|

Filistin'in direnen çocukları

İsrail zulmüne karşı Filistinliler 7’den 77’ye direniyor. Adlarına şarkı yazılıp resim yapılan çocuklarsa direnişin sembol ismi oldular. Zulme aralıksız devam eden İsrail cezaevlerinde 350 çocuk mahkum bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2017 Pazar
Güncelleme: 05:33 - 24/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
u anda 350 Filistinli çocuk İsrail hapishanelerinde ceza çekiyor  ve her gün tutuklamalara bir yenisi ekleniyor.
u anda 350 Filistinli çocuk İsrail hapishanelerinde ceza çekiyor ve her gün tutuklamalara bir yenisi ekleniyor.

Ahed Temimi, Fevzi Cüneydi ve Ahmet Manasıra. İsrail hapishanlerinde tutulan yüzlerce çocuktan sadece üçü. Onlar, özgürlükleri elinden alınan tüm Filistinli çocukları temsil eden birer sembol haline geldiler. İsrail'in acımasız güvenlik politikalarının kurbanı olan bu çocuklar, tüm dünyanın gözü önünde haksızlığa uğramaya devam ediyor.

DİRENİŞTEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Ramallah'ın Nebi Salih köyünde yaşayan Ahed Temimi, 2012 yılında ağabeyi gözaltına alındığı sırada İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavırla tanınmıştı. Hatta, İstanbul'da "Hanzala Cesaret Ödülünü"ne layık görülen 16 yaşındaki Temimi, geçtiğimiz günlerde bir gece yarısı evine baskın düzenleyen 20 İsrail askeri tarafından gözaltına alındı. Askeri hakim karşısına çıkan Temimi'nin gözaltı süresinin uzatılmasına karar verildi. Kızını görmek isteyen anne Neriman Temimi'de tutuklandı. Temimi'nin kuzeni de askerlere direndiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Sorularımızı yanıtlayan Temimi'nin babası Bessam Temimi, İsrail askerleri için hiçbir tehdit oluşturmayan kızının haksız yere götürüldüğünü söyledi. Kızı Ahed'in evlerinin önünden İsrail askerlerini kovduğu görüntülerin gerekçe gösterilmesinin ise tamamen saçmalık olduğunu belirten Bassem Temimi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne ben ne de çocuklarım direnişten asla vazgeçmeyecek. Kızım işgal topraklarında büyüdü ve hep İsrail askerlerine karşı cesurca davrandı. Evinin önüne gelen askerlere direnmesi ise çok normal. Tüm dünya ve özellikle Türk basınından şunu talep ediyorum. Bize yapılan zulmü tüm gerçekliğiyle anlatsınlar. Kızımın özgürlüğü için bizimle beraber mücadele etsinler. "

  • HAYAL KURAMIYORUM
  • Şimdiye kadar 11 kez gözaltına alınan baba Temimi'nin sadece kızı değil iki oğlu da İsrail askerleri tarafından defalarca şiddet görmüş. Ahed'in 14 yaşındaki kardeşi Muhammed Temimi ise İsrail askerlerinin saldırısı sonucu ağır yaralanmış ve halen hastanede yoğun bakımda tedavi görüyor. Ahed Temimi, tutuklanmadan bir süre önce Quds News ile yaptığı röportaj görüntülerinde şunları söylemişti: "Biliyor musunuz okyanus benim köyüme sadece 30 dakika uzaklıkta ancak bizim oraya gitmemiz yasak. Kontrol noktasının kapalı olduğu günlerde okula bile gidemiyoruz. En çok beden eğitimi dersini seviyorum. Eğer işgal altında yaşamasaydık spor alanında kendimi geliştirmek isterdim. Ancak geleceğim ile ilgili hayal kuramıyorum. Çünkü işgalci İsrail askerlerini ve köyümüzü çevreleyen Yahudi yerleşimleri her gün gördükçe hayallerimden vazgeçiyorum. "
ÖMÜR BOYU HAPİSTE YATACAK

Baba Temimi, kızının mahkeminin ardından İsrail'in kuzeyindeki bir hapishaneye nakledildiğini belirtti. Ahed'in nasıl bir ceza alacağı ise belirsizliğini koruyor. Diğer yandan İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennet, Ahed Temimi için "Ömrü hapishanede son bulacak" şeklinde skandal bir açıklamaya imza attı. Bennet'in bu acımasız sözlerine sosyal medyadan tepkiler çığ gibi büyürken, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'da "Hakettiğini bulacak" şeklinde konuştu. Lieberman, ''Müdahil olan herkes, sadece kız değil, ailesi ve çevresindekiler de hak ettikleri şeyden kurtulamayacaklar. Gün içinde vahşileşen gece olduğunda yakalanır. Bu da önemli bir mesajdır.'' ifadelerini kullandı.


