|

Dışarıda yediğimiz yemekleri evde yapmak artık kolay

Ramazan Bingöl, restoranlarda sunulan yemeklerin aynısını evde yapmak isteyenler için “Ramazan Bingöl Mutfağından Tarifler” kitabını hazırladı. Bir çoğu geleneksel usuller ile yapılan lezzetlere dair püf noktaları veren Bingöl, çorbalardan, mezelere, zeytinyağlılardan, ana yemeklere, kadar 74 tarif veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2016 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 17/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

Dışarıda herhangi bir restoranda tadına bakıp ardından evde deneyip başarısız olduğumuz tarifler vardır. 'Aman ne var ki bunda' deriz ama bir türlü o dışarıdaki tadı alamayız. Lokantacılığın kitabını yazan Ramazan Bingöl yeni kitabı “Ramazan Bingöl Mutfağından Tarifler” ile sizi tam da bunun kolaylığını sağlıyor. Bir çoğu geleneksel usuller ile yapılan lezzetlere dair şimdiye kadar bilmediğiniz püf noktaların da anlatıldığı kitabında çorbalardan, mezelere, zeytinyağlılardan, ana yemeklere, tatlılardan, şerbetlere kadar 74 tarifi meraklılarına sunuyor.



UNUTULMASINLAR

Türkiye'de hiçbir restoranın kendine ait tarif kitabı yokken Bingöl'e restoranlarında ki lezzetleri kitaplaştırmaktan korkmamış. “Tariflerin dışarı çıkmasından değil unutulmasından endişe ederiyorum” diyen Bingöl, hemen hemen her müşterisinin yemek sonrasında tarif istemesinden dolayı kitap çıkarmaya karar vermiş. 5 yılı aşkın bir sürede tamamladığı kitabı için Bingöl, Ömür Akkor ile Kızı Nuriye Bingöl'ün yardımcı olduğunu söylüyor.



SİZDE YAPABİLİRSİNİZ

Dışarıda severek yediğimiz yemekeleri kendimiz yapmaya kalkıştığımızda uzun malzeme listesi ve farklı pişirme teknikleri gözümü korkutur ve yapmaktan vazgeçeriz. Bu kitapla ile aslında ne kadar kolay yapıldığına şahit olacağımızı söyleyen Bingöl, “Yıllardır restoranlarına giderek yediğiniz yemekleri şimdi kendi ellerinizle yapabileceksiniz. Yeterki sayfalar arasında gezinme merakınız olsun” diyor. Ve tarifi sadece Ramazan Bingöl mutfağında has olan nar ekşili soslu haşlama içli köfte, fıstıklı steak köfte ve demirhindi şerbeti gibi tariflerin kitapta mevcut olduğunu ekliyor ve bazı tarifleri veriyor.



Demirhindi şerbeti

MALZEMELER

-250 gr demirhindi


-2,5 lt su


-200 gr şeker veya 2 yemek kaşığı bal


-2,5 gr zencefil


-2,5 gr tarçın


-2 adet karanfil



Yapılışı:

Demirhindiyi kaynatmadan bir gece önce bir tencere içerisine koyulan 2,5 litre soğuk suya tüm malzemleri ekliyoruz. Bekleyen karışımı birgün sonra suyun rengi değişip, hafif şerbet kıvamını alana kadar kaynatıyoruz. Kaynamış malzemeleri tülbentten geçirerek süzüyoruz. Şerbetimiz hazır, soğuk olarak servis edebilirsiniz.



Erik tavası

MALZEMELER

-500 gr. orta yağlı parça et


-500 gr. yeşil erik


-300 gr. taze diş sarımsak


-1 yemek kaşığı domates salçası


-1 çay bardağı sıvı yağ


-4-5 adet kabukları soyulmuş doğranmış domates


-Tuz, Kara biber, Pul biber



Yapılışı:

Et kuşbaşı şeklinde doğranır, domates salçası, pul biber, tuz ve karabiber ile terbiyelenir. Ayıklanan sarımsaklar ve erikler karıştırılır, bu karışım tepsiye konur. Üzerine doğranmış domateslerde katılarak birazda su ilave edilerek fırında etler pişinceye kadar pişirilir.



---


MALZEMELER

(Fıstıklı steak köfte)


-1 kg kıyma


-1 adet orta boy soğan


-1 adet bayat ekmek


-Yarım çay bardağı süt


-Yarım çay kaşığı karbonat


-1 su bardağı antepfıstığı


-1 tatlı kaşığı kimyon


-1 tatlı kaşığı kaya tuz



Yapılışı: Bayat ekmeklerin kabuklarını soyun ve küçük parçalara ayırıp sütle ıslayın. Soğanı mikserde ince şekilde çekin. Kıyma, baharatlar, soğan, fıstık ve ekmeği bir kapta karıştırın. Güzelce yoğurduktan sonra küçük parçalara ayırıp yassı bir şekil verin. Dilerseniz ızgarada dilerseniz tavada kızartıp servis edin.





#Ramazan Bingöl
#restoran
8 yıl önce