|

Ahmet Nazif’in bilinmeyen seyahatnamesi

Osmanlı devlet adamı, hattat ve yazar Ahmet Nazif Efendi’nin bilinmeyen bir seyahatnamesi keşfedildi. Ahmet Nazif’in 1908’de farklı illerdeki gözlemlerini anlatan yazıyı keşfeden Dursun Çiçek, “Seyahatname bir devlet adamının Osmanlı’daki toplumsal ve kültürel yapıyı anlatması bakımından önemli” dedi.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:45 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Hattat ve yazar Ahmet Nazif Efendi’nin bilinmeyen seyahatnamesi bulundu.
Hattat ve yazar Ahmet Nazif Efendi’nin bilinmeyen seyahatnamesi bulundu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yayın yapan Şehir Dergisi, Aralık sayısında yeni bir keşfe daha imza atıyor. Dergi, Osmanlı devlet adamı, hattat ve yazar Ahmet Nazif Efendi’nin bugüne dek bilinmeyen bir eserini yayınladı. Ahmet Nazif Efendi’nin kendi el yazısıyla kaleme aldığı “Sis Seyahatnamesi”nde 1908 yılında Kayseri’den Adana’ya yapılan bir yolculuk anlatılıyor.

SOSYAL TARİH AÇISINDAN ÖNEMLİ

Sis Seyahatnamesi derginin yayın yönetmeni Dursun Çiçek tarafından keşfedildi. Sahaf Batuhan Yüksel’in kitabı Çiçek’e ulaştırmasıyla süreç başladı. Serdar Kozan, Mehmet Çayırdağ ve Dursun Çiçek tarafından yürütülen çalışmayla seyahatnamenin Ahmet Nazif Efendi’ye ait olduğu tescillendi.

Çiçek seyahatnamenin önemini şöyle anlattı: ”Ahmet Nazif Efendi bir devlet görevlisi. Erzak almaya giderken yol boyunca gördüklerini anlatmış. Bunlar çok önemli. Sosyal tarihi ve kültür tarihi açısından kıymetli. Bir devlet adamının Osmanlı’daki toplumsal ve kültürel yapıyı, coğrafyayı anlatması bakımından önemli.”

32 sayfadan oluşan, ikinci sınıf sarı kağıttan oluşan ve siyah mürekkeple kaleme alınan bu seyahatnamede II.Meşrutiyet’in ilanına denk gelen yılda Anadolu’nun farklı yerlerindeki günlük hayata dair gözlemler yer alıyor. Dergide yer alan bilgiye göre, Ahmet Nazif Efendi, Adana vilayetine bağlı Sis’e (bugünkü adıyla Kozan) hububat ücretleri ödemek üzere gönderilir. Yolların at arabasıyla seyahate uygun olmadığı gerekçesiyle rotası değiştirilir ve Niğde’ye yönlendirilir. Bu sırada Hintli bir kanun kaçağını tespit eder ve yakalatır. Bu olay üzerine seyahatnameyi yazmaya karar verir.

Yazar, Sis Seyahatnamesi’nde sadece Kayseri değil Adana, Tarsus ve çevresindeki yerlerle ilgili bilgileri paylaşıyor.

  • Çok yönlü bir kişilik
  • Ahmet Nazif Efendi 1860 yılında dünyaya geldi. Çok yönlü bir kişilik olan memuriyetin yanında, ders verecek derecede bir hattat, dergilerde yer bulacak şekilde bir şair, Kayseri’de ilk müzecilik çalışmalarını başlatan bir müzeci, aynı zamanda bir koleksiyoner, yazı işleri müdürlüğü yapan bir gazeteci ve hepsinden daha mühim olmak üzere tarihçiydi. 24 Aralık 1914 tarihinde hayatını kaybeden kıymetli zat, Seyyid Burhaneddin Türbesi’nin yanına defnedildi.
#Ahmet Nazif Efendi
#Dursun Çiçek
#Osmanlı
5 yıl önce