da artıracağız. Hastanelerimizde buraları daha güçlendireceğiz. Toplam 127 olan KETEM birimleri, 2015 yılında 56 ilave ile artırılacak. KETEM’lerde laboratuvar ve radyolojik tetkikleri yapılacak. Türkiye’deki tüm bölgelerde bulunan kanser teşhis ve tedavi merkezlerimizi de daha da güçlendiriyoruz. Böylece, bu yıl içinde yeni açılacak merkezler sonrasında Türkiye’de kendi bölgesinde artık kanser tedavisi olmayan bölge kalmayacak."

Gümüş, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "LÖSEV’in yapmış olduğu hastane için ruhsat verilmeyeceğine yönelik iddialar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Gümüş, "Ülkenin insan gücü ve hastalıkla ilgili kapasite değerlendirmesini Sağlık Bakanlığı yapmaktadırSağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Yılda ülkemizde erkeklerde 97 bin oranında kanser vakamız var. Kadın oranımız 62 bin, toplam Türkiye’de 160 bin kanser vakamız gerçekleşiyor. 100 bin kişide 215 kişi kansere yakalanıyor" dedi.’e de 75 yataklı bir hastane için izin verilmiştir. Ancak daha büyük bir hastane yapılmıştır. Sorun, buradan kaynaklanmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği izin Ankara’ya yönelik planlamaya göre yapılmıştır. Planlama dışında bir işlem var. Tek merkezden planlamaya herkesin uyması lazım" cevabını verdi.
#Sağlık Bakanlığı
#kanser
#Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş
#radyolojik tetkikler
9 yıl önce