|

Pandemide kıymeti arttı

Kış sofralarının vazgeçilmezi turşular için hazırlıklar başladı... Başkentin turşusu ile meşhur ilçesi Çubuk’ta üreticiler malzeme seçiminden kurulumuna, muhafazasından tüketimine iyi bir turşunun püf noktalarını anlattı.

00:00 - 30/09/2021 Perşembe
Güncelleme: 08:45 - 30/09/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Turşucu Nasibe Atlı
Turşucu Nasibe Atlı
MUHAMMED KURTAR

Sonbaharla birlikte kış sofralarını süsleyecek turşu hazırlıkları da hızlandı. Turşusuyla ünlü Çubuk’ta üreticiler turşu kurmanın püf noktalarını anlattı. Pandemi ile birlikte turşu tüketiminin arttığını ve en çok sipariş alınan dönem olduğunu söyleyen Nasibe Atlı, “Bu dönemde Türkiye’ye açıldık” dedi. Atlı, turşunun hazırlanışını da anlattı.

BİR BARDAK KURALI

  • “Malzemeler kaliteli olmalı” diyerek söze başlayan Atlı, şöyle devam etti: “Turşu yaparken elma sirkesi seçilmeli. Malzeme alırken taze ve çıtır olmasına dikkat etmeliler. Tuz ve sirke oranı önemli. 5 kilogramlık turşu kurarken, bir bardak kuralını uyguluyoruz. Bir su bardağı sirke koyarken bir su bardağı tuz koyuyoruz.”

Atlı “Turşuların üzerinde belli bir süre beyaz bir tabaka oluşuyor. Buna ‘barlanma’ deriz. Barlanma turşunun doğal, kimyasal olmayan, hormonsuz malzemeler ile kurulduğunu gösterir.” ifadelerini kullandı.

HER TURŞU MEVSİMİNDE

Atlı, “Salatalık turşusu temmuzun 10’undan itibaren başlıyor eylülün ilk haftası sona eriyor. Lahana, eylül ayında başlar eylül ayının sonlarına doğru son bulur. Karnabahar ve mor lahana turşusu ise kışın kurulur.” şeklinde konuştu.

DELİNMEZSE BÜZÜLÜR

  • 25 yıllık turşucu Satı Özhan da “Turşu doğal, organik, hormonsuz malzemeler ile yapılmalı ve kimyasal herhangi bir madde kullanılmamalı. Malzemeler de kürdan ile delinmeli. Yoksa bir süre sonra büzüşme ve yumuşama olur” dedi.
#​Pandemi
#Nasibe Atlı
3 yıl önce