|

Çiğdem pilavı

Adına şenlikler yapılan ve tekerlemeler söylenen çiğdem çiçeği, Hititlerin yaptığı pilavın ana malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde pirinç kullanılarak yapılan bu pilavın malzemeleri ise bulgur, çiğdem, et ve yağ.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 02:17 - 10/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Anadolu, bahar aylarını şenliklerle karşılayan bir coğrafya. Kışın bittiğini müjdeleyen çiçekler adına birer bayram düzenlenecek kadar kıymet verilenler arasında. Türk tarihinde laleye, güle anlamlar yüklenir. Yarin gözleri menekşeye, saçları boyu sümbüle benzetilir. Tıpkı bunlar gibi daha yerel başka bir çiçek var: Çiğdem. Binlerce yıldır tekrar edilegelen bir bayrama, şenliğe adını veren çiğdem, Hitit tabletlerinde “AN.TAH.SUM” bitkisi olarak geçer. Bu yüzden Çiğdem Bayramı'na “AN.TAH.SUM. SAR” adı verilir. Geyiğin de önemli bir rolü olan, otuzsekiz gün kutlanan bu bayramda çiğdem bitkisi törensel bir yer kaplıyor. Kurbanların kesildiği bu Hitit bayramına dair çok şey bilmiyor olsak da, Anadolu'da bu bayram halen yaşıyor. Kralın ve kraliçenin de katıldığı, Hitit ülkesinin her yerinde büyük ve özenli törenlerle kutlanan bu bayram, Hititlerin Nevruz gibi bahar bayramıydı.



ŞENLİK YEMEĞİ HEP BERABER YENİR


Tokat, Amasya, Çorum, Sivas, Kayseri, Yozgat civarında çiğdem şenliklerinin baş kahramanları çocuklardır. Ellerine bir çalı alır, topladıkları çiğdemleri bu çalının üzerine asar ve kapı kapı tekerlemeler söyleyerek dolaşırlar. “Çiğdem çiğdem çiçecik/Ebem oğlu göçecik/Yağ verenin oğlu olsun/ Bulgur verenin kızı olsun” der dururlar. Çaldıkları her kapıdan bulgur, salça, yağ toplayan çocuklar bütün bu erzağı köyün meydanına getirirler. Büyük bir ateş yakılır ve büyük bir kazan konulur. Bu malzemelerle yapılan çiğdem aşı bütün köy halkının katıldığı şenlikli bir toplantıyla yenir. Bazı yörelerde, çiğdem pilavı çiğdem bitkisinin yalnız çiçekleriyle, bazı yörelerde ise soyulup temizlenmiş kökleri de ilave edilerek yapılır.



Bulgur yerine pirinç




Çorum yöresine ait çiğdem pilavında ana malzeme bulgur, çiğdem, et ve yağdır. Zamanla, pirinçle de pişirilmeye başlanmış bu törensel yemeğe , güney ve doğudaki yani tarihi olarak Hititlerin etkisinin sınırlı olduğu bölgelerden Gaziantep'te de rastlanıyor olması şaşırtıcı. Fakat Hititler döneminden kalan klasik Çiğdem Bayramı pilavıyla Gaziantep'te yapılan çiğdem pilavının arasında önemli bir fark var: Bu da bulgur yerine pirinç kullanılıyor olması.



Yapılışı

: Çiğdemin kökleri üzerinden kabukları alınarak soğanları çıkartılır. Et tencerede kavrulur. Bulgur eklenir ve bir kaç kez çevrilir. Çiğdem çiçeği ve soğanı eklenir. Tuz suya ilave edilir ve su pilava eklenir. Altı kısılmış ocakta, suyunu çekene kadar pişirilir. Karıştırılıp on onbeş dakika dinlendirilir.





MALZEMELER


(ÇİĞDEM PİLAVI)

*2 kg bulgur


*3 bağ çiğdem


*300 gram kuşbaşı et


*200 gram tereyağı


*1 tatlı kaşığı tuz


*2.5 litre et suyu




#Çiğdem pilavı
8 yıl önce