|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:23 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Yılın ilk yerli korku filmi 'Felak'



Yönetmen Mehmet Emin Şimşek'in ilk uzun metraj çalışması olan yerli korku filmi Felak, 9 Ocak'ta sinemaseverlerle buluşacak. Felak Suresi'nde geçen büyü ve haset etkileşimini konu edinen ve klasik sinema tekniklerinin yanı sıra özel efektler de kullanılarak çekilen film yaklaşık dört yılda hazırlandı.Yapımcılığını Bülent Yıldız'ın, uygulayıcı yapımcılığını ise Hüseyin Yaman'ın üstlendiği filmde Özlem Durmaz, Banu Çiçek, Bülent Yıldız, Yusuf Memiş, Selim İşcan, Azra Atmaca, Buse Coşkun ve Batuhan Köse gibi oyuncular rol alıyor.





Filmin konusu ise kısaca şöyle: "Küçük yaşlarda babasını kaybeden Seher psikolojik sıkıntılar yaşamaktadır. Seher, çocukluk arkadaşı olan ve çocukluğundan beri sevdiği Erhan'ın kuzeni Nilay'la evlenmesinden sonra, Nilay'a karşı hasetlik beslemeye başlar. Sürekli sinir krizleri geçiren Seher hayattan iyice kopar. Durgun, içine kapanık bir halde yaşamaya başlar. Nilay ve Erhan, Seher'deki bu durumun hastalığıyla ilgili olduğunu düşünmektedir. Fakat bilmedikleri bir şey vardır, Seher, Nilay'dan intikamını almak için büyüye başvurmuştur.”



Bu besteler Türk Sanat Müziği için





Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Altın Nota Beste Yarışması için son başvuru tarihi 16 Ocak olarak belirlendi. Güncel makamlarda bestelenmiş özgün eserlerle yapılan eserlerin kabul edileceği yarışmada birinciye 4 bin lira verilecek. Toplam 24 bin 500 lira ödülün dağıtılacağı yarışmada Türk Sanat Müziği repertuvarına nitelikli eserler kazandırılması ve özgün eserlerin oluşturulması hedefleniyor. Yarışmaya katılmak isteyenler başvuru bilgilerine www.antalya.bel.tr web adresi duyurular bölümünden ulaşabilecek.



Neruda'nın yeni şiirlerini keşfedin





Türkiyeli şiirseverler arasında en çok beğenilen Şilili şair Pablo Neruda'nın, ölümünden sonra evinde bulunan 21 şiiri elyazmalarıyla birlikte "Ayaklarına Dokunurum Gölgede- Yeni Bulunmuş Şiirler" isimli kitapla meraklılarıyla buluştu. Şairin, karısı Matilde'den esinlenerek yazdığı şiirler bir önsöz ve kapsamlı notlarla birlikte eserdeki yerini aldı. Matilde'nin ölümünden sonra, şairin tüm arşivinin sorumluluğunu üstlenen Pablo Neruda Vakfı, uçak menülerine, kartpostallara, bloknotlara yazılan şiirleri kırmızı bir kutu içinde bulmuş, ciddi bir edisyondan geçirdikten sonra yayımlamıştı. Şair Adnan Özer'in İspanyolca aslından yaptığı çevirilerle bu şiirler, Türkçede ilk kez yayınlanarak raflardaki yerini aldı.



Arka Kapak'ta başrol şairlerin





Aylık kitap ve kültür dergisi Arka Kapak'ta şiire merhaba diyeceğiniz bu sayının dosya konusu Cemal Süreya oldu. Her sayıda yerli ve yabancı yazarları kapağına taşıyan dergi 17. sayısından itibaren başrolü şairlere ayırıyor. İkinci Yeni şiirinin kurucu isimlerinden biri olan ve Türkçeye yenilik kazandıran Süreya, arkadaşlarıyla birlikte bir neslin sadece ne hissettiğini değil ne düşündüğünü de şiiriyle bugüne taşımış güçlü bir şair. “Laleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaya” binerek aramızdan ayrılan Süreya'yı bu sayıda bütünlüklü bir şekilde anlatmaya çalışan ekipte Özkan Ali Bozdemir, Hasan Ali Yıldırım, Medeni Yılmaz, Selim Refik ve İsa Karaaslan yazılarıyla yer alıyor. Bu sayının röportajı ise dosyadan bağımsız olarak İsmail Kara ile yapılmış. Okurlarına bu ay bir de ek hazırlayan dergi, savaş ve çocuk temalı bir almanak hazırlayarak savaş halleri içinde insanlığın ortak acısı olan çocuklar üzerinde yoğunlaşmış.



Osmanlı'da yaşam mercek altında





Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi tarafından düzenlenen, yılın ilk Yetişkin Eğitimleri Programı, “Osmanlı Yaşamı” konusuyla Osmanlı kültür hayatının tarihine yoğunlaşıyor. Türk ve İslam Sanatları alanındaki birikimiyle tanınan Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un anlatımıyla, 5 Ocak Perşembe günü başlayacak ve 5 hafta sürecek programda, “Osmanlı Bahçeleri; Osmanlı Çiçekleri ve Avrupa”, “Topkapı Sarayı”, “Dolmabahçe Sarayı”, “1582 İstanbul Şenliği”, “Süleyman Devrinin İki Dev Sanatçısı; Kara Memi ve Matrakçı” başlıklı dersler yapılacak.



