|

Bana arkadaşını söyle

Uyuşturucuya başlama sebepleri arasında ilk sırayı arkadaş çevresi alıyor. Gençler çevrelerinde gördükleri esrar - eroin gibi uyuşturucuları merak ederek zehire müptela oluyor.

Yeni Şafak
00:00 - 1/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 20:03 - 20/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Araştırmalar, genşlerin uyuşturucuyla ilk tanışmasında, arkadaş çevresinin en önemli etken olduğunu ortaya koydu. Gençleri zehirleyerek, onları bir maddeye bağımlı hale getiren , uyuşturucuya başlama nedenleri arasında ilk sırayı "arkadaş etkisi" alıyor. Uyuşturucu bağımlılığı en fazla 31-45 yaş arasında görülürken , esrarara başlayan bağımlılar, daha sonra eroin gibi daha ağır uyuşturucuları tercih ediyor. Araştırmalar , erkeklerin kadınlardan daha fazla uyuşturucuya eğilimli olduğunu gözler önüne seriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nca yapılan "Uyuşturucu Madde Olayları Genel Değerlendirme" adlı araştırmaya göre , uyuşturucu kullananların büyük çoğunluğu 31-45 yaş arasında bulunuyor.



Burada ikinci sırayı ise 16-30 yaş gurubundakiler oluşturuyor. Gençlerin uyuşturucuya başlama nedenleri arasınada ise "bir guruba ait olabilme , kendini kanıtlama isteği, yenilik arayışları ve büyüklere karşı gelme" gibi duyguların etkili olduğu belirtiliyor.Madde bağımlılarının hemen hemen tamamının esrar yada eroin kullandığı kaydedilen araştırmaya göre, kullanıcılar genellikle esrarla uyuşturucuya başlıyor. Bu kişilerin bir kısmı daha sonra tatminsizlik nedeniyle erooin gibi daha ağır uyuşturucuları tercih ediyor. Uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında arkadaşlık ve merak geliyor. Gençler, genellikle bulundukları arkadaş çevrelerinden etkilenerek veya çevrelerinde gördükleri bu maddeleri merak ederek, uyuşturucu kullanmaya başlıyor.


#Uyuşturucu
#Gençler
#esrar - eroin
23 yıl önce