|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2017 Pazar
Güncelleme: 06:16 - 22/01/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kavramlar üzerine düşündüren sergi




İstanbul Ayvansaray Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Plato Sanat, Küratör Marcus Graf yönetiminde yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de çağdaş sanatın üç önemli alanını inceleyen sergi dizisinin üçüncü ve son sergisi olan “Kavramın Güzelliği”, kavramsal sanat ve araştırma temelli sanat üzerine farklı fikir ve kavramları sunuyor. Geçtiğimiz hafta kapılaını ziyaretçilere açan sergide Burak Arıkan, Elçin Ekinci, Özlem Günyol, Mustafa Kunt, Yasemin Özcan, Sümer Sayın, Tayfun Serttaş, Eda Soylu ve Cemre Yeşil gibi sanatçılar eserleriyle yer alıyor. Sergi, 19 Nisan'a dek ziyaret edilebilecek.



Tarihe tanıklık edin




Akasya Kültür Sanat, dünyanın ilk ve tek canlı tarih ve diorama müzesi Hisart ile bir ilke ev sahipliği yapıyor. Küratör Nejat Çuhadaroğlu tarafından hazırlanan sergi, tarihe tanıklık etmeniz için sizlerle buluşuyor. Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Kurtuluş Savaşı'ndan 1. ve 2. Dünya Savaşları'na kadar tarihin en büyük savaşları, fetihleri ve kaderleri değiştiren anları, askeri ekipmanlar; orijinaline sadık kalınarak hazırlanan kıyafetler, bayraklar, alem ve sancaklar, kılıçlar, silahlar, madalya ve nişanlar, tablolar, orijinal fotoğraflar, gravürler, gazete kupürleri ve daha binlerce eserin sergilendiği Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Roma İmparatorluğu döneminden 1990-1991 Körfez Savaşı'na kadar olan geniş kapsamlı bir süreci destansı bir anlatımla gözler önüne seriyor. Tarihin sırlarını ve farklı hikayeleri Mayıs ayı sonuna kadar AKS' de keşfedebilirsiniz.



İnandığı yoldan ayrılmayan bir savaşçı




Coriolanus adlı tiyatro oyunu 27 Ocak ve 31 Ocak tarihlerinde Cevahir Alışveriş Merkezi'nde seyircinin karşısına çıkacak. Malcolm Keith Kay'ın yönetmen koltuğunda oturduğu oyunun konusu kısaca şöyle: Soylu bir savaş kahramanı olan Coriolanus, suç işlemediği halde utanç verici duruma düşürülerek, politikacılar ve halk tarafından cezalandırılır. Erdemlerine saplantılı denebilecek ölçüde bağlı olan Coriolanus'un bu özelliği, "suç"unu oluşturur, ancak o yine de inandıklarını dillendirmeye devam eder. Roma'nın sözde demokrasisinin eğitimsiz ve aç halkı, başlarında güzel ama boş vaatlerde bulunan politikacılarla Coriolanus'un karşısına dizilirler.



Gençler barış şarkıları söyleyecek




Pera Müzesi, Barış İçin Müzik Vakfı işbirliğiyle, Müzede Barış için Müzik! adlı yeni bir konser serisi düzenliyor. Genç sanatçıların barışın sesini müzikle duyurduğu konserler, her ay bir “Genç Çarşamba” günü müzikseverlerle buluşuyor. Sanatın her çocuk için erişilebilir olması fikrinden yola çıkan program, geleceğin müzisyenlerine ağırlık verecek. Pera Müzesi'nin “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” koleksiyon sergisi katında izlenebilecek konserler, Mayıs ayına dek ayda bir kez düzenlenecek. Game of Thrones, Harry Potter, Amélie gibi ünlü film müziklerinin yaylılar eşliğinde yorumlandığı ilk konser “Film Müzikleri Yaylılarda!” 25 Ocak Çarşamba günü saat 19:30'da başlıyor.



Amerika'daki İslamofobi mercek altında




Hayal Perdesi dergisinin Ocak-Şubat tarihli 56. sayısı raflardaki yerini aldı. Derginin bu sayıdaki dosya konusu Amerikan sinemasında ve dizi filmlerinde işlenen İslamofobi. Kaptan Fantastik'in kapağa taşındığı son sayının Vizyon sayfalarında Meçhul Kız, Sonsuzluk Ormanı, Babamın Kanatları, Vizyon Ötesi bölümünde Doktor Strange değerlendiriliyor. Söyleşi bölümünün bu sayıdaki konuğu ise Genç Pehlivanlar'ın yönetmeni Mete Gümürhan. Kısaca'da da ödüllü kısa film Fighting for Death'in yönetmeni Eleonora Veninova ile yapımcısı Goce Kralevski var. Müzik Kutusu'nda Leonard Cohen, şarkılarının çalındığı filmlerle anılırken Eskimeyen Filmler'de de siyaset ile sanat arasındaki Elveda Cariyem yeni bakış açılarıyla yorumlanıyor. Hayal Perdesi yazarlarının 2016'da seyrettikleri filmlerden seçtikleri “En İyiler” listeleri de bu sayıda sizleri bekliyor.