Çağrı ve Mathlouthi aynı sahnede





Sosyal medya ve canlı performanslarıyla dünya çapında ün kazanan ve Güney Afrika ritimleri ile modern elektronik ezgileri harmanlayan Arap dünyasının güçlü sesi Tunuslu Emel Mathlouthi, Türkiye'nin ünlü klarnet sanatçısı Serkan Çağrı ile 17 Ocak'ta aynı sahneyi paylaşacak. Çağrı'nın kimi zaman hüzünlü, kimi zaman neşe dolu ezgilerle üflediği klarneti ile buluşan Emel Mathlouthi'nin otantik sesi, coğrafyadaki barış özlemine bir ağıt tadında yaşatacağı duyguların yanı sıra, dinleyicileri heyecanlandıracak bol hareketli parçalara da imza atacak.



İstanbul'un limanları tuvalde





İstanbul Modern'in yeni sergisi, liman konusunu farklı boyutlarıyla ele alıyor. Coğrafi bir konum olmanın ötesinde, toplumsal ve ekonomik bir etkileşim alanı olarak liman bölgelerini görsel sanatlardaki yansımalarıyla araştıran sergi, “liman” kavramının sembolik ve metaforik açılımlarına da yer veriyor. İstanbul kentinin deniz ve limanlarla ilişkisini vurgulayan “Liman”, 19. yüzyıldan günümüze Türkiye sanatında deniz kenarında ve liman çevrelerinde gelişen kültürel ve toplumsal hayatı mercek altına alıyor. 28 Ocak'ta kapılarını sanatseverlere açacak sergi, kentin deniz ve limanla olan ilişkisine dair belli başlı dönüşüm ve kırılmalara işaret ediyor.



Bu müzikal kaçmaz





Niloya Müzikali, farklı şehirlerdeki minik hayranlarıyla buluşmaya devam ediyor. Müzikalin bir sonraki durakları İzmir , Kahramanmaraş , Gaziantep , Şanlıurfa , Hatay , Adana , Niğde , Nevşehir , Mersin , Osmaniye ve Bursa olacak. Niloya Müzikali 2, yeni maceralar, eğlenceli şarkılar ve sürpriz karakterlerle çocuklara unutamaycağı bir zaman dilimi sunacak. Niloya'nın maceralarını bugün Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde izleyebilirsiniz.



Jennifer'in Düğünü'ne davetlisiniz





3 Ocak Salı günü Cevahir Alışveriş Merkezi'nde sahne alacak Jennifer'in Düğünü (Osman Gazi) tiyatroseverlere unutıulmaz anlar yaşatacak. İskender Pala'nın kaleme aldığı ve Hidayet Erdinç'in yönetmen koltuğunda oturduğu oyunda Işıl Keskin, Fatih Kahraman, Nihal Tercan, Göker Ersivri, Erdoğan Aydemir, Rezzak Aklar, Hakan Onat ve Bahar Yorulmaz gibi isimler yer alıyor. Oyunun konusu kısaca şöyle: Kayı Boyu'nun beyi Osman'ın hem kayın pederi, hem piri olan Şeyh Edebalı, yakın zamanda kurulacak Osmanlı Devleti'ne Osman Bey eliyle nefes vermiştir. Bizanslı tekfurlar, gittikçe güçlenmekte olan Osman Bey'i ortadan kaldırmak için hain bir plan yaparlar. Bilecik Tekfuru Digenis, Yarhisar Tekfuru Dukas'ın kızı Jennifer ile evlendirilecek, düğüne davetli olarak gelen Osman Bey, pusu kurulup öldürülecektir. Düğün gecesi için Bizans'ın kendi içinde de ayrı bir tezgah kurulur. İnegöl Tekfuru Nikola ve General Muzalo'nun kimsenin bilmediği bambaşka planları vardır.



Pepee şimdi de beyaz perdede





Türkiye'nin fenomen çizgi film kahramanı Pepee, minik hayranları tarafından büyük bir heyecanla takip ediliyor. Neşe dolu dünyasında çok sevdiği ailesi ve arkadaşlarıyla eğlenceli maceralar yaşayan Pepee, 20 Ocak'ta vizyona girecek sinema filmiyle sevenleriyle buluşmaya hazırlanıyor. Çİlgi filmin senaristi Ayşe Şule Bilgiç, “Pepee'yi eğlenceli hikayeleri ve kültürümüze ait temaları ile hem çocuklar hem anne-babaları çok sevdi. Pepee'yi televizyondan takip eden ve tekrar bölümlerinde bile reyting rekorları yaşatan seyircimizden aldığımız güç ile, sinema filmimizi yapmaya karar verdik. Pepee'nin sinema filmini sadece çocuklar değil, yetişkinlerde keyifle izleyecek” diyor. “Birlik Zamanı” ismiyle vizyona girecek olan Pepee'nin sinema filmi, afişiyle de dikkat çekiyor.



#Şehir rehberi
#Konserler
#Etkinlikler
#Kitap
7 yıl önce