|

Modern insanın tercihi öykü

Son yıllarda öykü dergilerinin ve kitaplarının sayısının artması “Öykücülüğümüz yükselişe mi geçti?” sorusunu akıllara getirdi. Necip Tosun’a göre, modern insanın beklentileriyle örtüşen sanatların başında öykü geliyor. Yazar Hüseyin Su da, “öykü türüne ilişkin fark edilir bir ilgi artışı var” diyor.

Hatice Saka
04:00 - 13/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:02 - 13/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
 Necip Tosun’a göre, modern insanın beklentileriyle örtüşen sanatların başında öykü geliyor.
Necip Tosun’a göre, modern insanın beklentileriyle örtüşen sanatların başında öykü geliyor.

Son yıllarda öyküye olan ilgi artıyor. Peki öykümüz gelişiyor, yükseliyor mu? Necip Tosun, öykücülüğümüzün yükselişte olduğunu söyleyenlerden. Tosun Post Öykü, Hece Öykü, Öykü Gazetesi, Öykülem gibi dergilerin hareketlilik sağladığını düşünüyor.

BEKLENTİYE CEVAP VERİYOR

Tosun, meselenin modern hayat ile de ilgisi olduğunun altını çiziyor: “Modern insanın beklentileriyle örtüşen sanatların başında öykü gelir. Öykü, romana göre iktisatlı yapısı (kısa) ve şiire göre anlam açıklığıyla modern insanı rahatlıkla yakalayabilecek bir tür. Yani öykü, kısa ve yoğun yapısı, anlam açıklığı ve gündelik hayata denk düşen yalın, dolaysız anlatımı ile modern insanın beklentilerine cevap verebiliyor.”

Usta yazar Hüseyin Su da öykü türüne karşı fark edilir bir ilginin olduğunu belirtiyor. Su şunları söylüyor: “Hem öykü yazarları hem de okurlar açısından öyküye dair bir ilginin varlığı belli. Öykü etkinlikleri, yarışmalar, öykü kitaplarının yayınevlerince istekle, hatta aranarak yayımlanışı da bu ilginin göstergesi sayılabilir. Yine de ‘öykünün yükselişi’ ifadesi doğru bir ifade değil gibi geliyor bana. Nereye yükseldi öykü, kitaplar bin adet basılıyor ve birkaç yılda ancak bitiyor. Türk öykücülüğünün tarihsel serüvenini, bugün bulunduğu yeri, sorunlarını biliyoruz.”


ŞİİR MEŞKE DÖNMELİ

Su, ayrıca sanal ortamın ‘şiir dikkatini’ bozduğunu da belirtiyor: “Şiire dair birikimimiz de giderek gereği gibi değerlendirilemiyor kanaatimce. Sanal ortam ve sanal ilgiler şiir dikkatini azaltıyor, hatta bozuyor. Usta şairler, yükü omuzlayıp şiir dergileri çıkarmıyor. Evet ilgi görmüyor ama şiirin ancak bu dergilerde öğrenilebileceğini şiirle ilgilenen her insan mutlaka bilir. Edebiyatın öğrenilmeden yapılacağı zannı, sanırım en çok şiirde kendini gösteriyor. Şiir geleneği, yeniden meşke dönmeli.“


PARLAK GÜNLER GERİ GELECEK

Tosun, öykü üzerine çalışan genç yazarların varlığını önemsediğini söyleyerek şunları belirtiyor: “Bu durum edebiyatın sadece şiir yazmak olarak algılandığı dönemi artık aştığımızı gösteriyor. Artış eğer niteliğe de taşınabilirse, giderek 1950’lerin parlak günlerini yakalayacağını söyleyebiliriz” diyor. Tosun, şiirin de güçlü yürüyüşünü sürdürdüğünü söylüyor.

#Öykü
#Necip Tosun’
6 yıl önce