|

Karlı havada ayakkabı üzerine çorap giyin

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.Dr.Serdar Necmioğlu, buzda en fazla düşmelerin yaşandığı yerlerin kaldırımlar olduğunu belirterek bunu önlemek için kısa adımların atılması gerektiğini söyledi.Kauçuk ve yumuşak tabanlı ayakkabı giyilmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr.Necmioğlu, giyilen ayakkabının bileği sarması gerektiğini ifade etti.

Yeni Şafak
11:32 - 25/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:38 - 25/01/2016 Pazartesi
IHA
Gündem
Gündem

Prof.Dr.Nemcioğlu, karlı havalarda düşme sonucuyla meydana gelen kırık vakalarının önlenmesi konusunda uyarıda bulundu. Karlı havalarda ayakkabı seçiminin önemli olduğunu anlatan Necmioğlu, karda yürümelerde dikkat edilmesi gereken konular hakkında şöyle bilgi verdi: "Kar yağışı ve soğukların başlamasıyla beraber düşme ve kırık oranları artmaktadır. Bölgemizde kar ve buzlanmadan dolayı çok sayıda kırık yaşanıyor. Özellikle soğuk ve donma riski olan havalarda; yaşlı, kemik erimesi olan görmede bozukluk yaşayan hastaların mümkün olmadıkça dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Çıkmak zorunda olanlar birtakım tedbir almalıdır. Bu tedbir ışığında ayakkabı seçimi çok önemli. Ayakkabıyla ilgili olarak, özellikle kauçuk tabanlı, yumuşak tabanlı ve tırtıllı ayakkabı giyilmesi gerekiyor. Kayma esnasında, ayak bileklerinin kırılmasını engellemek amacıyla, bot türü ayak bileklerini saran ayakkabıların giyilmesini tavsiye ediyoruz."



Kar aşırı yağmışsa veya buzlanma varsa ayakkabı üzerine çorap giyilmesinin kaymayı önemli oranda azaltabileceğini anlatan Necmioğlu, şunları söyledi:"Giyim anlamında özellikle yaşlılar, yünlü ve kalın kumaşları birkaç kat giymelerinde fayda vardır. Çünkü elbisede düşme esnasında kırılmayı önleyici fayda sağlar. Yürüme konusunda sert, hızlı ve geniş adımlar atılmaması gerekiyor. Kısa adımla, sürünme şeklinde yavaş adımlarla yürümek gerekiyor. En fazla düşmenin yaşandığı yer kaldırımdır. Kaldırımlarda çıkma inme esnasında düşme oranı çok fazla. Kaldırımdan inerken, çıkarken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yine yürürken elleri ceplere bırakmamak gerekiyor. Çünkü ellerimiz bir denge çubuğu şeklinde vücudu dengeliyor. Eller cepte olduğu zaman, kayıp düşmede kafa travmasıyla karşılaşabilmek mümkün. Bundan dolayı ellerin dışarıda olması büyük avantaj sağlıyor. Yürüme esnasında poşet taşınmaması gerekiyor. Ellerin dolu olmamasını sağlamalıyız."



Çocuklarınızı kucağınızda taşımayın


Karlı ve buzlu havalarda çocukların kucakta taşınmaması gerektiğini belirten Necmioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:


“Başka bir önerimiz, çocukların kucakta taşınmamasıdır. Çocukları kucakta taşıdığımızda kayma riski artıyor. Kayma esnasında çocukta birtakım risk oluşur. Trafikte kaldırımın olmadığı yerde yürünüyorsa, araçları karşıda görebilecek şekilde yürüme moduna girilmesi gerek. En çok yaşlı hastaların kalça kırıklıkları meydana geliyor. Bunlar basit bir problemle ortaya çıkıyor. Yine el bileği, dirsek, ayak bileği kırık vakalarını karla beraber çok sıkça görüyoruz."

#Prof. Dr. Serdar Necmioğlu
8 yıl önce