|

Nuh'un Gemisi'nin Don Kişotu'yum

Kaşif İlhan Durupınar'ın Nuh'un Gemisi olduğunu iddia ettiği Doğubeyazıt'taki oluşum hakkında 22 yıldır araştırmalar yapan ve çektiği belgesel büyük ses getiren yönetmen Mehmet Cem Sertesen, şimdi de "Nuh'un Gemisi: Asrın Keşfi" adlı bir kitap çıkardı. Kitapta belgeselde anlatamadıklarını ele aldığını söyleyen Sertesen, "Nuh'un Gemisi'ni dünyaya tanıtma işini kendime misyon edindim. Bir yerde bu işin Don Kişotluğunu yapıyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 05:38 - 17/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cem Sertesen, ünlü fotoğrafçı Ara Güler ile birlikte
Cem Sertesen, ünlü fotoğrafçı Ara Güler ile birlikte

Kur'an, İncil ve Tevrat'ta anlatılan Nuh'un Gemisi, bugüne kadar pek çok araştırmaya konu oldu. Harita mühendisi yüzbaşı İlhan Durupınar'ın 1959 yılında Ağrı Dağı'nda bulunan kalıntıların Nuh'un Gemisi'ne ait olduğu yönündeki iddialardan yola çıkarak bölgeye gidip belgesel hazırlayan yönetmen Mehmet Cem Sertesen, şimdi de "Nuh'un Gemisi: Asrın Keşfi" adlı bir kitap çıkardı. Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan ve 9. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri töreninde gösterilen bu belgeselden farklı olarak yönetmen kitapta, okurun "Nuh'un Gemisi nerede?" sorusunun cevabını bulacağını iddia ediyor. Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Erkan Kösedağ'ın teşviki ve usta fotoğrafçı Ara Güler'in fotoğraflarıyla zenginleşen kitapta, Dr. Ahmet Bekaroğlu'nun Nuh Tufanı'na yönelik hazırladığı kutsal kitap taramaları da yer alıyor. Geçtiğimiz hafta CNR Kitap Fuarı'nda Ara Güler ile birlikte kitabın imza gününde okurla buluşan Sertesen, "Bu kitabımızda Nuh'un Gemisi'nin konum bilgilerini okurla paylaşıyoruz. Bu bilgi de kaşif Durupınar'a ait" diye konuşuyor.

* Belgeseli kitaba dökme fikri nasıl ortaya çıktı?

Geçtiğimiz yıl TRT Belgesel Ödülleri'nde belgeselimiz büyük bir yankı uyandırdı. Basında yer almadığım televizyon, gazete ve radyo kalmadı diyebilirim. Bu belgesel 22 yıllık bir süreci kapsıyor. Hiç kimse böyle bir çalışma yaptığımdan haberdar değildi. Onu çocuğum gibi büyüttüm.

İlk önce hobim gibi bir şeydi. Sonrasında ciddi bir yere geldi. Belgeselim NTV'de yayınlandı. İlgi fırtınasının dindiği anda Erkan Bey beni aradı ve Ahmed-i Hani Kültür Festivali düzenlediklerini filmimi ise İshak Paşa Sarayı'nda gösterimini yapmak istediklerini belirtti. Bu beni çok mutlu etti. Yaklaşık bir ay sonra da bir kitap yazıp yazmak istemediğimi sordu. Yaklaşık bir yıl içinde de kitabı hazırladık. Ara Güler'in bölgede çektiği fotoğraflar da belgesel görüntülerinden tarayarak kitaba aktardık. Belgeselle birlikte hafızalarda bir iz bıraktığıma inanıyorum. Kitapla da tarihe bir not düşüyoruz. Film internette yer almadığı için kitapla herkese ulaştırmak istedik.


FARKLI DİLLERE
ÇEVRİLECEK
* Belgeselden farklı olarak neler bulacağız bu kitapta?

Kitapta "Nuh'un Gemisi nerede?" bunun cevabını bulacak okur. Belgesel, sadece 30 dakika idi. Orada her şeyi anlatmam mümkün olmadı. Kitabımızda belgeselde anlatamadıklarımızı anlatıyoruz.

Aynı zamanda belgeselin kamera arkası hikayesine yer veriyoruz. Çünkü herkes bunu merak etmişti. "Ben o insanlara nasıl ulaştım? İlhan Durupınar'la nasıl tanıştım?" ile aynı zamanda Hz.Nuh, Büyük Tufan ve Nuh'un Gemisi hakkında da birçok bilgiyi okurla buluşturuyoruz. Bununla yetinmeyip ayrıca bir bilim insanın da makalesini ekledik kitaba. Makalede herkesin anlayabileceği ve yoruma mahal bırakmayacak son derece faydalı bilgiler yer alıyor.


* Neler anlatılıyor bu makalede?

Bekaroğlu, bu makale için Tevrat, İncil ve Kur'an'ı Kerim'den kitabi araştırmalar yaptı. Makalede "Üç tek tanrılı dinin kitabında tufan ve Hz.Nuh nasıl yer alıyor?" bunun cevabı veriliyor. Makalede tamamen bilimsel bilgiler yer alıyor. Benim o bölgeye gidip de yaptığım çalışmayı destekler nitelikte yapılmış bir çalışma değil. Bu makale benim kitabıma yapılmış bir katkıdır.

* Kitap, üç dine mensup kimselere de hitap ediyor mu?

Evet. Yalnız Müslümanlar değil Hristiyanlar ve Museviler de okuyacak bu kitabı. Zaten kitabımızın yayınevi, yabancı yayıncılarla anlaşmalar yaptı. Hatta Arap dünyasındaki çok büyük bir Katarlı yayınevi kitabı yayınlamak istiyor ve bu yayınevi tüm Arap dünyasına da dağıtım yapıyor. Kitabımız ayrıca 6-7 yabancı dile çevrilecek.


