|

Haydi kadınlar camiye ama...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Almanya’da bir cami açılışında kadınları camiye çağırdı. Ancak camilerin mimari yapısı kadınların burada rahatça ibadet etmelerini engelliyor. Sorunların aşılması için öncelikle yeni camilerde mimari yapının tarihi camilerde ise erkek zihniyetinin bir an önce değişmesi şart.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2018 Pazar
Güncelleme: 13:23 - 6/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Haydi kadınlar camiye ama...
​Haydi kadınlar camiye ama...

Son birkaç yıldır sadece İstanbul’da değil Anadolu’nun farklı şehirlerinde de şu var: Kadınlar vakit namazlarını kılmak için camilere gidiyorlar. Toplu kılınan namaz sevinci, hep birlikte edilen dua, duadan sonra az önce omuz verdiğin kişiyle selamlaşıp birkaç cümleyle yapılan sohbetin tadına doyulmaz. Yani camiler artık sadece dışarda koşturan kadınların ya da öğrencilerin namaz kılmak için uğradıkları mekanlar değil ev kadınlarının da uğrak yeri. Camilerdeki ortamı sosyal hayatlarıın bir parçası olarak gören bu kadınlar ne yazık ki camilerde yeterince değer görmüyor. Caminin ana mekanında korka korka geziyor zira her an köşeden bir beyefendinin ‘hanım, hanım burası erkeklerin’ diye uyarması kaçınılmaz. Eğer şanslıysa camide azar işitmeden vakit geçirebilir ancak ezan okunduktan sonra sessizce oradan uzaklaşması şartıyla.Çünkü o tarih kokan ve insanı mest eden kısımda namaz kılma hakkı kadına tanınmıyor. Doğru dışarıya ya da caminin en izbe köşesine marş marş!

BAKIMSIZ VE KİRLİ BÖLÜMLER

Sorun sadece namaz kılınan yerde yaşanmıyor tabi. Çoğu caminin abdest alma yeri yok, olanlar ise son derece pis. Erkekler cami avlusunda şırıl şırıl akan şadırvanlardan abdest alırken kadınlar doğru tuvaletin içine orada pis kokular içinde huşu içinde alabilirse abdestini tazeleyebilir.

Geçtiğimiz hafta Köln’de cami açılışı yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan camilere kadınların da gönül rahatlığıyla girmesi gerektiğini yüksek sesle dile getirdi ve Diyanet İşleri’ne bu konuda çalışma yapması gerektiğini söyledi. Bu söz kadınlar olarak hepimizin gönlünü okşadı. Gerçekten büyük bir heyecanla nasıl bir düzenleme yapılacak diye bekliyoruz. Cami mimarisi üzerine uzun yıllar çalışmalar yapan mimar Gülzar Haidar yazdığı makalelelerde sık sık bu konuyu ele alıyor ve cami mimarisinin artık günümüz şartlarına uygun yeniden yapılanması gerektiğini söylüyor. Yeni yapılan camilerde kadınlar için ayrılan bölümler üzerine yeni mimari çalışmalar yapılması şart olduğunu sözlerine ekliyor.


Karneleri kötü

Bir yıl önce “Kadınlar Camilerde” sloganıyla bir grup kadın İstanbul’da camilerde yaşanan sorunlar üzerine harekete geçmişti ve yaptıkları tespitleri bizimle paylaşmışlardı. Biz de bu tespitlere eklemeler yaptık. İşte İstanbul’daki camilerin karnesi:

Süleymaniye Cami abdesthanesi büyük ve kullanışlı ancak her vakitte açık olmuyor. Kadınların caminin ön tarafına geçilmesine izin verilmiyor.

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii abdesthanesi çok küçük ve oldukça pis. O güzelim caminin mimarisin karşısında derme çatma bir yapı olarak duruyor. Yine cami içerisinde kadınların namaz kılması için ayrılan kısım çok küçük, üst kata çıkan merdivenler yaşlılar ve çocuklu kadınlar için çok tehlikeli

Beşiktaş Sinan Paşa Camii’nin abdesthanesi kullanışlı, kadınlara ayrılan alan tam olarak eşit olmasa da yeterli.

Hırka-ı Şerif Camii’nin kadınlar kısmı oldukça küçük.
Bulgurlu Camii’nde camide kadınların abdest alması için ayrılan bölümü kilitli.

Çemberlitaş Atik Ali Paşa Camii kadınlar için abdest alma yeri oldukça iyi. Kadınlar burada kışın sıcak sudan abdest alabiliyor.

Taksim Ağa Camii’nin bahçesindeki kadınlar abdesthanesi tuvaletin içinde olsa da en azından temiz ve bakımlı. Namaz kılmak için kadınlara kapının girişinde ayrılan yer küçük ve bakımsız.

Sümbül Efendi Camii’nde kadınlar için ayrılan kısım camiden uzak ve tarihi yapının bir parçası değil. Üstelik genellikle pis ve bakımsız.

#cami
6 yıl önce