|

Göbeklitepe'de sıkıntı yok

Göbeklitepe'ye beton dökülüyor iddialarını yalanlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı dün bir heyetle kazı alanında incelemede bulundu. Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, Göbeklitepe girişine yapılan yaya yolunun zemine zarar verilmeyen özel bir yöntemle korunduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:12 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakanlık özel bir heyetle Göbeklitepe'de incelemede bulundu.
Bakanlık özel bir heyetle Göbeklitepe'de incelemede bulundu.

2014 yılında hayatını kaybeden Göbeklitepe kazı başkanı Klaus Schmidt'in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt'in Göbeklitepe kazı alanında iş makinleri kullanılıyor, yürüyüş yoluna beton dökülüyor iddialarına Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

Önceki gün yazılı açıklama yaparak tarihi dokuya zarar verilemediğine dikkat çeken Bakanlık özel bir heyetle Göbeklitepe'de incelemede bulundu. Kazı alanına girişte, yaklaşık bir kilometrelik yaya yoluna beton döküldüğü ve iş makinelerinin kullanıldığı iddialarını da yalanladı.

Göbeklitepe'de incelemede bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, "Yol çalışmasında doğal zemin üzerine keçe koruyucu malzeme ile kaplama yaptıktan sonra üzerine stabilize bir malzeme ve onun üzerine de küp taşları konuluyor. Kazı alanına doğal bir ulaşım yok. Bu bir kilometrelik yolla ulaşım sağlanabiliyor" dedi.

RESMİ AÇILIŞ OLACAK

"Yolda kesinlikle bir asfalt veya beton kullanımı söz konusu değil. Sadece küp taşlarının dağılmasını önlemek için aynı malzemenin üzerinde bir basit harçlı bordürler var. Kazı alanının çok gerisinde bu yol zaten sonlanıyor" diye sözlerine devam eden Kocameşe, mevcut çalışmalarımız Nisan ayında tamamladıktan sonra resmi açılışı yapacaklarını söyledi.

Bir rapor hazırlayacağız

Bu tür arkeolojik alanların etrafında doğal malzemeden vazgeçilmemesi gerektiğini belirten gözlemci Necmi Karul ise şöyle konuştu: "UNESCO dünya mirasına aday olan Göbeklitepe'ye ulaşmak için yolun yapılması şart. Sadece kullanılan beyaz taşlarla ilgili bir endişemiz var. Onunla ilgili de bir önerimiz olacak, rapor düzenleyeceğiz."

#Mahmut Kocameşe
#Göbeklitepe
6 yıl önce