|

İslam dünyasının sesi olacağız

Albayrak Medya bünyesinde yayın hayatına başlayan Mecra, İslam dünyasında yaşanan gelişmeleri tüm boyutlarıyla ele alarak bu coğrafyayı yakından tanımamızı sağlıyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci-Yazar Taha Kılınç, “Burada Ortadoğu’nun sıcak gündeminden yemeklerine kadar pek çok konuyu ele alacağız. Mecra, İslam dünyasının sesi olacak” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2018 Pazar
Güncelleme: 12:17 - 13/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
Mecra’da bir de Kudüs ile ilgili bir mikro site bulunuyor
Mecra’da bir de Kudüs ile ilgili bir mikro site bulunuyor
Albayrak Medya bünyesinde yayın hayatına başlayan
, gzt.com/mecra adresinde okurla buluştu. İslam dünyasında yaşanan gelişmelerin sıcak gündemden, portrelere, kitap okuma önerilerinden zengin fotoğraf ve video içerikleriyle servis edildiği sitenin genel yayın yönetmenliğini ise Gazeteci-Yazar Taha Kılınç üstleniyor. Gündemde sürekli bir haber akışının olduğunu fakat
'da bu gündemin arka planında yaşanan gelişmeleri ayrıntılı olarak ele alacaklarını belirten Kılınç, aylık bir dergi gibi içerik üreteceklerinden bahsediyor. Kılınç, birinci hedeflerinin Türkiye'de yaşayan insanlara İslam coğrafyasını tanıtmak olduğunu belirtiyor.
* Böyle bir site kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

Mecra'yı kurma fikri Albayrak Holding İcra Kurulu üyesi Mesut Albayrak ve Piri Medya Genel Müdürü Ömer Karaca'dan çıktı. İslam dünyasıyla ilgili okurlarımızın takip edebileceği ve durmadan haber akışının sağlandığı kaynaklarımız zaten mevcut. Bunun dışında genç arkadaşlarımızın İslam dünyası hakkında bilgi edinebileceği, fotoğraf ve video olarak faydalanabilecekleri bir kaynak oluşturmayı hedefledik. Yani burası bir mecra olsun ve insanlar burada kendilerini bulsunlar istedik. Sitenin ismi de buradan hareketle ortaya çıktı.


DERGİ FORMATINDA ÇALIŞIYORUZ
* Sitenin içeriğinden bahseder misiniz biraz?

Sitede "Sıcak gündem, portreler, hareketler, doğru mu, karenin söylediği gibi bölümlerimiz yer alıyor. Sıcak gündem bölümümüzde son dakika bir haber akışına yer vermiyoruz. Bunun yerine örneğin geçtiğimiz haftasonu Lübnan'da bir seçim gerçekleşti. Sitemizin ilk açılış versiyonunda Lübnan siyasetini incelediğimiz bir makaleye yer verdik. Yani "Lübnan siyasetinin özellikleri nelerdir? Lübnan siyaseti neden bu kadar kırlgan?" gibi başlıklarla Lübnan siyasetini inceliyoruz. Gündemde sıcak gelişmeler yer aldıkça "Neden bu problem var, bu problem bizi neden ilgilendiriyor ve bu konuyla ilgili bilmemiz gereken temel şeyler neler?" sorularına cevap bulacağız. Yani dergi formatında çalışacağız.

*
'da İslam dünyasıyla ilgili önemli aktörleri de görüyoruz...

Evet... Portreler bölümünde İslam dünyasıyla ilgili önemli aktörleri ele alıyoruz. Ama burada sadece Müslüman aktörleri değil gayrimüslim aktörlere de yer veriyoruz. İslam dünyasının bazen karşı cephesinde durmuş bazense Müslümanlarla işbirliği yaparak münasebet kurmuş aktörleri incelemeye çalışıyoruz.


HUZURLU BİR ALAN
* Sitenin "Doğru mu?" bölümünde de yanlış bildiğimiz haberler teyit ediliyor değil mi?

Evet... Sitemizin bu kısmını oldukça önemsiyoruz. Bu piyasada özellikle sosyal medyada bir sürü teyitsiz haber var. Bunlar da insanlarda kafa karışıklığına neden oluyor. "Doğru mu?" bölümünde de yine İslam dünyası merkezli teyitler yapacağız. Örneğin "Kaddafi askeri okulu Türkiye'de okudu" bilgisi. Bu konuyla ilgili sitede örnek metne yer veriyoruz.

* Tüm bunlardan hareketle Mecra'nın temel hedefi nedir?

Sitemizin üç ana hedefi var: Birinci hedefimiz az evvel de belirttiğim gibi buradaki insanlara İslam dünyasını tanıtmak. İkinci hedefimiz Türkiye'de binlerce yabancı öğrenci var. Farklı coğrafyalardan gelen bu öğrencilerin bilgilerini aktardığı bir platforma dönüşmek istiyoruz. Sitemizin üçüncü misyonu ise Rahmetli Cahit Zarifoğlu'nun Mavera dergisinde yaptığı gibi, yazmak isteyen ama kendini ifade etme “mecra”sı bulamayanlara huzurlu ve serbest bir alan sağlamaya çalışıyoruz.

  • MECRA’NIN AÇILIŞ KAPISI ‘KUDÜS’
  • *
    ’da bir de Kudüs ile ilgili bir mikro site bulunuyor... Kudüs ile ilgili hazırladığımız bu mikro sitede şehrin tarihini, aktörlerini, şehrin günümüzdeki planıyla birlikte üç boyutlu görsellerini okura sunuyoruz. Bu alanda çok geniş bir çalışma yapıldı. Mecra, Türkiye’de Kudüs’le ilgili yayın yapan sitelerin en ayrıntılısı oldu diyebiliriz. İçinde uzman görüşleri ve şehrin işgalden sonra aldığı manzaralar da yer alıyor. Haritalarımız var. Görsellik açısından da çok zengin bir site oldu. Burası Mecra’nın açılış kapısı gibi oldu Kudüs ile ilgili temel bilgilere sahip olmak isteyenler için bu bölümümüz oldukça faydalı olacaktır.
#Albayrak Medya
#Mecra
#Kudüs
6 yıl önce