|

Baba adaylarının dikkatine

Psikolog Seda Gün, gebelikte baba adaylarına büyük görev düştüğünü belirterek, yüksek orandaki stresin erken doğum ve düşük doğum riskini arttırdığını ve bu nedenle bu süreçte baba adayının anne adayına desteğinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Yeni Şafak
13:26 - 2/05/2017 Salı
Güncelleme: 15:06 - 2/05/2017 Salı
IHA
Hamilelikte baba adayının  desteği büyük önem taşıyor.
Hamilelikte baba adayının desteği büyük önem taşıyor.
Psikolog Seda Gün, gebelikte annede meydana gelen psikolojik değişiklikler hakkında konuştu. Bu dönemde anne-baba adayı arasındaki iletişimin önemine değinen Gün, “Eş desteği bu dönemde çok önemli” dedi.

Gebelikte yaşanan psikolojik değişiklikler hakkında bilgi veren Psikolog Seda Gün, hem anne hem de baba adaylarının bu dönemde neler yapması ve neler yapmaması gerektiği konusunda önerilerde bulundu. Gün, “Hamileliğin başlangıcında anne ve baba adayı olarak kendinizi çok mutlu ve güçlü hissedersiniz. Erkek hamile bırakabilme gücünü sergilemiş, kadın ise temel anlamıyla dişiliğini ve doğurganlığını kanıtlamıştır. Ancak gebelik ilerledikçe ve anne baba adayları hayatlarının nasıl bir değişikliğe uğradığını idrak etmeye başladığında farklı duygular yaşamaya başlarlar. Bu sadece doğal bir tepkidir. Değişen bedensel ve psikolojik durumunuza adapte olabilmek için etkili başa çıkma yöntemleri geliştirilebilir” dedi.

Karı-koca rolünden anne-baba rolüne geçiş

Gebeliğin iki boyutlu bir süreç olduğunu aktaran Gün, bunun fiziksel ve psikolojik olduğunu söyledi. Gün, “Dünyaya sadece bir bebek değil, bir anne ve baba da gelecektir. Bundan sonra karı- koca değil, anne-baba olunacaktır. Bu durum endişe etmenize ve yeterliliklerinizi sınamanıza sebep olabilir. Bu doğal süreci karı-koca olarak kaygılarınızı paylaşarak en aza indirgemelisiniz” diye konuştu.


Eş desteği çok önemli
Eşlerin desteğinin önemine vurgu yapan Gün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dönemde eşlerinden yeterince destek gören anne adayları şanslıdır. Alamayanlar ise duygularını bastırır ve bu da hamileliğin ilerleyen dönemlerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Hamilelik sürecinde kendini yalnız hisseden kadının doğum sonrası depresyonu yaşaması da beklenen bir sonuç. Araştırmalar, yüksek orandaki stresin erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini arttırdığını gösterir. Bu nedenle bu süreçte baba adayının anne adayına desteği, birbirleri ile iletişimi büyük önem taşımaktadır.”
#Baba adayı
#Gebelik
7 yıl önce