|

Her sanatçı kültürünün ürünüdür

Ressam Can Göknil’in yarım asırlık sanat hayatını yansıtan retrospektifi ziyarete açıldı. 73 yaşındaki Göknil , “Sanatçının kendi özgün dili ve anlatımı olması lazım. Zaman geçtikçe anladım ki herkes kendi kültürünün ürünüdür” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:16 - 19/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Sanatçı Can Göknil yeni sergisini anlattı.
Sanatçı Can Göknil yeni sergisini anlattı.

Resimden heykele, çocuk kitaplarından yetişkin öykülerine çok yönlü bir sanatçı olan Can Göknil’in retrospektifi ziyarete açıldı. Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda düzenlenen sergi sanatçının yarım asırlık sanat serüvenine ışık tutuyor. Sergide 73 yaşındaki Göknil’in Amerika’da başlayan sanat sürecinden günümüze uzanan sanat felsefesinin izlerine tanık oluyoruz.

GÖZ VE SÖZ ÖN PLANDA

Yaşamı boyunca kimlik meselesini ön planda tuttuğuna değinen Göknil, 75 yılından beri öz kültür araştırması içine girdiğibi söyledi. “Hem sanatçı hem de Türk kimliğim benim için hep önemliydi” diyen Göknil şunları kaydediyor: “Sanatçının kendi özgün dili ve anlatımı olması lazım. Bunu 20 yaşında nasıl ifade edecektim? Zaman geçtikçe anladım ki herkes kendi kültürünün ürünüdür. Ben de 1975’lerden beri bir öz kültür araştırması içine girdim. Mitoloji, kültür tarihimiz, Orta Asya’dan Anadolu’ya Bizans ile olan diyaloğumuza kadar… Desenleri çizdikçe kendi yorumumu yapmaya başladım. Benim sanatımın ana teması da galiba bu: Göz ve söz. Gözün gördüğünün sözü de vardır. İkisi birbirini besliyor.”

KİTAP EŞLİK EDİYOR

23 Mart’a kadar sürecek sergiye yazarlığını Oğuz Erten’in yaptığı “Can Göknil, Yaşamı ve Sanatı” isimli kitap eşlik ediyor. Sanatçının hem yazar hem ressam kimliğine dair tüm detayların yer aldığı kapsamlı çalışmayı sergide incelenemeniz mümkün. Göknil kitap hakkında ise şunları kaydediyor: “1972’den eğitim aldığım, çalıştığım ve yaşadığım New York yıllarımdan bugüne uzanıyor. Bu eserlerin hiçbiri elimde yoktu. Kitap dolayısıyla da çok kapsamlı bir araştırma yapıldı. Bu yaşımda hepsini bir arada görmeyi hakettiğimi düşünüyorum.”


Yeni araçlar beni besliyor

Çok yönlü bir sanatçı olan Göknil, farklı mecralardaki üretimlerinin sanatsal açıdan kendisine nefes aldırdığını söylüyor. İfade aracımı değiştirmek hoşuma gidiyor diyen sanatçı, “Peş peşe resim yapamazsınız. Bir takım heykeller, objeler, çocuk kitapları, büyükler için öykü kitaplarım var… İfade aracımı değiştirmek benim hoşuma gider. Çünkü bir nefes oluyor. Başka bir gözle bakıyorum. İnsan kendini yenileme fırsatı buluyor” diyor. Özellikle Can Çocuk tarafından yayımlanan kitaplardaki çizimleriyle minik okurlara ulaşan sanatçı çocukların doğallığından beslendiğini dile getiriyor.

#Can Göknil
5 yıl önce