|

Delilik ile velilik arasında bir ömür

Ayşe Şasa’yı uğurlayalı bugün tam bir yıl oldu. Arkasından ne çok seveni varmış dedirterek gitti. Yeşilçam sinemasının aykırı senaristi Şasa’nın ölüm yıldönümünde İnsan Yayınları bir kitap çıkardı. “Hayret Perdesini Temaşa Ayşe Şasa Kitabı” adlı eserde Şasa'yı dostları anlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 01:41 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Ayşe Şasa aramızdan ayrılalı tam bir yıl oldu. Geçtiğimiz yıl rahmete kavuşan Şasa'nın ölüm yıldönümünde bir kitap yayımlandı. Serdar Arslan'ın hazırladığı, İnsan Yayınları'ndan çıkan “Hayret Perdesini Temaşa Ayşe Şasa Kitabı” ismini taşıyor.Kitapta sinema, edebiyat, sanat dünyasından isimlerin Şasa hakkıda kaleme aldığı yazılar yer alıyor. Kitapta yazıları bulunan herkesin telefon üzerinden Ayşe Şasa ile kurulmuş dostluğu var. Hemen hemen çoğu isim onun elinden düşürmediği “İyi İnsanlar Antolojisi”ne çoktan kaydedilmişti. Cihan Aktaş, Gökhan Özcan, Mesut Uçakan, Leyla İpekçi, Semih Kaplanoğlu, Mustafa Merter, Sadık Yalsızuçanlar, Yıldız Ramazanoğlu, Sevin Okyay, İlber Ortaylı, İhsan Kabil gibi onunla okul yıllarından, sinema yıllarından, ilk gençliğinden tanışma şansı bulmuş isimler geniş bir Ayşe Şasa portresi çıkarıyor.



ALINACAK DERS ÇOK


“Sinemada Anadolu'yu Nuri Bilge Ceylan'dan çok önce ve daha kapsamlı bir şekilde yansıtmaya çalıştığı söylenilebilir. Kuşkusuz sinemayı bir eğlence aracı olarak görmüş değil. Ancak gişeyi küçümseyen entelektüel filmlerden yana da olmadı. Entelektüel sinemaya eksik olan irfani boyutu hatırlatan senaryolar yazdı; fakat kendisinden 'senaryo yazarı' veya 'senarist' diye söz edilmesinden hoşlanmazdı” diye bahsediyor Cihan Aktaş yazısında. İhsan Kabil, onun “Türkiye'nin Batılılaşma ve modernleşme sürecinin çocukluğundan itibaren travmatik bir örneği hatta kurbanı” olduğunu söylüyor. Doktoru Mustafa Merter ise psikiyatrların Şasa'nın hayat hikayesinden alacağı çok ders olduğunu kaydediyor.



YALNIZLIĞINA DÜŞKÜN


Leyla İpekçi ve Semih Kaplanoğlu “yalnızlığına düşkün, sessizliği ve tenhayı seven biri” olarak bahsediyor Şasa'dan. Ayşe Şasa neredeyse İber Ortaylı ile akranlar. Ortaylı Şasa'nın cenazesindeki tabloyu resmediyor bize: “Ruhunu açtığı insanlar onun kaleminin ve bilgisinin hayranıydılar. O gün orada solcular vardı, muhafazakarlar vardı ve her kesimden dostları oradaydı.” Gelelim okul yıllarından kendisinden birkaç sınıf sonradan gelen Sevin Okyay'a. Okyay, Şasa'nın upuzun bir boyu olduğunu ve her şeye merakla baktığını hatırlıyor. Mesut Uçakan da onun dostlarından biri. Uçakan, Şasa'nın sinemadaki hakikat arayışını irfani sinema kavramıyla karşıladığını söylüyor ve ekliyor: “Bazıları hala milli sinema, beyaz sinema gibi şablon lakırdılarla gündem tutmaya çalışadursun o bu milletin değerlerine sahip çıkan içi dolu, sahici kavramlarla kurardı sinemasını.”



Dostları bugün mezarı başında



Sinema yazarı Ayşe Şasa, vefatının birinci sene-i devriyesinde mezarı başında dualarla anılacak. Şerif Mardin, Cihan Aktaş, Cahit Koytak, Hilmi Yavuz, İhsan Kabil, Tuğrul İnançer, Leyla İpekçi ve Beşir Ayvazoğlu başta olmak üzere birçok önemli isim Ayşe Şasa'yı anmak için Sahrayıcedit'teki kabri başında saat 11.00'de olacak. Ah Güzel İstanbul, Köroğlu, Yedi Kocalı Hürmüz, Gramofon Avrat, Dinle Neyden gibi filmlerin senaryosunu yazan Ayşe Şasa'nın Yeşilçam Günlüğü, Bir Ruh Mecarası, Şebek gibi kitapları bulunuyor.



En havalı İstanbul



İGDAŞ tarafından düzenlenen En 'Havalı' Kareler Fotoğraf Yarışması temalı yarışma sonuçlandı. Türkiye'nin dört bir yanından fotoğrafçıların 4 bin fotoğrafla katıldığı yarışmada birinciliği Bekir Yeşiltaş'ın kazanırken Zafer Balcı ikinci, Aytül Akbaş üçüncü oldu. Gökmen Kanberoğlu İGDAŞ özel ödülünü alırken, Gülten Akıncı Engin, Yılmaz Topçu, Ömür Murat Zehir mansiyon ödülüne layık görüldü. Dereceye giren fotoğraflar 19 Hazirana kadarTepe Nautilus, 20 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında ise İFSAK›ta sergilenecek.





#Gökhan Özcan
#Mesut Uçakan
#Leyla İpekçi
#Semih Kaplanoğlu
#Mustafa Merter
#Sadık Yalsızuçanlar
#Yıldız Ramazanoğlu
#Sevin Okyay
#İlber Ortaylı
#İhsan Kabil
9 yıl önce