Bu festival çok renkli




Çocukların hayal dünyalarına renk katacak ve keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak Çocuk Müzikalleri Festivali, Leyla Gencer'de başladı. Bugün 13.00'te Balerin Prensesler, prenses rollerinde gerçek balerinler kaçırılmayacak bir bale şöleni sunacak. Yarın ise yine 13.00'te Kutup Masalı İçinde Eskimolar, kutup ayısı ve pandanın olduğu, küresel ısınmaya dikkat çeken keyifli bir oyun miniklerle buluşacak. 25 Ocak 13.00'te Oz Ülkesi Müzikali (Oz Büyücüsü) LGOSM'nin küçük izleyicilerini büyülü bir yolculuğa çıkarmaya hazırlarken 26 Ocak'ta 13.00'te Çirkin Ördek Yavrusu İstanbul Çocuk Sanat'ın yorumu ile sahnedeki yerini alacak.



Gönül medeniyetinden iyilik öyküleri




Yazar Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya "Balıkların Duasını Almak" adlı kitabıyla okurıyla buluştu. Çetinkaya kitabında günlük hayatın hızı içinde vicdanî öncelikleri unutarak kırdığımız kalpleri bizlere hatırlatıyor. Aranmayan dostlar, tutulmayan sözler, geç gidilen randevular, zamanında ödenmeyen borçlar, boş çevrilen eller, riyalar, hırslar, kıskançlıklar ve bencillikler... Çetinkaya, bu devirde sıradan, olağan kabul edilen bu davranışların Kur'ân'da ve hadislerde neye karşılık geldiğini araştırıyor. Dünyevileşmenin yüzeyselleştirici etkisine karşı uhrevî hukukun ve nebevî duruşun esaslarını gönül medeniyetinden iyilik hikâyeleri eşliğinde ortaya koyuyor.



Görenler bir adım öne




Alt Sanat Mekânı, "Hiçbir Şey Görememek" adlı sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Özgür Atlağan, Luna Ece Bal, Berk Çakmakçı, Alexandra R. Howland, Burak Kabadayı ve Serra Tansel'in katıldığı sergi, kişisel, kültürel ve siyasi olanı örtme içgüdüsünü ve şahit olma durumunu inceliyor. Sergi mekânı, paylaşılan bir stüdyo-çalışma mekânı olarak kurgulandı ve sergiden önceki dört hafta boyunca sanatçıların bazıları için yarı-zamanlı bir misafir sanatçı programına dönüştü. Bir de fanzinin eşlik ettiği sergi, 26 Şubat tarihine kadar görülebilecek.



Bu konser kaçmaz




Türkiye'deki klasik müzikseverlerin yakından tanıdığı Fransız flüt virtüözü Emmanuel Pahud, Almanya'nın en iyi oda müziği topluluklarından Kammerakademie Potsdam ile İş Sanat sahnesinde bir araya geliyor. Sanatçıya sahnede bu kez eşlik edecek Kammerakademie Potsdam müzikalitesi, zengin konser programları, stil sahibi yorumu ve icrasıyla dinleyicilerin beğenisini toplayacak. Şef Trevor Pinnock'un batonu altında sahne alacak topluluk ile Pahud, 24 Ocak'ta müzikseverlerle buluşacak.



Hem eğlenecek
hem öğrenecekler




İstanbul Şehir Üniversitesi Kuluçka Merkezi'nin 2015'ten beri düzenlediği Kodlama Atölyesi, bu kez sömestr tatil döneminde çocuklarla buluşuyor.Etkinlik 8-13 yaş arası çocukların eğlenirken öğrenmesi, kodlama kültürüne aşina olması ve geleceğe hazırlanması hedefiyle 23-28 Ocak haftasında gerçekleştirilecek. Atölyeye katılan çocuklar, ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından çocuklar için özel olarak geliştirilen, Scratch plaftormunda bilgisayar oyunu, animasyon ve hikayelerle kod yazmayı öğrenecek.



Müzik dolu bir geceye hazır olun




Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), sanatseverlere müzik dolu bir gün sunuyor. Yeni Türk Müziği hareketinin önemli isimlerinden biri olan, halk müziğini derlemek, arşivlemek ve icra etmek açısından büyük hizmetlerde bulunan Muzaffer Sarısözen'in izinden giden Cihat Aşkın müzikseverlerin karşısına çıkacak. Müziğimizi gelecek kuşaklara ve dünyaya duyurmak için yeni bir çalışmaya imza atan Aşkın'a 21.yüzyılın ozanı olarak adlandırılan Cengiz Özkan eşlik edecek. Proje kapsamında Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen ve günümüzde Cihat Aşkın tarafından yeniden düzenlenerek dünya sahneleri için hazırlanan eserler seslendirilecek. “Muzaffer Sarısözen ve Yeni Halk Müziği” konseri 25 Ocak Çarşamba saat 20.00'de dinleyicilerle buluşacak.









#Hayal Perdesi
#İslamofobi
#Şehir rehberi
#Etkinlikler
7 yıl önce