GÖZLERİ BAĞLI KAHRAMAN

*

Diğer sembol isim ise Fevzi Cüneydi. Geçtiğimiz haftalarda Trump kararına karşı yapılan eylemler sırasında onu tanıdık. El-Halil kentinde 20 İsrail askerinin ortasında gözleri bağlı olarak götürülen Cüneydi başını eğmeyen kararlı duruşuyla direnişin sembolü oldu. 16 yaşındaki Cüneydi yedi çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu. Annesi ve babası hasta olan Cüneydi, ailesinin geçimini sağlamak için okulunu bırakmak zorunda kalmış. Sadece ailesini ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıktığında İsrail askerleri tarafından dövülen ve cezaevine konulan Cüneydi'nin tutukluluk hali devam ediyor.



İSRAİL ÇOCUKLARI ASKERİ MAHKEMEYE ÇIKARIYOR

* İsrail'in son günlerde Filistin'in Kudüs ve diğer şehirlerinde Filistinliler'e karşı uyguladığı şiddetin boyutu giderek artıyor. Sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinli çocuklar gözaltına alınıyor ya da tutuklanıyor. 1991 yılından bu yana hizmet veren Dünya Çocukları Hareketi de özellikle tutuklu çocukların haklarını savunmak için çalışmalar yürütüyor. Hareketin Filistin Direktörü Halit Quzmar, İsrail'in her yıl 700'den fazla çocuğu tutukladığını belirtiyor. Çocukları hapse giren ya da gözaltına alınan ailelere avukat sağlayan dernek, aynı zamanda çocuklara uygulanan fiziksel şiddetin raporlara geçmesini sağlıyor.


İŞKENCELERİ BELGELİYORUZ

* Tutulan raporları uluslararası toplumun bilgisine sunduklarını belirten Quzmar, İsrail'in çocuklara uyguladıkları işkence ve kötü muameleyi ile ilgili belgeler hazırlayıp dünya kamuoyunu harekete geçirmeyi çalıştıklarını anlatıyor. Eylemlerin arttığı son haftalarda her gün onlarca çoçuğun tutuklandığını ifade eden Quzmar sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail, askeri mahkemlere çocukları çıkaran dünyadaki tek ülke. Şu an İsrail cezaevlerinde 350 çocuk bulunuyor. Gözaltına alınan ve tutuklanan çocuklara insanlık dışı bir şiddet uygulanıyor. Tutuklamaların çoğu gecenin bir yarısında onlarca İsrail askerinin evlere yaptığı baskınlar gerçekleşiyor. 12 yaş ve üzerindeki çocuklar için tutuklama ve yargılama kararı çıkarıyorlar. Bazen 5 ya da 10 yaşındaki çocukları tutukluyorlar. Ancak onları mahkemeye çıkarmadan bir süre hapiste tutup geri salıyorlar."


ÇOCUKLAR BARIŞ İÇİNDE BİR ÜLKE İSTİYOR

* Ahed Temimi, Fevzi Cüneydi ve Ahmet Manasıra'nın davalarını yakından takip ettiklerini belirten Hareket'in Filistin Direktörü Halit Quzmar, bu konuda şunları söyledi: "Ahed Temimi'nin evinin önüne her gün İsrail askerleri geliyordu. Bilerek sözlü ve fiziksel saldırıda bulunuyorlardı. Şimdi dava sürecini takip ediyoruz, ellerinde sadece Ahed'in askerlere direnen görüntüleri var. Fevzi Cüneydi'nin mahkemesinde bir İsrail askeri onun taş attığını öne sürdü, bir diğeri ise ona şahitlik yaptı. Biz itirazımı sunduk ve bekliyoruz. Maalesef Ahmet Manasıra ise 9 yıl hapse mahkum edildi." Filistinli çocukların işgal topraklarında büyüdüklerini belirten Ouzmar, onların sadece barışın hüküm sürdüğü bir ülke istediklerini söyledi.


KANLAR İÇİNDEYKEN HAKARET ETTİLER

Ahmed Manasıra'yı yerde kanlar içinde yatarken Yahudi yerleşimcilerin küfürlerine ve hakaretlerine maruz kaldığı video görüntüleriyle tanıdık. Amca çocukları Ahmed ve Hasan Manasıra "bıçaklı eylem" gerçekleştirdikleri iddiasıyla İsrail güçleri tarafından üzerlerine ateş açılmıştı. 15 yaşındaki Hasan Manasıra olay yerinde hayatını kaybederken, 13 yaşındaki Ahmed Manasıra'ya bir Yahudi yerleşimci aracıyla çarpmış ardından da şiddete maruz kalmıştı. Filistin'de günlerce Ahmet Manasıra'nın özgürlüğe kavuşması için eylemler düzenlenmişti. Şu anda 15 yaşına gelen Ahmet Manasıra, 9 yıl hapse mahkum edildi. Hakkında şiirler, şarkılar yazılan ve her eylemde fotoğrafları taşınan Manasıra, İsral'in çocuklara uyguladığı şiddetin unutulmaz simgelerinden biri olarak hafızalara yer etti.


#Filistin
#Direniş
#Çocuklar
6 yıl önce