|

Bu toprağın sesi: Kemal Tahir

Türkiye'nin en üretken yazarlarından Kemal Tahir, Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği 'Bir Aydın Üç Dönem' başlıklı sempozyumda edebiyatçılar ve akademisyenler tarafından anılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:11 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kemal Tahir, Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği 'Bir Aydın Üç Dönem' başlıklı sempozyumda edebiyatçılar ve akademisyenler tarafından anılıyor.
Kemal Tahir, Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği 'Bir Aydın Üç Dönem' başlıklı sempozyumda edebiyatçılar ve akademisyenler tarafından anılıyor.

Türk edebiyatının en üretken yazarlarından, "Devlet Ana", "Yorgun Savaşçı", "Esir Şehrin İnsanları" gibi kült romanların sahibi Kemal Tahir, Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir sempozyumla anılıyor. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde üç gün sürecek olan "Bir Aydın, Üç Dönem" başlıklı sempozyum dün başladı. İlk günkü oturuma Cengiz Yazoğlu, Ezel Erverdi, Prof. Dr. İsmail Coşkun ve Ercan Kesal konuşmacı olarak katıldı.

AYDIN TARİHİNDEKİ KONUMU FARKLI

Etkinliğin açılış konuşmasını Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı yaptı. Kayalı, "Bir Yalnız Entelektüelin Döneminin Zihniyetini Yansıtarak Aşma Denemesinin Hikayesi" başlıklı konuşmasında şöyle konuştu: "Kemal Tahir, Türkiye'nin aydın tarihinde farklı bir konumdadır. Metinlerini, köy romanlarını yayımlarken, kentte ve milli mücadele döneminde geçen düşüncelerini de dile getirmiştir. 'Herkes geçmişe baktığımızı zannediyor ama geçmişe bakarken Türkiye'nin bugünün arıyoruz' demiştir. Kemal Tahir'in anlatmaya çalıştığı hikaye buranın hikayesidir."

SİNEMADA İHMAL EDİLDİ

Yazar ve senarist Ercan Kesal ise "Benim Kemal Tahir'im ve Sinemada Devlet Ana" başlıklı konuşmasında şöyle konuştu: "Kemal Tahir, bu ülkeyle derdi olan bir insan. Sinemasal dili güçlüdür. Diyalogları, hikayeyi anlatış biçimi, karakterleri derinleştirmesi çok önemli. Bir Zamanlar Anadolu'da filminin senaryo yazım sürecinde Devlet Ana'yı nasıl film yapacağımızdı. Umarım birilerine ilham verir. Kemal Tahir sinemada ihmal edilmiş bir isimdir." Cengiz Yazoğlu Tahir'in dünya görüşünü ele alırken Prof. Dr. İsmail Coşkun ise 1960lı yıllarda Türk toplum tarihi tartışmalarını Tahir ekseninde anlattı.


Her yönüyle ele alınıyor

Bugünkü oturumlarda Prof. Dr. Alaattin Karaca, Ercan Yıldırım, Doç. Dr. Lütfi Sunar “Kemal Tahir’in Düşüncesi”, Prof. Dr. Bünyamin Bezci, Dr. Necdet Subaşı, Doç. Dr. Turgay Anar, Hüseyin Etil “Kemal Tahir ve Siyaset”, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Hakan Arslanbenzer, Yrd. Doç. Dr. Yasin Beyaz “Romancı Olarak Kemal Tahir”, Asım Öz, Mehtap Gümüş, Mehmet Fatih Birgül ise “Dergilerde Kemal Tahir” üzerine söz alacak. Etkinliğin yarınki programında ise Abdullah Harmancı, Cevat Özyurt, Cihan Aktaş, Kurtuluş Kayalı, Barış Özkul farklı açılardan yazarı anlatacaklar.


Ufkumuzu açtı

Kemal Tahir'i yakından tanıyan isimlerden olan Ezel Erverdi ise şunları kaydetti: Hayatta ondan çok şey öğrendim. Allah rahmet eylesin, çok az bulunur bir insandı. Bunu kalben söylüyorum. 70'li yıllarda Nurettin Bey sağdan, Kemal Bey de soldan bir isimdi. Onun için bu iki mahalle ayrıydı ama durumlar hep benzerdi. Ondan bilgi, kültür başta olmak üzere çok şey öğrendik. Bir kere çok ufuk açıcıydı. Biz o zaman çok gençtik, ama onun için büyük küçük ünlü fark etmezdi. Her insana aynı muameleyi yapardı. Çok mütevazıydı, zaman geçtikçe değeri daha çok anlaşılacak.

#Kemal Tahir
#Edebiyat
6 yıl önce