|

Reis Bey vicdanlara seslenecek

Necip Fazıl Kısakürek’in tiyatro oyunu Reis Bey, ilk kez Devlet Tiyatroları’nda seyirciyle buluşacak. Yönetmen Özer Tunca, metne sadık kalarak çağdaş bir reji anlayışı benimsediklerine dikkat çekerek, “Reis Bey vicdanlara seslenecek. Duygusu yüksek ve söyleyecek çok sözü olan bir oyun” dedi.

Hatice Saka
04:00 - 4/09/2018 Salı
Güncelleme: 04:03 - 4/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek oyun 2 Ekim’de prömiyer yapacak.
Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek oyun 2 Ekim’de prömiyer yapacak.

Necip Fazıl Kısakürek’in kaleme aldığı tiyatro oyunu “Reis Bey” ilk kez Devlet Tiyatroları bünyesinde seyirciyle buluşacak. Oyun, Ankara Devlet Tiyatrosu aracılığıyla 2018-2019 tiyatro sezonunun açılışında Küçük Tiyatro’da ilk gösterimini yapacak. Yönetmen koltuğunda aynı oyunu daha önce Bursa Şehir Tiyatrosu’nda sahneye koyan Özer Tunca yer alıyor. 2 Ekim’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda prömiyer yapacak oyunu Tunca ile konuştuk...


SEYİRCİYİ DÜŞÜNDÜRECEK

Oyunu çağdaş bir reji anlayışıyla sahneye taşıdıklarını belirten Tunca, “Çok farklı bir Reis Bey izleyeceğiz. Müziği, dekoru ve kostümüyle yepyeni bir oyun izleyeceğiz. Oyunda masum bir genç idam ediliyor. Reis Bey bundan dolayı hayatında bir dönüşüm yaşıyor. Merhameti ağzına almayan Reis Bey çocuğun ölümünden sonra hayatını tamamen merhamet ve gözyaşı üzerine kuruyor. İdam çok tartışılan bir konu. Geri dönüşü olmayan bir hüküm. Onu da seyirciye düşündürmek istiyorum” dedi.

BUGÜNE DAİR ŞEYLER VAR

Reis Bey’in önemine değinen Tunca, oyunu aslına sadık kalarak sahneye taşıdıklarını belirtti. Tunca şöyle konuştu: “Merhamet ve hukuk önemli. Ama vicdan hukuku da çok önemli. Ben ona önem veriyorum. Necip Fazıl’ın bugüne dair, insanın ruhuna dair çok güzel sözleri var. Ruhuna uygun bir oyun yapmaya çalışıyoruz. Hem sözlerini hem tiyatro anlayışını çok önemsiyorum. Batı’da kalmış, dünya tiyatrosunu çok gözlemiş. Duygusu çok yüksek, sözü olan oyunlar yazıyor. Bir Adam Yaratmak, Reis Bey bunlar çok önemli oyunlar. Hepsi sahnelenmeli. Bu dünya dört köşe değildir Reis Bey demiş. Vicdanlara seslenecek bir oyun.”

  • Dekor tasarımını Tayfun Çebi’nin, kostüm tasarımını Funda Çebi’nin, ışık tasarımını Çetin Atay’ın ve müziklerini Oktay Köseoğlu’nun yaptığı oyunda; Osman Nuri Ercan, Zafer Güllü, Sevgi Tanrıverdi, Şemsettin Zırhlı, Çetin Azer Aras, Selma Bayraktargil, Şevki Çepa, Caner Kadir Gezener, Meliha Savaş, Levent Şenbay, Ercan Eker ve Savaş Tamer rol olacak.
#​Necip Fazıl Kısakürek
#Özer Tunca
6 yıl önce