DİSNEY'İN YAPAMADIĞINI YAPALIM
* Kitapta belgeselde yer almayan detayların bulunduğunu söylediniz. Nedir o detaylar?

Durupınar'ın keşfiyle 1960 yılında bilim adamları ABD'den Doğubeyazıt'a geldi. Yapılan araştırmalarla o dönemde pek çok rapor tutuldu. Fakat kendilerine çıkardıkları 7-8 sayfalık araştırma sonuçlarından Durupınar'a sadece bir sayfa verdiler. Durupınar'la yaptığım röportajda bana "Bilim adamları ilk önce geldikleri için hayıflandılar ama araştırmalar bitince güle oynaya raporlarını zarflarına koydular. Walt Disney'den mektup aldım. Kendisi 50 milyon dolarlık bir yatırımla bölgeye bir tema park kurmak istiyordu" demişti. O dönemlerde ülkemiz ihtilalle uğraşıyordu. Bu yatırım ülkemizin güneydoğusunun kalkınması için çok önemliydi fakat gerçekleşemedi. İlhan Durupınar'ın bu keşfi Walt Disney kadar kimseyi heyecanlandırmadı.

* Tüm bu çalışmaları gerçekleştirmedeki amacınız ne?

"Ben 60 yıl önce Walt Disney'in yapmak istediğini bugün biz yapabiliriz" diyorum. Bölgemiz kalkınsın, insanlar orada minik minik ağaçlardan gemiler satsın, teyzeler orada gemi motifli atkılar, çoraplar örsün, yılda milyonlarca turist gelsin. Örneğin tıpkı bizdeki Van Gölü canavarı gibi İskoçya'da Loch Ness canavarı figürünü çekmek için kuyruklar oluşturan çok sayıda turist var. Bunun doğru olmadığı bilinse de inanılmaz bir turizmi yapılıyor. Yine Danimarka'da deniz kızı figürünü günde on binin üzerinde insan fotoğraflıyor. İşte biz de bunu yapabiliriz.

* Doğubeyazıt halkından ne gibi tepkiler alıyorsunuz peki?

Çok güzel tepkiler alıyorum. Ben bu işi kendime misyon edindim. Nuh'un Gemisi'ni dünyaya tanıtmak istiyorum. Bu işin Don Kişotluğunu yapıyorum bir yerde. Artık yakınlarımla bile bu konu hakkında pek fazla konuşmamaya çalışıyorum. Cumhurbaşkanımıza bunu anlatmak istiyorum. Çünkü güneydoğumuzun yıldızı böyle parlayacak.


HAZİNE SANDIĞIMI AÇACAĞIM
* Belgesel ve kitabın ardından şimdi de yeni bir belgesel hazırlığı aşamasındasınız...

Evet...İkinci belgesel, tamamen bilimsel olacak. Elimde 22 yıllık hazine sandığım var ve bugüne kadar her şeyi not ederek çalıştım. O bölgenin bilimsel raporları ile Atatürk Üniversitesi, Başbakanlık arşiv bilgileri ve Kaliforniya Üniversitesi Los Alamos National Labrotuvarı araştırmalarını gün yüzüne çıkaracağım. Jeofizik Mühendisi Doç.Dr. Salih Bayraktutan'ın bana verdiği ve hala değerlendiremedğim belgeler var. Salih beyle bölgede çekimler yapacağız. O da bu işe gönlünü vermiş biri. Bu belgesel, Doğubeyazıt'ı çok uzun görüntülerle anlatan bir belgesel olacak. İşin içinde Ara Güler de olacak.

* Ara Güler'in belgesele nasıl bir katkısı olacak?

Belgeselin Ara Güler ile ilgili olan bölümü bitti gibi. Büyük bir ihtimalle Ara Güler'i bölgeye götürüp 60 yıl önce çektiği fotoğrafın aynısını tekrar çektireceğim. Zaten kitapta da 60 yıl önce çektiği makine elinde. Güler'in sağlığı da el verirse bunu gerçekleştirmek istiyorum. Bu belgeselde insanlar Doğubeyazıt'ı, Nuh'un Gemisi'nin izinin olduğu bölgeyi tanıyacaklar. O bölgenin insanını da tanıyacak. O insanlardan hikayeler öğrenecekler. Çünkü onlar da yarım asırdır o hikayenin içindeler.

* Ne zaman bitirmeyi planlıyorsunuz?

Kesinlikle 22 yıl olmamalı. Çünkü ömrüm yetmez buna (Gülüyor). 1-2 yıl içinde bitirmeyi planlıyorum.

* Akademi çevrelerinden yaptığınız bu çalışmaları devam ettirecek birileri var mı?

Evet, iki tane öğrencim var. Belgesel filmimde bana çok yardımcı oldular. İkinci belgeseli de onların teknik desteğiyle çekeceğim.

  • Durupınar ve Güler'e ithaf ettik
  • * Ara Güler'le CNR Kitap fuarı'nda birlikteydiniz...
  • Evet, kitabın yazarı ben olmama rağmen kitabı Ara Güler imzaladı. (Gülüyor) Kitabın yapım aşamasından da haberdardı. Kitabımızı fotoğraflarıyla zenginleştirdi. Kitabı İlhan Durupınar ve Ara Güler'e ithaf ettik. İkisi hiç tanışmadılar ama bu çalışmaya büyük katkı sağladılar.
#CEM SERTESEN
#Nuh'un Gemisi
#Don Kişot
6 yıl önce