|

İstanbul’daki düğünün yemeği Afrika’da pişti

Geçtiğimiz hafta dünya evine giren doktor çift Muhammed Atak ve Süheyla Keleş, Afrika'daki yoksulluğa ve gün geçtikçe artan israfa dikkat çekmek için düğün yemeklerini Kenya'daki bir yetimhanede verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/11/2015 Pazar
Güncelleme: 20:59 - 21/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Gönüllü hizmet için gittiği Afrika'dan yüreği buruk bir şekilde dönen doktor Muhammed Atak, "O coğrafyaları görenler için hayat ikiye ayrılır: Afrika öncesi ve Afrika sonrası" diyerek başlıyor sözlerine. İstanbul Tıp Fakültesi'nde öğrenciyken Yeryüzü Doktorları ile tanışan ve katıldığı sosyal sorumluluk projeleri kapsamında birçok mülteci kampını ziyaret eden Atak "Onlar için daha neler yapabiliriz" diye epey bir kafa yormuş. Tam da evlenme arefesinde olduğu sırada düğün yemeğini Kenya'daki yetimhanede vermeye karar veren Atak'ın bu fikrini kendisi gibi doktor olan eşi Süheyla Keleş de memnuniyetle karşılamış. Gectiğimiz hafta Zeytinburnu'nda evlenen çift düğün yemeklerini tam hayal ettikleri gibi Kenya'daki bir yetimhanede verdiler. Düğüne katılan davetliler bu organizasyondan o kadar etkilendi ki onlar da bundan sonra düğün ve sünnet yemeklerini Afrika'daki çocuklarla paylaşma sözü verdi.



BAKIŞIMIZ DEĞİŞTİ


Yaklaşık bir yıldır Genç Yeryüzü Doktorları'nın başkanlığını yapan Atak, daha önceleri de birçok STK'da aktif görev alarak sosyal sorumluluk projelerinde bulunmuş. Eşiyle de yine bu vasıtayla tanışan Atak, Afrika ülkesi olan Çad'a gittiği sırada gördüğü manzarayı uzun süre hafızasından silememiş. 10 günlük periyodlarla kaldığı yoksul ülkelerdeki zor şartlar, onun hayata olan bakış açısını değiştirmiş. Attığı her adımda, yapacağı her masrafta sürekli oralardaki sefaletin zihnini meşgul ettiğini belirten Atak " Ülkesindeki savaştan dolayı fakirliğin olduğu bir coğrafyaya sığınan insanların hayatta kalma mücadelelerine şahit olduk.Bu gerçekten çok zor bir durum. Yokluk, hayal edebileceğimizin de çok ötesindeydi. Oraya dair düşüncülerimiz bizi iyice birbirimize kenetledi ve orası için birşey yapmak istedik" şeklinde konuşuyor.



ZORUNLU DEĞİ L GÖNÜLLÜ


Zorunlu hizmet kapsamında ise Bitlis'in en ücra köyüne gitmeyi tercih eden Atak, kırsal kesimdeki şartlar ile şehirlerdeki şartların çok farklı olduğunu söylüyor. O bölgelerde hekim olup insanlara yardım etmiş olmanın mutluluğunu yaşayan Atak, "Sevdiğimiz şeylerin kıymetini anlamak adına İstanbul'dan uzaklaşmak istedim. Mecburi deniyor ama benim için bu gönüllü hizmetti. Her ne kadar ilk etapta zorlansam da orada yokluklar içinde yaptığım görevle insanlara faydalı olmanın mutluluğunu yaşıyorum"diyor.







Çiftlere örnek oldular


Arkadaşlarıyla sadece Afrika değil dünyanın her yerindeki yoksul ülkeler için çalışmalar yaptıklarını belirten Atak "Bizler meslek ve imkan sahibi insanlar olarak daha çok paylaşmayı bilelim diye çaba sarf ediyoruz" diyor. Genç çiftin birçok arkadaşının düğün ve mevlid yemekleri için yoksul ülkeleri tercih etmesi de onları bir hayli sevindirmiş. Hatta birçok aile Atak çiftiyle iletişime geçerek kendilerinin de bu tarz etkinlikler yapacağını ve kendilerine yol göstermelerini istiyormuş.


#Genç Yeryüzü Doktorları
#Muhammed Atak
#Yeryüzü Doktorları
8 yıl önce